Д-р Манджукова

Как да избегнем претоварването на кожата

Полагайки ежедневна грижа за външния си вид, хората обикновено използват множество различни козметични продукти – понякога ги нанасят един след друг, понякога през определен интервал от време. Опознаването на своята собствена кожа предполага и закупуване на правилните средства за подмладяване и разкрасяване – дегримьори, ексфолианти, хидратиращи лосиони, овлажнители, кремове против бръчки и още, и още. Въпреки това, съществува една простичка истина – дори най-добрата, най-скъпата козметика може да предизвика проблеми, ако се използва прекалено често и в комбинация с продукт със сходни съставки.

Да, тази информация може и да е шок за онези, които са свикнали да употребяват прекалено често своите магически кремове за красота. При преследването на най-новите козметични изделия и натоварването им с големи очаквания не винаги се осъзнава фактът, че кожата е претоварена от множество серуми, оцветени овлажнители, слънцезащитни продукти, лосиони, маски за почистване. И всеки път, когато се прибавя поредният продукт, се появява и колебанието дали старият (а всъщност хармонизиран с кожата) да бъде оставен настрани. Резултатът е твърде дълга, все по-сложна ежедневна програма за грижа за кожата, която включва всички опаковки на рафта пред огледалото, а резултатът – повече зачервяване на бузите, възпаления, появяване на лезии и сърбежи.

Много дами не смятат, че наслояването на прекалено много продукти може всъщност да е виновник за възникващите състояния на дразнене. Но реално нещата изглеждат по съвсем друг начин – твърде многото различни съставки притежават потенциал да се противопоставят една на друга и да възпаляват кожата. В тези случаи организмът се „задъхва“ и няма възможност да ги абсорбира правилно, от което следва запушване на порите и избиване на акне.

Ето защо е наложително да се подхожда с по-голяма отговорност към всекидневните процедури, като не се подценява действието на нито едно от средствата за разкрасяване. Какви могат да бъдат конкретните причини за претоварване на кожата:

Противопоставяне на сърбящата, зачервена, люспеста и чувствителна към слънце кожа:

Напълно естествено е съществуването на различни външни и вътрешни дразнители, които оказват влияние върху кожата и я карат да изглежда зачервена, напукана, отлюспваща се и сърбяща. В тази случаи следва да се подходи с изключително внимание, тъй като чувстителният тип кожа би реагирала мигновено на претоварването с козметични препарати. Например, използването на няколко форми на ексфолиация наведнъж – киселини, четка за микродермабразио и ретиноиди – определено ще предизвикат реакция. Друг „виновник“ на предозиране биха могли да бъдат средствата, предназначени за абсорбиране (овлажнители, хидратанти). Не бива да се подценява и количеството, което се нанася върху кожата, като е силно препоръчително да се започне поставянето на много тънки слоеве кремове, лосиони или маски.

Натрупване на активните съставки.

В наши дни пазарът е залят с все повече продукти за всекидневна грижа за кожата – всеки съдържащ разнородни антиоксиданти, ретиноиди, ексфолианти, овлажнители и понякога комбиниращи две или повече действия в едно. И все по-често се случва претоварването на кожата да се случва поради наслояване на твърде много активни съставки. Особено сега, когато продуктите стават по-ефективни или се използват в комбинации, които не са подходящи за определения тип кожа. Често срещана причина за изтощаване на чувствителната кожа е комбинация на козметика, съдържащи гликолова или салицилова киселина; на Витамин С с топичен ретиноид и др.

Прекалено честото ексфолиране

Очевидният признак на свръхексфолиация е тази кожа, която не е мазна на допир, но все още изглежда лъщяща. Причината за това е загубата на голямо количество мъртви кожни клетки. Необходимо е постепено намаляване на почистващите процедури, която да остави поне малко грубост на повърхността на кожата.

Прекалено ранно използване на някои продукти

Ранното използване на някои средства за рутинна грижа също оказва негативно въздействие, главно върху зоните с по-нежна кожа. Например, ретинолите са превъзходни по отношение на застаряващата и образуваща бръчки кожа, но използването им в ранен етап (без да е необходимо или в прекалено висока концентрация) може да доведе до сериозни увреждания. Подобен е случаят и с пилинг процедурите – твърде честата им употреба, както и прилагането им в по-ранен етап може да доведе до силно нараняване на лицето, изтъняване и засилване чувствителността на кожата.

В крайна сметка, всеки един от нас иска най-доброто за своята кожа. Напълно нормално е, когато изпитваме известни съмнения или се чудим кое е най-доброто, да потърсим мнението на специалист. Опознаването е най-важната стъпка за определянето на типа кожа, с който разполагате. И това не бива да се случва на принципа „проба – грешка“. Понякога най-добрият начин, всъщност, е да се вслушате в съветите на експертите и да употребявате не максималното количество продукти, а оптималното – единствено необходимите.