Д-р Манджукова

Как да избегнем подсичането през летните дни

Лятото е любим сезон на приключения, пътешествия и красиви мигове, който обаче носи и многообразие от предизвикателства за кожата. Едно такова специфично проявление е подсичането, което е изключително дискомфортно и болезнено.

Подсичането представлява кожно раздразнение, което се причинява в резултат на интензивно или продължително триене и протъркване на кожната повърхност с друга повърхност – в дрехи, обувки или в друга кожа, като симптомите се усложняват, когато възпалената кожа влезе в контакт с пот или урина. При изключително силно възпаление при подсичане може да се развие еритематозен обрив – интертриго, при който бактерии и болестотворни микроорганизми могат да навлязат в пробитата бариера на кожата и да намерят благодатна среда за развитие. В такива случаи посещението при лекар е задължително.

Подсичането е характерно за спортисти, както и за хора с наднормено тегло, но също при кърмещи жени и бебета, а в отделни случаи – при тесни и неудобни дрехи и обувки. Най-често се появява между бедрата, слабините, подмишниците, краката, зърната, между пръстите на ръцете и краката. Мястото на триенето се зачервява, подува и се появяват силна болка и усещане за топлина и парене при допир, кожата се напуква и става люспеста. В такива случаи е препоръчително да се прекрати физическото усилие, за да се даде възможност на кожата да се успокои, и да се приложи облекчаващ топичен продукт, който същевременно да поддържа мястото сухо. Може да се използва лед за облекчаване на паренето и болката, но след това мястото трябва да се подсуши.

В никакъв случай зачервяванията не бива да се третират с йод, йодни продукти или кислородна вода, защото това ще забави процеса на възстановяване. При взимане на душ, не бива да се използват силни и агресивни изчистващи средства, нито гореща вода, а подсушаването трябва да се извършва с леки, потупващи движения. Леки, ефирни и свободни дрехи са за предпочитане, за да може кожата да „диша“. При лека форма на зачервяване би помогнало нанасяне на алое вера, вазелин, масло от ший или кокос и продукти, съдържащи кортикостероиди. За да се предотврати поява на подсичане и раздразнение на кожата, спортистите трябва да използват дишащи и абсорбиращи потта материи, които са разработени за тази цел. Памукът е неподходящ избор, защото увеличава вероятността от зачервяване и възпаление. Предлагат се специални лепенки за зърна, които се използват и от спортисти, и от кърмачки, които предотвратяват триене и подсичане в тази област. Дамите, които обичат да носят поли и рокли, биха могли да нанасят продукти (крем, пудра) с талк на вътрешната част на бедрата си, за да намалят изпотяването – или продукти с вазелин срещу триенето – за да не си причинят този неприятен летен проблем. Колкото и странно да звучи, обикновеното кухненско нишесте също може да бъде безценен помощник – то абсорбира излишната влага и облекчава сърбежа. При обилно изпотяване, когато обикновените средства не помагат, е необходима консултация с дерматолог. Важно е частите, които са склонни да се подсичат, да се поддържат сухи и чисти. В случай на първи симптоми, е много важно да се реагира бързо, за да се предотврати инфекция.