Д-р Манджукова

Как да се избавим от бръчките около устните

Преминаването през различните етапи на живота – детство, юношество, зряла възраст, старост – води и до редица изменения в човешката кожа. Едно от най-забележимите от тях е образуването на фини линии и бръчки. Те представляват гънки на повърхността, които се появяват като естествена част от напредването на възрастта. Оформянето им започва след настъпването на двадесетата година, когато нивата на колаген естествено намаляват, а той е основният протеин в организма, който има главна роля в образуването на съединителната тъкан. Факторите на околната среда като климатични особености, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и др. също могат да повлияят върху прогресивната атрофия на кожата, отпуснатостта и набраздяването ѝ. Към всички тези външни причинители следва да бъдат прибавени генетичните фактори и фамилната обремененост.

Бръчките най-често могат да бъдат забелязани върху местата, където кожата е най-тънка и съответно често излагана на слънчева светлина – лице, шия, обратната страна на дланите. Една от най-забележимите зони обаче, където линиите причиняват психологически дискомфорт, е областта около устните. Там кожата е тънка и често излагана на въздействието на ултравиолетовите лъчи. Поради тази причина бръчки около устните се появяват в ранна възраст, като те изглеждат като набор от фини вертикални линии, често простиращи се от едната страна на устата чак до другата. Основен причинител за развиването на гънки около устните, освен занижените количества колаген, е и тютюнопушенето. Цигареният дим произвежда химикали, за които е известно, че увеличават възможността за преждевременно стареене на кожата. Също така, повтарящото се движение на засмукване на цигара допринася за по-бързото развиване на бръчки около устните. Не на последно място, повтарящи се изражения на лицето, като свиване на устните, може да доведе до такъв тип линии.

Периоралните бръчки са много по-често срещан проблем за жените, отколкото за силния пол. Известно е, че кожата на дамите е по-нежна и тънка, като  същевременно е доказано, че ежедневното бръснене при мъжете помага за удебеляване на кожата и намаляване на риска от бръчки.

Третирането на този проблем може да започне след навлизане в зряла възраст. Отначало е добре да се заложи на средства срещу преждевременно стареене, които стимулират производството на колаген. Доказаните съставки, които стимулират обновяването на този така необходим протеин, са:

  • Ретиноиди (ретинол и третиноин с рецепта)
  • Гликолова киселина
  • Витамин Ц
  • Хиалуронова киселина
  • Натриев PCA (наричан още NaPCA, част от естествения овлажняващ фактор на кожата)
  • Глицерин

Кожните серуми и кремове, които запълват кожата, бързо ще омекотят линиите на устните, а допълнителната слънцезащита в тези зони ще предотврати повторна загуба на добавения колаген.

Тези препоръчителни начални стъпки за лечението на бръчки обаче съвсем не са достатъчни след 30-тата и 40-тата година. Действието на серуми, кремове и тонери не е така ефективно срещу естествения процес на стареене. За щастие на помощ идват естетичните и козметични процедури, които правят истински чудеса за изчезването на тези неприятни линии.

Дермални филъри

Все по-често специалистите използват дерма филъри, за да запълнят фините линии и бръчки и да осигурят по-плътно изглеждащи устни и зоните около тях. Промените са фини и с дълготраен ефект.

Химически пилинг

Химическият пилинг е процедура, която премахва най-горния слой на кожата, което е предпоставка за образуването на нов слой млада и здрава обвивка. Пилингът помага за подобряване на външния вид на фините бръчки, леките белези и дефектите на кожата. Терапията е особено подходяща за горната устна. Има различни видове пилинги, които се различават значително по сила и интензивност. Препоръчва се консултация със специалист, който може да определи индивидуален подход в зависимост от дълбочината на проблема.

Лазерно възстановяване

Лазерното възстановяване е друга техника за премахване на горния увреден слой на кожата, като целта отново е да се стимулира заздравяването и образуването на по-свежа обвивка. Лазерите са особено ефективни върху кожата около устата, носа и очите, а резултатите са с продължителност няколко години.

Микродермабразио

Микродермабразиото е по-щадяща процедура, която често се извършва с ръчно устройство с диамантен връх, което полира горния слой на кожата. Устройството изчиства като прахосмукачка натрупалите се мъртви клетки, замърсявания и запушвания. Необходими са няколко процедури, разпределени в рамките на няколко месеца, за да бъдат постигнати желаните резултати.

Богата на тромбоцити плазма

Това е процедура, която използва компонент от собствената кръв на пациента, за да стимулира производството на колаген. Методът изисква извличане на минимално количество кръв от пациента, която се поставя в специална апаратура. Устройството „приготвя“ разтвор от тромбоцити (малки кръвни клетки), които помагат за заздравяването на кожата.

Ботулинов токсин

Както беше казано по-горе, линиите около устните се образуват и заради често повтарящото се движение на мускулите. Ботулиновият токсин в минимални количества парализира действието на мускулите в областите, в които е инжектиран. По този начин той блокира свиването и отпускането им, което на свой ред означава минимизиране появата на линии.

Дермато-козметичен център Belle Femme предлага многообразие от процедури и терапии за намаляване на бръчките около устните. Постигане на максимален и дълготраен ефект, както и качество, гарантирано от висококачествените продукти на световноизвестни марки.