Д-р Манджукова

Как да преодолеем възпаленията

Възпалителният процес представлява сложен механизъм, който естествено се случва в човешкото тяло като реакция на болка, травма или нараняване. Това е начинът организма да сигнализира имунната система и тя сама да лекува и възстановява увредената тъкан, както и да се защитава от чужди нашественици, като вируси и бактерии. Без възпалението като физиологичен отговор, раните ще се задълбочават, а инфекциите биха станали смъртоносни. Въпреки това, ако възпалителният процес продължи твърде дълго или ако възпалителният отговор настъпва на места, където не е необходим, той може да стане проблематичен.

Голяма част от кожните заболявания са причинени от подлежаща инфекция, включително екзема, розацея, псориазис, мелазма, стареене на кожата и акне. Докато генетиката и други вътрешни фактори могат да играят роля в развитието на възпалителни кожни заболявания, същевременно редица външни фактори също могат да окажат влияние за развитието на инфекция.

Възможностите за появата на раздразнения, които по-късно преминават в процес на подуване и загнояване варират, но общият и свързващ елемент в тях е разширяването на капилярите. Полученото увеличение на диаметъра на капилярите по време на възпаление се характеризира с един и същи знак – зачервяване. Този тип зачервяване може да се види при акне, розацея, алергичен дерматит, атопичен дерматит, псориазис, ухапвания от насекоми и много други кожни състояния. Увеличаването на размера на капилярите може да доведе и до други специфични признаци на възпалението: повишена температура на кожата, болка и сърбеж.

Най-общо развиващите се процеси могат да бъдат разделени на две категории:

Остри възпаления

Острите възпаления се случват след порязване, изкълчване или натъртване, както и при грип и настинка. Те представляват краткосрочен отговор на организма с локализирани ефекти, което означава, че тялото противодейства на определеното място, където е възникнал проблемът. Контролните признаци на остро възпаление включват зачервяване, подуване, топлина, а понякога болка и загуба на определена функция.

В случаите на остро възпаление, кръвоносните съдове се разширяват, увеличава се притокът на кръв, а белите кръвни клетки се увеличават, за да се насърчи заздравяването. Тази ответна реакция е причината, поради която увредената област се зачервява и става подута.

По време на остро възпаление от увредената тъкан се освобождават химикали, известни като цитокини. Те действат като „аварийни сигнали“, които активизират имунните клетки, хормоните и хранителните вещества на тялото, за да решат проблема. В допълнение, хормон-подобни вещества, известни като простагландини създават кръвни съсиреци, за да лекуват увредената тъкан. Те  предизвикват болка и треска като част от процеса на оздравяване.

Хронични възпаления

За разлика от острото възпаление, хроничното може да има дълготраен и засягащ цялото тяло ефект. Хроничното възпаление също се нарича персистиращо, тъй като произвежда стабилно, ниско ниво на възпаление в цялото тяло. Този тип системно възпаление може да допринесе за развитието на болестта.

Ниските нива на възпаление могат да бъдат предизвикани от развиващ се в организма процес, дори и без наличието на заболяване, с което имунната система да се бори. В резултат на това белите кръвни клетки се увеличават, но без реална опасност, която да атакуват, те могат да засегнат вътрешни органи или други здрави тъкани и клетки. Хроничното възпаление често няма симптоми, но чрез изследване на някои маркери на кръвта може да се разбере дали в организма тлее инфекция. Нарушеният хранителен режим, битовите навици, отслабената хигиена, стресът и влиянието на околната среда също могат да допринесат за развиване на хронично възпаление.

Като цяло инфектираните пътища могат да предизвикат поражения в тялото чрез увеличаване на производството на простагландин и следователно да причинят увреждане на кожата и други клетки. Много хора не осъзнават, че възпаленията са основна причина за различни проблематични кожни състояния като стареене, неравномерна пигментация, лющене, зачервяване, акне, екзема, розацея. В тези случаи от особена важност е срещата със експерт, който ще локализира причината за възпалението и може да изпише правилният продукт за намаляване на инфекцията. Препоръчително е хората, които имат чувствителна кожа, да подбират подходящите продукти за рутинна грижа след среща с дерматолог. Той най-точно би определил козметичните средства, които могат да доведат до раздразнение или влошаване на съществуващите симптоми, както и тези, които ще подобрят, възстановят или подмладят външния вид.

Освен това, при задълбочаване на проблемите, консултиращият специалист може да насочи към употребата на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, напроксен и ибупрофен. При тежки състояния използването на кортикостероиди, като кортизон и преднизон, могат да постигнат положителни резултати, но като по-силни средства те носят със себе си и доста странични ефекти. Не е изключено и предписването на антибиотични локални средства, под лекарско наблюдение, които не е препоръчително да се използват повече от три месеца.