Д-р Манджукова

Как да премахнем червенината по носа през зимните месеци

Наближаването на студените зимни месеци увеличава вероятността от появата на обичайните за този период проблеми с кожата – сухи и червени петна, които изникват върху лицето след досег със студен вятър и минусовите температури. Зачервяването по и около носа е често срещано състояние при някои хора, което се обостря след смяната на сезоните и преминаването от хладно към мразовито време. Въпреки неудобството и смущението, което някои хора чувстват при появата на възпалението, е редно да се знае, че под повърхността на този проблем същестува по-сериозна причина. И точно сега, преди зимата да е почукала на вратата, е моментът за намиране на специализирана помощ от дерматолог, който може да постави диагноза. Защото прикриването на раздразнената кожа с козметични средства е замаскиране, а не лечение и неглижиране на състоянието може да доведе до усложнения.

Основна причина за зачервяването на носа е прекарана настинка, грип или алергична реакция. В тези случаи раздразнението и последвалата руменина се дължат на постоянното избърсване и изсушаване на кожата. Основание за червенините по епидермиса могат да бъдат и проблеми с кръвоносните съдове, хронично възпаление и алергии.

По-сериозни, но не застрашаващи сериозно здравето, причини са розацея, ринофима и периорален дерматит, които се характеризират с червени лезии, а в по-късен етап и с образуване на малки гнойни пъпчици. В по-късен стадий при розацеята може да се развият кисти и телеангиектазии (мрежи от разширени капиляри), докато при дерматита се появяват бели люспи.

След установяване на провокиращите зачеряването причини и фактори, следва да се вземат адекватни мерки за лечение и предотвратяване на по-нататъшно развитие на състоянието. Терапията зависи изцяло от откриване на причината за червенината по носа, затова е важно да се разбере дали проблемът е свързан с кожата или с кръвоносните съдове. Ако основание за състоянието са капиляри или хронично заболяване, то кремовете и локалните медикаменти, прилагани върху кожата, няма да помогнат.

Третирането на розацея започва с идентифициране на факторите, които допринасят за активизирането ѝ. Някои хора развиват болестта заради натрупан стрес, използване на неподходящи за кожата им козметични препарати и прием на неподходящи храни. Елиминирането на тези причини може да намали тежестта и честотата на зачервяванията. Използването на слънцезащитен крем може да предотврати влошаването на розацея, но няма да излекува основната причина, докато лекарствата, съдържащи сяра и някои антибиотици, контролират симптомите.

Козметичните процедури за лечение на розацея са известните:

  • Криотерапия, която замразява и премахва засегнатата кожа;
  • Микродермабразио, което ексфолира и премахва засегнатата кожа;  
  • Дермапланинг, който премахва засегнатата кожа;
  • Лазер с интензивна пулсираща светлина, с който се подновяват изцяло засегнатите зони.

Що се касае до зачервяване по носа, причинено от алергии – най-добрият начин е избягване на досег с алергените, отговорни за състоянието. Хората със сериозни проблеми следва да потърсят съвета на алерголог и да спазват назначеното лечение, което може да включва спрейове за нос и перорални медикаменти.  

Сухата кожа, която особено често се възпалява през зимата, изисква допълнителна влага. Използването на допълнителни овлажнители, хидратиращи кремове и маски определено могат да допринесат за подобряване на външния вид на лицето.  Хората с екзема трябва задължително да посетят опитен експерт, който да идентифицира основната причина, тъй като тя може да бъде стрес, храна или алергия. Стероидните кремове, фототерапията и продуктите с овесени ядки са отличен избор, когато става дума за третиране на екзема.

Понякога зачервяванията по носа представляват естетичен проблем, който с времето сам отшумява. В други случаи обаче, когато алкохол, пикантни храни или други дразнители от околната среда, оставят руменина, някои прости на вид, но доста добри методи могат да бъдат от помощ:  

  • Редуването на студени и горещи компреси намалява подуването и дразненето.
  • При алергия или хрема е добре да се използват меки тъкани и кожата често да се овлажнява, за да се избегне сухота или дразнене.

И в заключение, не бива да се забравя, че червеният нос не е медицинско състояние, но може да бъде симптом на друг проблем.