Д-р Манджукова

Как да се грижим за кожата след естетична процедура

В епохата на новите технологии и бързоразвиващи се индустрии модерната жена все по-често обръща поглед към завладяващите естетични процедури. Грижата за външния вид, подмладяването и постигането на зашеметяваща красота отдавна вече не е само въпрос на подходящи кремове, лосиони и тонери. Все по-често дамите включват към своя режим някой нов, оказващ положителен ефект, естетичен метод.

Процедурите за възстановяване на кожата помагат за поддържане и насърчаване на младежкия, красив тен, като премахват най-увредените външни слоеве на кожата. Същевременно те спомагат за разкриване на нова, изцяло обновена външна обвивка и насърчават растежа на нови и здрави клетки.

С течение на времето външните слоеве на кожата показват първите признаци на стареене, наранявания и фактори на околната среда под формата на бръчки, белези, старчески петна и обезцветяване. Процедурите за възстановяване на кожата помагат за забавянето на тези процеси и съдействат за постигането на блестящ и сияен външен вид. Въпреки че голяма част от процедурите не винаги изискват период на възстановяване, е необходимо да се знае, че след извършването им потребителите трябва да полагат по-специални грижи за кожата. Постигането на оптимални резултати след прилагането на някои от естетичните методи – микродермабразио, поставяне на дермални филъри, инжектиране на ботулинов токсин, химически пилинг, лазерна терапия и др. – изисква пълно отдаване на потребителя след приключването им.

„Голяма част от процедурите стимулират системата за възстановяване на тялото чрез контролиран процес на нараняване, така че кожата се нуждае от допълнителни грижи, за да се постигнат така желаните резултати“, казва д-р Ава Шамбан, сертифициран дерматолог в Санта Моника, Калифорния. „Освен това, след третирането, е напълно възможно кожата да се усеща възпалена и зачервена, което от своя страна може да рефлектира върху нейната защитна функция. Именно затова е от изключително значение в този период нежната рутина.“, допълва Шамбан. В допълнение към горното, е силно препоръчително да не се забравя нанасянето на слънцезащитен продукт, независимо от сезона и времето навън. След приложена естетична процедура кожата е много по-чувствителна към ултравиолетовата светлина, поради което се нуждае от допълнителна защита, за да се предотврати нейното увреждане.

Всяка естетична процедура има както своите определени принципи и начини на провеждане, така и свои характерни и изисквания за грижа след приключването ѝ.

Ботулинов токсин

Какво представлява: Инжекционен невротоксин, който временно намалява вида на бръчките и мимическите линии.

Как работи: Токсинът блокира дейността на мускула като я парализира. След като мускулът вече не може да се свива, бръчките и линиите в локализирана област се отпускат.

Грижи след процедурата: Пациентите могат да възобновят своята рутина достатъчно бързо след процедурата. Препоръчва се заледяване на третираната зона, използване на крем арника за противодействие на синини и подуване и избягване носенето на грим за няколко часа. Маските и геловете на растителна основа могат да помогнат за минимизиране на зачервяването след поставяне на ботулинов токсин.

Дермален филър

Какво представлява: Филърите, които възстановяват обема, се разделят на две категории: такива с хиалуронова киселина, които осигуряват незабавни резултати и по-дълготрайни биостимулиращи филъри, които насърчават синтеза на колаген. И двата вида работят за постигането на една и съща цел като изборът на продукт се свежда до състоянието на кожата и задълбочеността на лекувания проблем.

Как работи: Инжектирането на филър в устните, бузите, слепоочията и челюстта помага за възстановяване на плътността и обема, като същевременно добавя структура. Филърите с хиалуронова киселина привличат вода и запълват третираната зона, докато биостимулиращите пълнители създават своеобразна основа, за да генерират обем с течение на времето.

Грижи след процедурата: Експертите предлагат, след приключване на сесията, нанасянето на успокояващи средства, които може да съдържат алое вера, масло от жожоба, невен или лайка. След поставяне на филър в устните се изисква поставянето на големи количества балсам за устни.

Химически пилинг

Какво представлява: Пилинг на базата на киселина, който ускорява премахването на мъртви клетки и замърсявания от горните или по-дълбоките слоеве на кожата.

Как работи: Пилингът представлява бърз и лесен начин за освежаване на кожата. Той премахва мъртвите клетки на повърхността и в зависимост от третирания проблем и използваната киселина може да навлиза по-дълбоките слоеве на кожата. Използването на тази процедура насърчава производството на колаген и стимулира оздравителните процеси на организма. Използваните киселини включват млечна и лимонена за лека ексфолиация, гликолова – за третиране на бръчки и незначителна хиперпигментация, салицилова – за акне и трихлороцетна – за по-изразени пигментни петна и признаци на стареене.

Грижи след процедурата: Специалистите съветват да се избягва използването на ретинол, гликолова и салицилова киселини, заедно с витамин С, тъй като те могат да провокират реакция и да се появи раздразнение, зачервяване, сухота и лющене на кожата.  Препоръчително е да се поддържа кожата хидратирана, да се употребяват доказани средства (заредени с пептиди), които успокояват възпалението и добавят допълнително овлажняване.

Лазерна терапия

Какво представлява: Лазерите, базирани на светлина и енергия, коригират различни естетични проблеми – от фини линии и бръчки до неравномерна текстура, плюс пигментни петна и белези от акне.

Как работи: Неаблативните лазери не нараняват кожата, оставят я непокътната и насърчават производството на колаген. Агресивните аблативни лазери загряват и навлизат в по-дълбоко в дермата, като същевременно отстраняват горния слой на кожата.

Грижи след процедурата: В някои случаи е възможно появяването на зачервяване, подуване и раздразнение. Поради тази причина извършващите процедурата препоръчват грижа за кожата с по-меки и нежни средства.  Разумно е да се избягват обичайните за рутинната грижа ретиноиди, алфа и бета хидрокси киселини, витамин С през първите 24 до 48 часа. Те могат да причинят допълнително възпаление. Обичайните за такива случаи съставки като алое вера, жожоба, невен и лайка, както и задължително използване на слънцезащитен крем, предразполагат кожата да достигне желаните резултати след завършване на процедурата.

Микродермабразио

Какво представлява: Бърза, безболезнена ексфолираща процедура, която подобрява тонуса и текстурата на кожата.

Как работи: Микродермабразиото обикновено представлява използването на апликатор с диамантен накрайник, който засмуква мъртвите клетки и наслоявания в порите. Натискът върху кожата определя и дълбочината на проникване и почистване. Крайният резултат е минимизиране на уврежданията от слънцето, намаляване на пигментните петна, фините линии и белезите от акне. Микродермабразиото позволява на кожата да абсорбира много по-добре продуктите за красота.

Грижи след процедурата: За да се поддържа кожата свежа и да не се предизвика възпалителен процес, е разумно да се използва нежно почистващо средство, слънцезащитен крем и овлажнител.

IPL терапия

Какво представлява: Интензивната импулсна светлина (IPL) използва поток светлина за намаляване на нежелано окосмяване, зачервяване и счупени капиляри, увреждане от слънцето и дори акне.

Как работи: IPL използва широк спектър от светлина, която се насочва директно към проблематичната зона и достига до различна дълбочина в кожата.

Грижи след процедурата: Веднага след процедурата кожата изглежда леко зачервена, но този симптом отшумява до няколко часа. След като третираната зона заздравее се образуват малки корички, които с течение на времето падат сами. Дерматолозите съветват да се избягва ексфолирането, образувалите се корички да се отделят без натиск и откъсване. Поради тази причина са необходими нежни продукти и такива, които съдействат за бързото заздравяване на кожата.

Микронидлинг

Какво представлява: Микронидлингът предполага минимална инвазивност и съдейства за отстраняване на белези от акне, намалява размера на разширените пори и подобрява увредената от слънцето кожа.

Как работи: Използва се уред с накрайник, в чийто край има малки иглички. Те методично се „забиват“ в кожата като безопасно я нараняват. Целта на процедурата е да задейства оздравителните функции на организма и да предизвика синтеза на колаген в кожата.

Грижи след процедурата: Необходимо е кожата да се поддържа чиста и хидратирана. Добра идея е да се замени обичайният почистващ препарат с нежно почистващо средство, за да се намали рискът от възпаление. Препоръчва се използването на средства, които стимулират оздравителните процеси и бързото заздравяване.