Д-р Манджукова

Как да почистваме правилно кожата си

Не може да не се подчертае колко съществена е ролята на ежедневното почистване на лицето. Сутрин рано, след събуждане от сън или вечер, когато е редно да се премахне гримът (както и натрупалата се мръсотия), измиването  е водещ момент от рутинна грижа за кожата. Почистването не само премахва мръсотията, грима, излишното омазняване и мъртвите клетки, но помага и за контрола върху бактериалното натоварване на повърхността на кожата. Но за да бъде напълно ефективна тази процедура, се изисква перфектно познаване на собствената кожа и съобразяване с този факт при избора на  подходящите почистващи препарати.

Тези, които имат суха кожа, е редно да използват почистващ препарат, който заедно с това съдържа и хидратиращи съставки. В същото време най-добрите формули за мазна кожа помагат за премахване на омазняването, отпушват порите и премахват натрупалата се мръсотия. Образуващите пяна съставки са подходящи за нормална или комбиниран тип кожа. И е съвсем в реда на нещата, при невъзможност за определяне на типа кожа или съответстващото козметично средство, да се допитаме до експерт в областта на дермато-естетичната медицина. Защото използването на неподходящ продукт в нередки случаи води до възпаления, зачервявания, поява на пъпки и черни точки.

Кои са подходящите почистващи средства?

Всъщност, нужни са две ръце, почистващ препарат и вода, за постигане на максимален ефект. За подсилване на ефекта биха могли да бъдат вкарани в употреба специални гъби или електрически четки, но те не са от толкова голямо значение за всекидневната грижа. Да, използването им до два-три пъти седмично ги превръща в чудесно допълнение към режима за разкрасяване, тъй като те са в състояние да премахнат остатъците от замърсяване и други замърсители много по-добре от ръчното почистване. Препоръчително е  да се избягва употребата на приспособления за ексфолиране при наличие на акне или розацейни лезии.

Постоянната употребата на мокри кърпички не би дала така търсените резултати, като в определени ситуации дори може и да навреди, поради постоянното абсорбиране от кожата на химикалите, които са използвани при производството им. По време на дълъг път, те могат, разбира се, да бъдат полезни за еднократно действие, но не следва да заместват правилното почистване – със специализирано средство и вода.

Също така сапуните за традиционна всекидневна употреба и душгеловете не биха могли да помогнат за правилно изчистване на лицето. Те причиняват дразнене, сухота и зачервявания, нарушавайки естественото рН (киселинния баланс) на кожата, функцията на защитната бариера и мастната и протеинова структура на повърхностния епидермален слой. Мастните киселини в сапуна са комедогенни, така че съвсем естествено могат да причинят образуване на акне. Придържането към съвременните почистващи препарати, без наличие на сапун, успокоява кожата и я прави отворена за прием на разкрасителни кремове и лосиони.

Необходимо ли е използването на тонер?

Докато почистването е важна част от ежедневна грижа за кожата, тонерите не са абсолютно задължително средство. Първоначално са разработени, за да премахнат остатъците от дразнители от повърхността на кожата, но в последствие, благодарение на съвременните почистващи, са се превърнали не така необходим продукт. Нещо повече, използването на тонери с алкохолна основа може да доведе до възпаление на сухата и чувствителна кожа. Внимание заслужават единствено специализираните тонери за мазно лице, които имат свойството да намаляват излишния себум.

Необходимо ли е двойно почистване?

Добрите козметични средства не налагат след употребата им повторно използване или нанасяне на подсилващ препарат. В тази връзка не е добра идеята за двойно почистване, тъй като може да нанесе претоварване на определени зони от тялото и лицето. Същевременно, двойното почистване не е лоша идея за премахване на грим, тъй като може да се започне със специално средство за почистването (въпреки че е препоръчително да се извършва с вода) и след това да се продължи с обикновен препарат за премахване на натрупалите се токсини и мъртви клетки.