Д-р Манджукова

Как да изберем подходящата слънцезащита

Козметиката за слънчева защита е изключително ценна и задължителна част от рутинната грижа за кожата, независимо от сезона. Голяма част от потребителите „узряха“ за тази концепция, която доскоро беше пренебрегвана и обикновено се прилагаше само в знойните дни на лятото. На пръв поглед усилието да се нанесе плажното мляко не е сериозно и всички го правим почти автоматично. Рядко обаче обръщаме внимание на съставките на продукта, който поставяме върху тялото и лицето си. Американската асоциация по лекарствата е обявила шест често срещани активни съставки, които се абсорбират, попадат в кръвоносната система и могат да останат там за продължителен период от време, което предизвиква допълнителни дискусии и изисква повече изследвания за безопасността им. Някои от тези съставки имат вредно влияние върху околната среда – и е препоръчително да бъдат избягвани от хората, търсещи постоянна защита от слънчевите лъчи. В допълнение се поставя под въпрос ефективността на отделните нива на слънчева защита, акцентира се на противопоставянето между физичните срещу химичните филтри, както и се търсят начини да се осигури защита срещу ултравиолетовите А и Б лъчи.

На преден план излизат въпросите не дали да се използва такава козметика, но каква и коя е подходяща за съответния тип кожа. И така – ето малко базова информация, която следва да се има предвид при избора на качествен и ефективен продукт.

За по-добро разбиране и вникване в темата на първо място е добре да видим от какво се състои слънчевата светлина, а именно – от спектър с лъчи: видима светлина (50 % от спектъра), инфрачервени (45 %) и ултравиолетови лъчи (5 % от спектъра). Лъчите, отговорни за по-тъмния тен, но и за преждевременното състаряване и увреждане на кожата, са ултравиолетовите А (UVA). Инфрачервеното лъчение причинява т. нар. слънчева еластоза. Дори видимата светлина прониква дълбоко в кожата и причинява оксидативно увреждане. По-голямата част от слънцезащитните продукти или абсорбират, или отразяват лъчите и това се измерва с т. нар. слънцезащитен фактор (SPF). Например 30 фактор позволява на приблизително 1/30 от слънчевите лъчи да проникнат до кожата, а 50 – съответно 1/50. Кожата, обаче, има нужда от широкоспектърна защита, която да бъде щит и срещу инфрачервеното, видимото и UVA лъчението. Такава функция имат т. нар. full light technology, която таргетира всичките 360 градуса от спектъра.

И още нещо за съставките – в този вид продукти основно се използват два вида защитни филтри – минерални (или физични) и химически. Първият вид е на база минерална формула, която блокира вредните UV лъчи, като най-често използвани са цинковият оксид и титаниевият диоксид. Химичните филтри осигуряват защитата чрез химична реакция, като позволяват на светлината да проникне в кожата, превръщат я в топлина, след което тя се отделя от повърхността на човешкото тяло.

Ето подходящи продукти за слънчева защита според вида кожа:

При акне

Тук изборът трябва да е с особена прецизност и да е насочен към формула, несъдържаща мазнини, защото в противен случай съществува риск от запушване на порите. Подходящи са лосиони, гел лосиони или спрей без мазнини и без аромат, които са на водна основа и няма да предизвикат раздразнение.

При чувствителна кожа

Удачни са леките формули с физични филтри като цинков оксид и титаниев диоксид, които блокират лъчите, тъй като вероятността да предизвикват реакция е малка. Препоръчва се да се избягват препарати с парабени и оксибензон, тъй като може да причинят обрив и раздразнение.

При суха кожа

Идеалният продукт трябва да има достатъчно овлажняващи свойства и съставки като серамиди, глицерин, хиалуронова киселина и мед. Защитата трябва да бъде съчетана с хидратация, тъй като сухата кожа губи влага много бързо и именно затова се препоръчват химични филтри, тъй като проникват в дълбочина и предотвратяват понижаване на необходимите нива на влага.

При мазна кожа

Избраната формула следва да бъде лека и матираща, която да попива излишния себум. Продуктът може да бъде под формата на гел или лосион, за да може да се нанася по-лесно и да стои добре върху кожата. При този тип кожа като цяло се препоръчват продукти, абсорбиращи слънчевите лъчи. При по-високи нива на секреция се предлага и прахообразна слънчева защита или под формата на пудра.

При нормална кожа

За този тип кожа изборът е по-голям. При колебание между абсорбиращ лъчите или отблъскващ ги продукт, можем да се съобразим с цвета на кожата, тъй като химичните филтри не личат върху по-тъмната кожа, а физичните – върху по-светлата.

При белези

В този случай козметичната индустрия предлага продукти, които защитават, но и играят роля на коректор и / или фон дьо тен.

Слънчевата защита трябва да е неизменен етап от грижата не само за кожата, но и за цялото тяло. За оптимален ефект е необходимо при избора ѝ да се вземат предвид някои фактори, като типа кожа и моментното ѝ състояние. На пазара се предлага огромно разнообразие от продукти и понякога изборът може да е труден, но с малко информация и при необходимост от професионален съвет и консултация може да се наслаждаваме на времето навън без притеснение за здравето си.