Д-р Манджукова

Как да възстановим увредената кожна бариера

Човешката кожа е изключително сложен, но усъвършенстван орган, който се състои от няколко слоя, предпазващи телата от външни стресови фактори или микроорганизми. За да бъде здрава и да функционира нормално, тя е  въоръжена с бариерен слой, известен още като „кожна бариера“, в която най-важните елементи са  корнеоцитите (кожни клетки) и липидния интерфейс, който ги слепва. Учените наричат тази структурата „тухли-хорван“ — корнеоцитите, които изпълняват ролята на тухлите, а липидната повърхност е хоросанът, който ги свързва. Липидният интерфейс включва свободни мастни киселини, холестерол и серамиди.

Същевременно, когато става дума за кожна бариера, трябва да се имат предвид и два много важни компонента – киселинната мантия и микробиома.

Киселинната мантия е изградена от секретите на потните и мастни жлези, които доставят аминокиселини, млечна киселина и себум. В идеалния случай тя остава в диапазон на pH от 4,5-5,0. Когато се покачи или понижи извън този диапазон, киселинната мантия отслабва, оставяйки кожата уязвима към различни проблеми.

Отделно от това трябва да бъде разгледан и микробиома, който разчита на киселинната обвивка и подходящото ниво на pH, за да ограничи бактериите, които причиняват кожни заболявания като акне. Ако киселинната мантия и микробиома не работят заедно, кожната бариера няма да функционира правилно. Не е пресилено да се каже, че кожната бариера, микробиома и киселинната мантия са стълбовете, които държат върху себе си здравето на кожата и ако някой от тези стълбове пострада, то неминуемо това ще се отрази върху външната обвивка.

Поради тази причина дерматологията влага изключително големи усилия върху предотвратяване уврежданията на кожната бариера, но все пак съществуват някои фактори, които оказват влияние.

Бариерният слой може да се увреди, когато липидите започнат да се разграждат. Известни са различни причини, поради които това може да се случи. От една страна може да се вземе предвид генетиката, естественото стареене на тялото, както и факторите на околната среда, които, нека си признаем, са до голяма степен извън контрола на всеки човек. От друга страна обаче, това са рутинните процедури за грижа към кожата. Все пак има някои ежедневни дейности, които могат да повлияят негативно върху целостта на кожната бариера.  

Твърде гореща или студена вода

Експертите препоръчват да се избягва твърде горещата или ледената вода при къпане. Когато е твърде студена – тя не премахва изцяло наслоилото се замърсяване, а в случаите на прекалена топлина може да навреди на естествените мазнини.

Прекомерно ексфолиране

Тъй като ексфолирането предлага изключителни ползи за кожата, хората лесно се увличат и прекаляват. Препоръчително е тази процедура за почистване да се случва до 2-3 пъти седмично, а ако кожата се чувства зачервена, суха и лющеща се, е препоръчително да се направи почивка.

Използване на твърде много активни съставки

Въпреки че алфа-хидрокси киселините, ретинолът и кремовете срещу акне даряват с очакваните ползи, е възможно да се прекали с прилагането им и да се компрометира кожната бариера, особено ако се използват всички заедно. Активните съставки в грижата за кожата обикновено са силно концентрирани и не е препоръчително да се включват накуп. Разумно е да се намали честотата на прилагането им или да се разпредели нанасянето им  през седмицата.

Увреждане от слънцето

Слънцезащитният крем е най-добрата защита срещу ултравиолетовите лъчи и техните увреждащи кожата ефекти.

Липсата на достатъчно почивка

Пълноценният сън е необходим за укрепване на кожната бариера.

Всъщност е доста лесно да се забележи, когато кожната бариера не функционира правилно. Някои признаци, за които трябва да се следи, включват:

  • Чувствителна, възпалена или раздразнена кожа
  • Сърбеж
  • Много суха кожа или люспести петна
  • Бактериални, вирусни или гъбични кожни инфекции
  • Акне

Тези симптоми на увредена кожна бариера предупреждават, че полаганите за външния вид грижи не са така ефективни, колкото би трябвало да бъдат. Добрата новина за всички е, че увредената бариера може да бъде възстановена, като в зависимост от степента на щетите може да отнеме от няколко седмици до 6 месеца, за да се изгради нова стабилна защита от външни агресори.

Независимо дали кожната бариера е увредена или здрава, все пак е добре да се подхранва с възстановяващи съставки като мастни киселини, холестерол, серамиди и хиалуронова киселина.

Скорошни изследвания показват, че продуктите за грижа за кожата, съдържащи серамиди, могат да помогнат за подобряване на симптомите при лошо функционираща кожна бариера, като сърбеж, сухота и лющене. Допълнителни изследвания показват, че овлажнителите, съдържащи серамиди, помагат за укрепване на структурната цялост на кожната бариера.

Експертите съветват да се използват съставки като глицерин, хиалуронова киселина и аминокиселини за хидратиране на кожата.

Сухата кожа не е необичайно явление, а овлажнителите са препоръчаното решение. Оклузивните овлажнители намаляват загубата на вода от кожата, като помагат на кожната бариера да функционира правилно.

Подобно на оклузивните овлажнители, хюмектантите също подобряват функцията на кожната бариера. Тези продукти имат способността да извличат вода от тялото или от околната среда и да я свързват с кожната бариера. Изследванията показват, че продукти, съдържащи хиалуронова киселина, глицерин, аминокиселини и мед, съдействат за възстановяване на увредената кожна бариера.