Д-р Манджукова

Как да защитим кожата си от инфрачервените лъчи

Негативните ефекти от прекомерното излагането на слънчеви лъчи са добре известни. Отдавна е доказано, че ултравиолетовите (UV) лъчи, идващи от слънцето, могат да причинят истинско увреждане на кожата – UVA са основна причина за тъмни петна, фини линии и бръчки, загуба на еластичност и други признаци на фотостареене, докато UVB лъчите са тези, които причиняват болезнени слънчеви изгаряния (понякога и рак на кожата). Точно поради тази причина поставянето на слънцезащитен продукт върху откритите части на тялото трябва да се превърне в основна част от грижата за кожата, независимо от сезона или времето навън – слънчево или облачно.  

Това, което може би не е известно на голяма част от хората, е, че електромагнитното лъчение от слънцето, което достига до повърхността на Земята, може да бъде класифицирано в три големи категории:

UV: най-опасният, отговорен за слънчевите изгаряния и потенциално канцерогенен. Около 5 до 10% от лъчението е от този тип.

Видима светлина: частта, която е видима за очите. 40% от енергията пристига в тази форма.

Инфрачервени лъчи (IR): усеща се като топлина. Те съставляват по-голямата част от слънчевата радиация – около 50%.

Подобно на UV лъчите, има три вида инфрачервени лъчи: IRA, IRB и IRC. IRA проникват по-дълбоко в кожата от UV и причиняват увреждания, които водят до стареене. Освен от слънцето, инфрачервените лъчи могат да достигнат до външната ни обвивка от крушки, фурни, лаптопи и други битови уреди, които излъчват такъв тип светлина.  

IRA лъчите проникват в кожата по-дълбоко от UVA или UVB, преминавайки през епидермиса и дермата в подкожния слой. Те са отговорни за топлината, която се усеща върху кожата, когато тя е изложена на слънце, като същевременно генерират и свободни радикали, които причиняват разграждането на колагена и ускоряват образуването на фини линии и бръчки. Топлината, произведена от инфрачервените лъчи, също може да доведе до възпаление в кожата, което с течение на времето играе роля в преждевременните признаци на стареене.

Тъй като толкова много инфрачервена енергия влиза в контакт с тялото всеки ден, слънцезащитните продукти, които предлагат инфрачервена защита, са най-добрата защита срещу изгаряне, преждевременно фотостареене и рак на кожата. Установено е също, че инфрачервените лъчи увеличават производството на пигменти в кожата, като могат да бъдат основна причина за т. нар. „лаптоп петна“ – образуване на зачервени или по-тъмни области в някои зони на тялото (при лаптопа обикновено се получават върху краката, когато устройството дълго време е било поставено върху тях).

Най-добрата ни защита срещу инфрачервените лъчи може да бъде същата фамилия съставки, които вероятно подсилват ежедневните продукти за рутинна грижа, а именно – антиоксидантите. Когато кожата абсорбира слънчевата енергия (независимо дали UV, или инфрачервена), ренегатите фотони причиняват действие на свободните радикали – атоми или молекули, които са загубили електрон, което ги прави нестабилни и увреждащи всички протеини или гени, които им попречат. Антиоксидантите – включително витамини А, С и Е, зелен чай и нар – имат уникалната способност да даряват електрон на свободните радикали, стабилизирайки ги и неутрализирайки тяхното увреждащо влияние.

За щастие, също така, козметичните компании все по-често прилагат в своите продукти съставки за предпазване и от инфрачервените лъчи. Съществуват препарати – кремове и лосиони, предлагащи усъвършенствани антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и повишават способността на предпазващото изделие да предпазва кожата от увреждане. С лека текстура, която не оставя бели остатъци след себе си, те могат да бъдат носени с или без грим за ежедневна безопасност на слънце.