Д-р Манджукова

Как да премахнем кокошия трън

През целия си житейски път човешкото тяло е подложено на постоянни атаки от вируси – микроскопични паразити, обикновено много по-малки от бактериите. Характерно за вирусите е, че нямат капацитет да процъфтяват и да се възпроизвеждат извън приемно тяло. Те атакуват определени здрави клетки в организма, размножават се и оказват влияние върху черния дроб, дихателната система или кръвта, причинявайки познати инфекциозни заболявания като обикновена настинка, грип и брадавици. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков, кръвен или полов път, като проявленията им зависят изцяло от вида на органите, които засягат.

Човешкият папилома вирус (ЧПВ) е един от многото видове, които засягат голяма част от населението в световен мащаб. Предаван чрез интимен контакт – допир на кожа в кожа, папилома вирусът се характеризира с появяването на доброкачествени образувания (брадавици) по различни части на тялото. Съществуват над 100 разновидности на ЧПВ, като в зависимост от щама засягат различни части от тялото – ръцете (палмарни брадавици), краката (плантарни брадавици – „кокоши трън“), гениталите и областите около тях (генитални брадавици).

Плантарните брадавици, известни още като „кокоши трън“ растат на повърхността на стъпалото, като могат да се появят навсякъде в тази област – на петата, възглавничките на ходилото или тези на големия пръст. Известно е, че те са следствие на инфектиране на повърхностния слой на кожата с ЧПВ. Брадавиците представляват удебелен растеж, подобен на мазол, който с течение на времето може да причини неудобство и силна болка. Един от първите симптоми, които се забелязват, е чувствителност на кожата, когато се оказва натиск върху мястото. След като брадавицата се е образувала, може да се види кръгло плоско петно ​​по кожата с удебелена и груба кожа в средата. Образуванието изглежда жълтеникаво, с коричка по средата и упорити корени, които се разпростират и растат с времето.

Рисковите фактори за развитието на плантарни брадавици включват използване на обществени душове, спа центрове, басейни, където в част от времето ходилата не са защитени и улесняват заразяването с папилома вирус. Различните травми на краката, както и отслабената имунна система също имат съществена роля за образуване на брадавици по краката.

Кокошият трън е характерен за всички възрастови групи, но все пак най-често се срещат при подрастващите, между 12-18 годишна възраст и малко по-рядко след това.

Плантарните брадавици не са опасни и не водят след себе си застрашаващи здравето усложнения, но сами по себе си могат да бъдат болезнени и да се разпространят по цялото ходило с течение на времето и при отказ от вземане на мерки. Консултация с дерматолог, в ранен етап на развитието им, от една страна би предотвратилa усложнения, а от друга – ще спомогне за определяне на адекватна процедура за премахването им

Киселина: Един от най-често използваните методи за премахване на кокоши трън е изгаряне на брадавиците с киселина, прилагана локално върху засегнатото място. Салициловата киселина и дихлороацетната (или трихлороцетната) киселина могат да бъдат изключително полезни при отстраняването на този вид доброкачествени образувания. Няколко процедури в продължение на 2-3 седмици прави този вид техника изключително успешна, в зависимост от тежестта на проблема.

Пластир за премахване на брадавици: Представлява част от дебела залепваща лента с поставено активно химическо вещество, което предизвиква некроза на удебелената тъкан. Поставени правилно, лепенките издържат до няколко дни преди да бъдат премахнати, като върху тях обикновено остава и самата брадавица.

Лазерно лечение: Напредналата технология позволява на лекарите да използват лазер за унищожаване на брадавиците. При този метод лазерната светлина прониква в кожата до нивото на кръвоносните съдове, които подхранват брадавиците. Препоръчително е процедурата да се извърши в лекарски кабинет от специалист, който знае къде и по какъв начин да насочи лъча светлина така, че да не засегне съседните области и да не увреди здравите тъкани.

Криотерапия: Замразяването на брадавици с течен азот често се счита за един от най-успешните методи за премахването им. Чрез този способ образуванията се замразяват и падат в рамките на няколко дни.

Кюретаж и изсушаване: След инжектиране на локална анестезия лекарят използва електрическо или ултразвуково устройство за унищожаване на брадавици.

Имунотерапия: За устойчивите на лечение с локални медикаменти брадавици може да се използва и методът на имунотерапия, който подсилва имунната система и създава условия за отхвърлянето им от организма.

Повечето терапии за плантарни брадавици отнемат поне няколко седмици. Най-важното нещо, което трябва да се запомни при лечението им, е последователността, тъй като се елиминират трудно и след време могат да изникнат на същото място.