Д-р Манджукова

Ексфолиране на тялото

Терминът „ексфолиация“ произхожда от латинското ексфолиатус (премахване на листата от растение) и описва всеки похват, предназначен за отстраняване на мъртвите кожни люспи от тялото и лицето. Този процес обикновено се случва в домашни условия, а следването на елементарни стъпки при извършването му води до сияен, здрав и изчистен от проблеми външен облик. Паралелно с това, ексфолиацията помага за стимулиране и увеличаване на кръвообращението, което е в основата за поддържането на  хидратирана и подхранена кожа.

Настъпването на лятото е сезон, през който слънчевите лъчи увеличават натрупването на мъртви клетки. Това е именно сезонът, през който кожата се нуждае от внимателна и качествена ексфолиация. И докато част от потребителите на козметични средства за разкрасяване считат, че е достатъчно да се ограничат само с препарати за почистване на лицето, то истински разбиращите и отдадените на грижата за кожата знаят, че тялото също има своята нужда от задълбочено премахване на мръсотията.

За разлика от лицето, кожата по тялото има специфични особености и при процеса на ексфолиране се нуждае от по-специално отношение. На първо място върху торса обвивката е по-дебела отколкото тази на лицето, а освен и снабдена с по-малко мастни жлези, което обикновено влияе на нивото на омазняване. Поради тази причина към почистването на тялото трябва да се подходи с необходимото внимание.

Най-общо казано, когато става дума за ексфолиране на тялото, се открояват две основни категории: механична и химична ексфолиация. Конкретният способ на почистване – механичен или химичен – зависи от употребяваните техники и зоната за премахване на мъртви клетки.  Независимо от избора на вариант, с правилния режим на ексфолиране веднъж или два пъти седмично, кожата определено би се почувствала подмладена и жизнена.

Механично ексфолиране

Подготовка с вана или душ

Макар и да не е част от ексфолиращия процес, потапянето на тялото в топла (но не гореща) вода отваря порите и прави кожата много по-податлива на почистване. Освен това е препоръчително процесът на ексфолиране да се случи в банята, за да може да се отмие с вода премахнатата мръсотия от тялото.

Използване на текстурирана гъба

Подходящо е да се използва текстурирана гъба за измиване, която помага за измиване на излишните люспи по тялото. Тя трябва да се чувства леко грапава върху кожата, но не и причиняваща болка. Грубият натиск е възможно да предизвика разкъсвания и увреждане на кожата, което не е целта на ексфолирането. Естествената четка за тяло също е добра алтернатива, особено за гърба, ръцете и краката.

Начин на изтъркване на кожата

Изтъркването на тялото трябва да започне от глезените нагоре с леки кръгообразни движения. Стартирането от глезените се препоръчва, защото помага да се насърчи положителното кръвообращение по време на процеса на ексфолиация. Добре е да се приложи лек натиск, за да се усети текстурата на гъбата, но не и да се прекалява. По този начин тя ще премахне повърностния слой от мъртви клетки.

Не бива да се забравя допълнително внимание на петите, лактите и коленете. Те са считани за най-сухите части на кожата и съответно за тях трябва да се положи специална грижа.

Добавяне на мокър пясък или сол към ексфолиацията

Гранулите от пясък са естествен ексфолиант и тяхната зърнеста текстура е подходяща за изтриване на излишните наслагвания от кожата. Солените ексфолианти вършат същата работа, като и двете „добавки“ за ексфолиране могат да бъдат намерени в магазините за красота. Необходимо е да се знае, че използваният пясък трябва да бъде почистен, дори избелен, тъй като в противен случай може да замърси кожата с бактерии. Препоръчителен е пясъкът с малки гранули, защото те са по-нежни и с лек натиск към почистваната зона не биха предизвикали дразнене. Популярност набират и ситно смлени черупки от бадеми, кайсии или маслинови костилки.

Изплакване с гореща вода

Процесът на физическо ексфолиране завършва с изплакване на тялото с релаксиращ топъл душ. Прилагането на овлажнител или масло от шеа след изплакване ще помогне на кожата да задържа по-добре влагата в себе си. Препоръчително е тази процедура да се повтаря два пъти седмично.

Химично ексфолиране

Стъпките при химичното ексфолиране са подобни на тези при механичното, но се различават в използваното средство за почистване. След вземането на душ и баня и изтъркването на тялото с подходяща гъба за премахване на горния слой мръсотия се пристъпва към основата на този метод. Върху дланите се поставя избраният химичен ексфолиатор и с бавни движения започва да се втрива в кожата. Едни от най-добрите продукти са на основата на алфа-хидрокси киселини. Когато са добре формулирани, те нежно разтварят връзките, задържащи мъртвите клетки, и по този начин разкриват здрава на вид обвивка. Алфа-хидрокси киселините спомагат за засилване на способността на кожата да задържа жизненоважната хидратация и насърчават видимо по-стегнатата кожа.

Нанасянето на веществото трябва да се извърши с чисти ръце, в противен случай се поема риск върху кожата да попаднат зловредни бактерии.  

В края на тази процедура от тялото се отмива нанесеното вещество, подсушава се с чиста кърпа и се пристъпва към поставяне на нежен овлажнител.