Д-р Манджукова

Как да избегнем акне, причинено от носенето на маска

С избухването на пандемията от COVID-19 Световната здравна организация препоръча използването на предпазни средства в засегнатите от болестта държави. Разпространението на заразата из цялото земно кълбо изпълни новинарските емисии и социалните мрежи с изображения на хора от различни възрасти, които носят маски за защита от коронависрус. И макар носенето на покритие върху лицето да е една от възможностите за превенция на вируса, в същото време то може да доведе до появата на кожен проблем. „Маскне“ е термин, с който се описва образуването на акне, причинено от носене на маска, а най-силно засегнати от състоянието са здравните работници и служителите, които са задължени да носят маски през целия ден.

Нещо повече, според водещи дерматолози маските за лице могат да активират множество различни състояния на кожата, включително триене, дерматит и екзема. Постоянното налягане от маската, топлината и потта разрушават бариерата на кожата, причиняват дразнене, подуване и възпаление, което може да се изрази както в пъпки, така и травматични линии и области с по-тъмна пигментация.

Медицинските лица носят специфичен тип маски, които могат да причинят физическо дразнене заради грубата си текстура, продължителното триене в кожата и в допълнение – контактът с микробите, които се издишват в маската и остават на повърхността на кожата. За разлика от тях, обикновените хора използват различни видове покрития за лице, които в зависимост от материята и продължителността на носене влияят по различен начин на кожата. Въпреки че тъканите на нехирургичните маски са по-меки, те все пак причиняват сухота, тъй като много материите за направата им (като памучни смеси), абсорбират естествените масла. Самите остатъци от прах за пране и омекотители също могат да доведат до запушени пори и дразнене.

При суха или чувствителна кожа

Индивиди с чувствителна кожа може да са предразположени към сухота и зачервяване на мястото на маската. Впоследствие в засегнатите зони може да се образува сърбящ, люспест обрив, причинен от абсорбцията и излагането на химикали и микроби. Препоръчително е след прибиране вкъщи да се свали маската, да се измие лицето и да се нанесе успокояващ овлажнител, например продукт с Алое вера.

При възпаление

Продължителното носене на маска е твърде вероятно да обостри възпалителни или хронични състояния на кожата, като розацея, екзема, псориазис. Ако кожата се подуе в следствие на тези проблеми, както и заради  натиска и стягането на маската, е добре да се приложи студен компрес. Чиста кърпа от естествена материя се потапя в студена вода, след което се поставя върху внимателно измитата кожа. Това действие може да се повтори толкова пъти, колкото е необходимо, за да се облекчи подуването.

При синини

При появата на синини след дълги часове носене на маска, трябва да се приложи продукт, съдържащ арника. Свойствата на това фантастично растение са чудесен лек за предотвратяване и намаляване на синините.

От изключително значение е на лицето да се поставя чиста маска, а ако това не е възможно може да се напръска вътрешността на маската с лек дезинфектант след употреба. Преди излизане сутрин е добре върху кожата да се нанесе овлажнител или балсам на маслена основа. Препоръчва се употребата на съставки като масло от шеа, какаово масло или масло от жожоба, които създават допълнителна бариера между кожата и маската.

Носенето на грим всъщност може да помогне за защитата на кожата, но с едно условие – след прибиране у дома, не бива да се забравя премахването му, тъй като комбинацията от маска и грим води до по-бързо запушване на порите.

Необходимо е да се потърсят почистващи препарати, лосиони или тонери на основата на алое. За да се избегнат дразнителите, е подходящо да се закупят продукти без аромати или продукти, ароматизирани само с етерични масла.

Не бива да се забравя и хидратирането на устните, като за тях е подходящо по-честото поставяне на овлажняващо средство. Балсамите за устни съдържат оклузивни съставки, които създават физическа бариера между кожата и външната среда.

И не на последно място – маските за еднократна употреба са добър избор за хората с кожни алергии към перилни препарати и някои видове тъкани. Въпреки това, тези видове маски не са предназначени за повторна употреба, тъй като те могат да съдържат бактерии, мръсотия, себум и грим. По този начин, повторната употреба на маски за еднократна употреба може да запуши порите и да предизвика поява на акне.