Д-р Манджукова

Как да се избавим от пърхота?

Появата на пърхот не е здравословен проблем и поради тази причина често остава неглижиран, без да му се обръща особено внимание. Но не при всеки човек това е така – в определени ситуации той предизвиква сериозен психологически дискомфорт, проблеми със самочувствието и нерядко започваме да търсим начини, за да го прикрием.

Запитвали ли сме се някога какво представлява пърхотът и какви са възможните причини за появяването му? Голям процент от хората вярват, че се дължи на занижена лична хигиена, често миене на главата, както и от изсушена кожа на скалпа. За да разрушим тези митове, нека първо си обясним какво представлява пърхотът.

Пърхотът е състояние на скалпа, което причинява появата на люспи от кожата и е съпроводен от сърбеж. Образуването му се предизвиква от гъбичката Malassezia, живееща на скалпа на повечето възрастни, която в определени случаи не създава усложнения. С нарастване на Ph на кожата на скалпа, Malassezia започва да се размножава. Ускорява се цикълът на обновяване на клетките – от нормален 25-30-дневен до протичащ за около 7-8 дни. Форсираното развитие на клетките не дава възможност да съзреят достатъчно добре, като старите клетки биват избутвани от новообразуващите се. Слепващи се една в друга, старите клетки умират и падат, което ги кара да изглеждат бели и люспести в косата или дрехите.

Почти на всеки един от нас може да се появи пърхот, но някои специфични фактори ни правят по-податливи за образуването му:

  • Възраст – Първите проявления започват в младежките години и продължават и с настъпването на средна възраст. Това не означава, че възрастните хора не получават пърхот. За някои хора проблемът може да бъде за цял живот.
  • Пол – Тъй като повече мъже имат пърхот, някои изследователи смятат, че мъжките хормони могат да играят роля.
  • Мазна коса и скалп – Известен факт е, че Malassezia се храни с отделените мазнини от скалпа. Поради тази причина, ако имате прекалено мазна кожа и коса, то това автоматично ви прави по-склонни към пърхот.
  • Заболявания – По причини, които все още не са ясни на медицината, възрастните с неврологични заболявания, като болестта на Паркинсон, са по-склонни да развият себореен дерматит и пърхот. Същото важи и за хората с нарушения в имунната система и с хормонален дисбаланс. В тези случаи вероятността за образуване на пърхот се увеличава значително.
  • Себореен дерматит – характерно за това заболяване е образуването и появата на пърхот, както и зачервяване на кожата в определени области на скалпа и появяване на жълтеникави люспи в областта зад ушите.
  • Нарушена функция на мастните жлези – в следствие на проблеми с храносмилателната система, задстомашната или щитовидната жлеза.
  • Реакции към козметични продукти – не всички козметични продукти, които употребяваме в ежедневието си, са подходящи за нашия тип коса или кожа. Причинител на пърхот могат да бъдат лакове за коса, гелове, шампоани, които предизвикват реакция на скалпа и водят до лющене на кожата.

Наличието на пърхот се явява сериозен проблем и при всяко едно положение е препоръчително да се консултирате с медицинско лице – експерт в областта. В този случай, опитен дерматлог може най-точно да изследва причините за отлюспване на кожата на скалпа, да даде ясни указания и да предпише адекватно лечение за трайното премахване. В случаите, когато пърхотът е следствие от друго заболяване, препоръчително е терапиите да протичат успоредно.

От натрупания с годините опит, мога да заявя, че пърхотът е много упорито състояние, но с използване на подходяща терапия е податливо на контрол. Терапията изисква постоянство и сериозно отношение, като съветвам да се използват подходящи, предписани от лекар, шампоани и лосиони за скалп. Обикновено шампоаните против пърхот съдържат някоя от следните съставки – ketoconazole, zinc pyrithone, selenium sulfide, силицилови киселини. Една част от тях са подходящи за третиране на гъбички, причинители на инфекции, други – намаляват производството на мазнини в организма.

Ефективното лечение на пърхота зависи изцяло от Вашия избор и желание да се борите с причините за появяването му. Нерядко може да се стигне и до преорален прием на лекарствени медикаменти. От тази гледна точка, моята препоръка е всяко една терапия да се случва след проведена консултация с дерматолог.