Д-р Манджукова

Как да се преборим с оплешивяването (филъри за коса)

Всички сме чували за магичните свойства на хиалуроновата киселина – тя спомага за задържането на колаген, увеличава влагата, осигурява еластичност и гъвкавост, като най-силно е концентрирана в кожата, вътре в ставите, в очните гнезда и в други тъкани. Хиалуроновата киселина е чиста и натурална съставка, която тялото ни произвежда по естествен начин. Окачествена е като  една от най-хидрофилните молекули в природата, свързваща водата в човешкия организъм, грижеща се за двигателно-опорния апарат. Редица медицински лица я описват като естественият „овлажнител на природата“.

Хиалуроновата киселина се препоръчва от дерматолозите и другите лекари заради способността ѝ да подобрява текстурата и външния вид на кожата, заедно с намаляването на ставните болки и други симптоми, свързани със стареенето. Като овлажнител, тя е основна съставка на скъпите кожни серуми анти-стареене, кремовете против целулит и бръчки, намира се в капките за очи, балсамите за устни, лечебни препарати и др.

Едно от недотам известните разпространения, но за сметка на това компенсиращо с ефективност и видими резултати, я свързва с падането на коса от човешкия скалп. Огромното значение на хиалуроновата киселина в заздравяването на косъма, сгъстяването на косата, ускорения ѝ растеж и лечението на заболявания като алопеция е доказано с многобройни медицински изследвания.

Оплешивяването е сериозен проблем, създаващ психологически дискомфорт и проблеми със самочувствието при хората от различни възрасти. Дали заради генетична обремененост, хормонални промени, заболяване от рода на микроспориите (пренасяни от домашните любимци) и алопецията, коспопадът може да бъде характерен и за двата пола, но все пак по-често се изявява при мъжете. С годините са търсени различни начини за намаляване на падащата коса, разработвани са формули за кремове, балсами, лосиони с основна съставка хиалуроновата киселина. Въпреки това, ефектът от тях е незначителен, поради натуралното свойство на кожата да абсорбира едва 2 % от нанесените мазила.

Чрез поставянето на дермални филъри, базирани на приложението на хиалурона и изцяло създадени за възстановяване и стимулиране растежа на косъма, започна една нова епоха в лечението на косопада и оплешивяването. Подкожното инжектиране на дермални филъри в скалпа спомага за:

  • Бързия растеж и сгъстяване на косата
  • Повишаване на ефекта след процедура за присаждане на коса
  • Засилването циркулацията на кръвта в скалпа
  • Повишаване способността за задържане повече влага, което води до укрепване на косъма
  • Стимулиране образуването на нов слой фоликулни клетки
  • Увеличаване анагенната фаза (фазата на растеж) на косъма
  • Възвръщане към живот на косъма и спиране на дипигментацията му

Като специалист в областа препоръчвам инжектирането на дермални филъри да се извършва в клинични условия, при медицинско лице с опит, а не в домашни условия. Самата процедура не крие рискове, но изисква предварителна консултация с дерматолог и набелязване на засегнатите зони за лечение. Поставянето на дермален филър в скалпа се извършва нееднократно. Необходими около 4 – 8 процедури, в зависимост от обема на третираните зони. Ефектът се наблюдава три-четири седмици след поставянето – израства нова и здрава коса. Засиленият обмен на вещества, чрез приложението на хиалуронова киселина, е начинът да възвърнете предишния  блясък и обем на Вашата коса, повишавайки самочувстивто си и постигайки елегантен, привличащ окото вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *