Д-р Манджукова

Как да лекуваме акне върху гърба

Един от най-често срещаните кожни проблеми – акнето – е състояние, характерно не само за тинейджърите, но и за хората в зряла възраст. Проявленията му варират през черни точки и червени петна до гнойни пъпки с бял връх (т.нар. отворени и затворени комедони). Разнообразие има и при засегнатите области – понякога може да се появят няколко пъпки, а в други случаи да обхване големи зони от лицето, врата и гръдния кош. Акнето е трудно лечимо и упорито състояние, което ако не се третира, може да причини тъмни петна и ярко изразени белези, което пък би могло да повлияе особено негативно на самочувствието и психичното здраве на човек.

Това характерно състояние може да засегне всяка част на тялото, върху която има мастни жлези, включително раменете, гърдите и гърба. Появата на симптоми по тези области се счита за тежка форма на акне. Сред  причините за появата му по гърба и раменете е отделяният себум, който се натрупва в космените фоликули с мъртви кожни клетки и бактерии, запушва ги и води до възпаление. Ежедневно полаганото старание за почистване и ексфолиране на лицето обикновено води до постигане на изчистена от пъпките кожа, но за сметка на това (главно поради физиологични причини) хората не са в състояние да приложат същите грижи върху кожата на гърба си. Разбира се, главните фактори за развиването на акне по гърба са хормоналните смущения и генетична предразположеност, а стресът – макар и непряко – допринася за влошаване на състоянието. И докато възможностите за контрол над всички причини за появата на комедони са ограничени, то съществуват  няколко действия, чрез които може да се намали значително появата на пъпки:

  • Избягване на лекарства и медикаменти, съдържащи мъжкия хормон андроген и литий
  • Ограничаване употребата на продукти за гърба, в които се съдържат масла – в т.ч. овлажняващи и слънцезащитни продукти. Вместо това, е редно да се потърсят такива, на чиито етикети е упоменато, че са некомедогенни. Като цяло е препоръчително да се избягва и излагането на слънце
  • Намаляване тежестта върху гърба – продължителното носене на раница или спортна екипировка с подплънки. В тези случаи се образува триене и събиране на пот. Препоръчително е носенето на памучни дрехи под специализираното облекло и намаляване на тежестта върху гърба
  • Ограничаване консумацията на определени храни, за които се счита, че влошават състоянието на кожата и могат да доведат до поява на лезии. Такива храни съдържат основно въглехидрати и имат висок гликемичен индекс – например, тестени изделия от бяло брашно, чипс, както и някои млечни продукти.

При поява на акне по гърба и раменете се препоръчва промяна на някои хигиенни навици, като взимане на душ възможно най-скоро след интензивно физическо натоварване и изпиране на дрехите и екипировката преди всяка тренировка. Ексфолирането на засегнатата област с нежен и щадящ продукт определено ще доведе до значително намаляване на пъпките. Индустрията предлага разнообразие от гъби и инструменти за ексфолиране на гърба и раменете, но все пак следва да се има предвид, че и те трябва да се почистват редовно. В никакъв случай пъпките не следва да се разчоплят или изстискват, тъй като това може да доведе до задълбочаване на проблема, инфекции и белези.

За дамите и господата с дълги коси се препоръчва да се стараят косата им да не пада върху гърба, защото тя може да допринесе за допълнително омазняване на кожата, а по време на тренировка, задължително трябва да е вързана. При измиване на косата е необходимо да не се допуска шампоанът и балсамът да се стичат по гърба, защото съставките в тях запушват порите.

Медицинското третиране на акне, ако е сравнително леко, обикновено започва с топични кремове, като за ефективни се считат съдържащите салицилова киселина и бензоид пероксид заради антибактериалните си и противовъзпалителни свойства.

Един от възможно добрите подходи е приемът на перорални лекарства, вкл. и в комбинация с топични продукти, към който се пристъпва при по-тежко и упорито състояние. В някои случаи е възможно да се предпишат дори антибиотици за по-дълъг период, с които се атакуват бактериите и възпалителните процеси. Другите медикаменти, които се използват, са противозачатъчни продукти, които влияят върху хормоните. Мощно средство за борба с акне е изотретиноин, който обаче има сериозни странични ефекти и трябва да се назначи от лекар.

Огромно значение и помощ в борбата с акне са козметичните процедури – химически пилинг, лазерна терапия и екстракция на особено големи и дълбоки гнойни пъпки. При задълбочаване и особена упоритост на проблема консултацията с дерматолог е задължителна, защото неглижирането и самолекуването не само може да влоши състоянието, но и да остави непоправими белези.