Д-р Манджукова

Как да се избавим от кератоза пиларис

Изпълняваща функцията на защитна бариера срещу влиянията на външния свят, кожата се явява един от най-важните органи на човешкото тяло. Благодарение на нея, например, организмът е предпазен от навлизането на опасни ултравиолетови лъчи, токсини и замърсявания в околната среда. Полагането на всекидневни грижи от една страна я правят здрава, гладка и еластична, а от друга – спомагат за намаляване риска от някои характерни кожни проблеми. Въпреки това, нито един човек не е застрахован от появяването на състояния като акне, екзема, мазоли и др.

Към този тип състояния може да се причисли и кератоза пиларис – често срещано кожно заболяване, засягащо хора от всички възрасти. Кератозис пиларис, известна още и като „гъша/пилешка кожа“, се характеризира с множество малки, груби, червени или сливащи се с тена пъпчици, образуващи се предимно около космените фоликули на горната част на ръцете, краката, хълбоците, задните части и понякога лицето. Всъщност, тези малки доброкачествени образувания по кожата представляват мъртви клетки, които запушват космените фоликули. Кератоза пиларис не е заразно заболяване и не причинява дискомфорт (освен психологически) или сърбеж. Може да се приеме като факт, че се влошава по време на зимните месеци, когато кожата е склонна към раздразнение и обикновено се чувства по-суха и дехидратирана.

Малките пъпчици на кератоза пиларис се образуват от натрупването на кожен протеин, наречен кератин. Излишъкът от този протеин блокира космените фоликули или порите в кожата, като причината за прекомерното му количество все още не е напълно известна на медицината. Счита се, че една от причините е генетично предразположение и е твърде вероятно състоянието да се предава от родител на дете. Освен това, както вече беше отбелязано, „пилешката кожа“ се появява при студен и сух климат или се среща заедно с други състояния, като дерматит, алергии (сенна хрема), ринит, астма и др.

Не съществува и определена възрастова граница, при която заболяването се появява или отшумява. Всеки човек, независимо от годините, може да развие кератоза пиларис. Да, обикновено този проблем е по-често срещан при деца и юноши (появява се преди навършване на 10-ата година и може да се влоши по време на пубертета), но той се наблюдава и при достигането на зряла възраст. Жените са предразположени повече към образуването на гъша кожа в сравнение с мъжете.

Кератоза пиларис не представлява сериозен кожен проблем, въпреки че без лечение може да се задълбочи. Състоянието може да отшуми и само, без да се прилага някакво специално лечение, но все пак е добре да се консултирате с дерматолог, който да предпише медикаментозни кремове за отстраняване на мъртвите клетки на кожата.

Подходящ тип продукти са тези, съдържащи алфа хидрокси киселини, млечна киселина, салицилова киселина или карбамид. Точно те спомагат за отстраняването на мъртвите клетки на кожата, а също така овлажняват и омекотяват сухата кожа. Нека се има предвид, че киселините в тези кремове могат да причинят зачервяване, парене или друг вид кожно раздразнение, затова те не са препоръчителни за малки деца.

Кремовете, предотвратяващи запушването на космените фоликули, действат като активизират производството на нови и здрави клетки и съдържат достатъчно количество витамин А. Локалните ретиноиди като третиноин (Ретин-А) и тазаротен са подходящи за лечение на пилешка кожа.

Същевременно е добре да се използват някои техники в домашни условия, които свеждат до минимум образувалите се пъпчици:

Топла вана. Помага за отпушване и разхлабване на порите. Препоръчително е престоят във водата да бъде ограничен, тъй като по-дълго време премахва естественото овлажняване на тялото.

Ексфолиране. Подобрява външния вид на кожата, като изчиства горния слой от мъртви клетки. Препоръчвам внимателно отстраняване на мъртвата кожа с луфа или пемза.

Кокосово масло. Известно с неговите противовъзпалителни свойства.

Избягване на тесни дрехи. Носенето на тесни дрехи може да доведе до триене, което дразни кожата.

Овлажнители. Овлажнителите спомагат за хидратирането на кожата, което от своя страна е предпоставка за намаляване на риска от появяване на кератоза пиларис.