Д-р Манджукова

Как да подберем правилните анти-ейдж продукти

Когато става въпрос за грижа за кожата, потребителите на козметични продукти лесно могат да бъдат затрупани с безброй възможности. Различни съставки против стареене, десетки формулировки, които третират един и същи проблем и обещават мигновени резултати, а наред с тях и инфлуенсъри в социалните мрежи, които споделят мнения за фантастичните ползи от точно определен продукт. И някъде тук, по средата, е самият потребител, който иска да избере най-доброто за себе си и за своя режим за красота. Твърде често хората започват да изпробват продукти, които в най-добрия случай не подобряват външността им, а в най-лошия – за съжаление – предизвикват нови проблеми и изискват познанията на опитен специалист.   

Основополагащо правило при избора на средства срещу появяващите се признаци на стареене, както не веднъж е ставало дума, е познаването на собствената кожа, както и на нейните индивидуални потребности. Едва след това, съвсем логично, идват и продуктите за поддържане на вида и заличаване на фините линии и бръчки,  както и реда за тяхното използване. Естествено е потребителите да са объркани, когато са поставени пред изобилието от възможности и да подхождат с недоверие към иновативните предложения. Ето защо те трябва да знаят някои прости правила, които ще им послужат в подбора на правилните анти-ейдж средства:

Избор на слънцезащитен и овлажняващ продукт

Що се касае до слънцезащитния и овлажняващия крем,  специалистите са категорични, че това са двата най-ефективни продукта против стареене, които могат да бъдат закупени. Използването им всеки ден, правилната им употреба (според инструкциите) и  съхранението им може да доведе до желаните от потребителя резултати. 

Когато се търси слънцезащитен крем, е разумно да се избере такъв, който предлага следните показатели:

Широк спектър

Слънцезащитен фактор 30 (или по-висок)

Водоустойчивост

Овлажнителите против стареене помагат за минимизиране на фините линии. Те са необходими за всеки един тип кожа и благодарение на свойствата си могат да направят така търсената разлика.

Използването на овлажнители, които в съдържанието си имат слънцезащитен фактор са препоръчителни, но е добре да се провери дали продуктът предлага широкоспектърно покритие и SPF 30 или по-висок.

Фокусиране върху само върху един от анти-ейдж проблемите

Когато става дума за борба с признаците на стареене, е препоръчително, да се третира само един единствен проблем. Потребителите на козметични средства трябва да са последователни и да проявяват търпение към продуктите. След като предоставят достатъчно време на овлажняващите продукти да започнат своето действие, те могат да се съсредоточат върху друг проблем на кожата, който ги притеснява.

Когато хората се фокусират само върху едно от тревожещите ги състояния, като бръчки или тъмни петна, те ще предизвикат постигането на най-добри резултати. Причините за това са следните:

  • Нито един продукт не може да третира всички признаци на стареене;
  • Използването на повече от един продукт против стареене може да раздразни кожата и да предизвика реакция.

Закупуване на продукт, формулиран за съответния тип кожа

Съвсем в реда на нещата е потребителите да насочват своето търсене към слънцезащитен крем, овлажнител и друг продукт против стареене, който е формулирани за техния тип кожа. Например, ако кожата е склонна към омазняване, е разумно да се избере овлажнител, създаден за мазна кожа – лек и на водна основа, който е некомедогенен и предпазва порите от запушване; за суха кожа, съответно, трябва да се потърси препарат с по-тежки съставки, за предпочитане овлажнител на маслена основа; при чувствителна кожа – овлажнител, който ще успокои, а не дразни. Съставките, които могат да раздразнят, включват аромати, багрила и киселини, а тези които успокояват, включват алое и лайка.

Хората, които тепърва започват да изграждат своята рутинна грижа трябва да са наясно, че изделията за третиране на анти-ейдж проблемите, са създадени за определен тип кожа и не обхващат няколко типа наведнъж.

Препоръчително е етикетите да се избере продукт, който предлага изброеното:

  • Хипоалергичен (Продуктът все пак може да предизвика алергична реакция, рискът е сведен до минимум)
  • Некомедогенен или неакнегенен (не причинява акне)
  • Гореща линия за потребители (за връзка при въпроси)

Потребителите трябва да имат реалистични очаквания

Преувеличените обещания за намаляване размера на бръчките за една нощ  или сваляне на възрастта с 10 години, са твърде добри, за да са истина. Важно е да се знае, че продуктите против стареене дават скромни резултати и изискват последователност и търпение. Естетичните процедури за намаляване видимите признаци на стареене определено постигат много по-надеждни и видими резултати.

Избор на продукт според възможностите

В човешката природа е да се счита, че колкото по-скъп е един продукт, толкова по-добри са резултатите, които ще постигне. По-скъпото не винаги означава по-добро. Някои продукти могат да се похвалят с по-висока цена поради разходите за опаковка, което няма много общо със самата формула. Ефективните продукти против стареене се предлагат във всички ценови диапазони, а резултатите зависят от изброените вече правила.