Д-р Манджукова

Как грипът засяга кожата

Грипът представлява респираторно вирусно заболяване, което засяга гърлото, носа, бронхите и понякога белите дробове. Съществуват различни видове грипни вируси и те се развиват и непрекъснато се променят. За повечето хора грипът е неудобство, което отшумява в рамките на няколко дни. За други, грипът може да доведе до здравословни усложнения, посещения в болницата и дори застрашаващи живота последствия. В световен мащаб всяка година от грип заболяват 5 до 10 процента от възрастните и 20 до 30 процента от децата, като от 3 до 5 милиона от тези случаи са тежки, според Световната здравна организация (СЗО).

Тази година върлуващият грип е изключително опасен, а болестта се разпространи по всички точки на земното кълбо. Поради тази причина СЗО препоръча налагане на превантивни мерки в опитите да се минимизират последствията от заразата.

За разлика от повечето настинки, щамовете на грипния вирус могат да причинят симптоми по цялото тяло, които могат да бъдат изключително тревожни. Наред с дихателните пътища, вирусните инфекции могат да засегнат и други части на тялото – уши, нос, сърце и разбира се най-големия орган – кожата.

Постигнатият чист, здрав и младежки облик на кожата могат сериозно да бъдат засегнати от настинка или вирусно заболяване. Разбира се, това е съвсем нормално, тъй като повече от заболелите се борят с временното неразположение (с горещ чай с лимон и редица намаляващи хремата, болките в гърлото и температурата лекарства) и оставят  на заден план рутинната грижа за кожата. Болестта обаче не бива да отклонява от създадения вече режим, като това особено силно важи за случаите на несъвършена, податлива на акне кожа. Периодът на заболяване е особено изтощителен за целия организъм и това неминуемо оказва влияние върху външния вид.

Липсата на сън е често срещан симптом по време на настинка или грип и е един от основните признаци за влошаване на външния вид на кожата. С течение на времето малкото часове сън водят до преждевременно стареене на кожата, развиване на нови фини линии и възрастови петна.

Един от най-често срещаните проблеми за всеки заболял е непрекъснато търкане на носа с кърпички. Това определено дразни кожата около и под носа и може да доведе до зачервявания и повишаване на чувствителността. За страдащите от черни точки около и по носа ситуацията става още по-сложна,  тъй като епидермисът се възпалява от постоянния контакт и триене.

Не на последно място, настинките и зачервяванията изсмукват влагата от кожата, оставят я суха, люспеста и нерядко зачервена. Самите заболявания, съчетани с лекарствата, които се приемат, и фактът, че много от болните прекарват часове в леглото, водят до лишена от влага кожа.

Крайният резултат, след прекарания грип, се изразява най-вече в бледа, отпусната кожа, поява на торбички и сенки под очите, сухота и възпаления. Точно за това, веднага след възстановяване, е най-добре да се вземат спешни мерки, които да дадат на обвивката нужния положителен тласък.

Изсветляване на кожата

Справянето с обезцветената кожа и възстановяването на нейния предишен вид следва да се случи търпеливо с използване на подходящи подхранващи и освежаващи съставки, както и с налагане на специален хранителен режим. Диетата играе ключова роля за възвръщане на нейния предишен блясък.  Експертите съветват да се консумират храни, богати на витамин Б, тъй като те оказват благоприятно влияние върху възпалената кожа. Освен това, полезен при сива и бледа кожа е приемът на желязо, който помага за производството на червени кръвни клетки (жизненоважен компонент за осигуряване на здрава и сияйна кожа). Що се отнася до грижата за кожата, озаряващите продукти трябва отново да се върнат към старите си задължения. Добре е да се потърсят серуми, които се справят с неравномерните тонове на кожата и насърчават възстановяването на жизнения ѝ вид. Кремовете за лице, богати на хидратиращи съставки, също следва да бъдат приоритет в списъка за покупки.  

Възпален нос

Опитът да скриете зачервяването в определени случаи може още повече да раздразни кожата. Правило номер едно е: не почиствайте с ексфолианти чувствителната кожа. При сваляне на грим или почистване на лицето трябва да се подхожда внимателно, да не се търка излишно раздразнената зона. Полезно е лицето да се мие два пъти дневно с потупващо движение и хладка вода. 

Хидратиране на кожата

Първата стъпка за възстановяване на влагата в кожата е добавянето на повече хидратиращи продукти във всекидневния режим за грижа. Следва да се избере нежно почистващо средство, което може да подхрани кожата. Подходящи са продукти за хидратиране, съдържащи алое вера – идеален за намаляване на възпаленията. Във всеки случай, когато се изпитват съмнения към даден продукт, е добре да се потърси компетентната помощ на дерматолог, който най-ясно и недвусмислено може да посочи действащите в полза на кожата съставки и спомагащи за постигането на изгубения в резултат на грипа блясък на външния вид.