Д-р Манджукова

Какъв е моят тип кожа?

Грижата за кожата може да бъде определена като вид изкуство, при което достигането на съвършенство изисква пълно отдаване, търпение и знания. Кожата е уникален орган, най-големият в човешкото тяло, и като такъв трябва да бъде разглеждан много внимателно. При все, че тя е бариерата, която предпазва организма от слънчеви лъчи и навлизане на зловредни бактерии и вируси. Поддържането на здрав и млад външен вид е съчетание от добри гени, както и от опознаване на индивидуалните нужди на кожата. Разбирането на нейните потребности означава, че може да се открият правилните продукти, които даряват с ползи и се борят с потенциални проблеми, без да причиняват нови.

Определянето на собствения тип кожа е основополагащо за изготвянето на ежедневен режим за кожата. Типовете кожа са категории, които дерматологията използва, за да опише колко мазна, суха или чувствителна е външната обвивка. Едва след това индивидите са наясно какви са съпътстващите проблеми при съответния вид и кои са възможните решения за тях.

В медицината са изведени четири основни типа кожа – нормална, мазна, суха и комбинирана. Отделно от това са обособени други три категории, които имат своите специфични характеристики – склонна към акне, чувствителна и застаряваща кожа – и изискват определено внимание когато става дума за идентифициране и полагане на режим за разкрасяване.

Нормална кожа

Този тип кожа не е склонна да реагира негативно на нови продукти или промени във времето или околната среда. Хората с нормална кожа нямат усещане, че трябва постоянно да овлажняват или пък да почистват омазняването от лицето си – кожата е стегната с минимални видими фини линии и бръчки.

При нормален тип индивидите рядко изпитват раздразнение, зачервяване, сухота или омазняване, защото кожата произвежда достатъчно количество себум, за да поддържа равномерни нива на хидратация, без да омазнява. В тези случаи обвивката има способността да приема различните видове съставки, което означава, че безпроблемно могат да се използват нови продукти, да се експериментира с почистващи препарати, овлажнители и маски, докато се намери идеалния вариант за рутинна грижа.

Мазна кожа

Мазната кожа произвежда прекомерни количества себум, който кара кожата да изглежда лъскава и да се чувства мазна – особено в цялата Т-зона (чело, нос и брадичка). При този тип кожа са характерни разширените пори, както и развиването на акне.  

Когато става дума за прекалено омазнена кожа, основната грижа трябва да се съсредоточи върху контролирането на излишния себум.  Въпреки че мазната кожа предполага по-малко бръчки, експертите съветват да се избягват препарати, които съдържат минерално масло, вазелин и алкохол.

Дерматолозите съветват хората с мазна кожа да използват некомедогенни продукти, което означава, че съставките на продукта няма да блокират порите и е малко вероятно да причинят образуването на пъпка.

Индивидите с мазна кожа е разумно да използват по-лек овлажнител от тези с други типове, за да избегнат добавянето на допълнително омазняване. Някои овлажнители имат допълнителни съставки, които помагат да се абсорбира излишния себум – нишестета, като царевично или оризово нишесте; глини, като каолин или бентонит; силикони, като диметикон.

Слънцезащитните продукти без масло, съдържащи цинков оксид или титанов диоксид, също могат да помогнат за намаляване на омазняването и риска от акне.

Суха/дехидратирана кожа

Сухотата и дехидратацията всъщност са два отделни проблема, но имат много сходни симптоми.

Сухотата се причинява от липса на себум в кожата. Симптомите включват лющене, чувствителност, дразнене, а понякога и напукани зони. Обективно погледнато, рискови фактори за това състояние са начинът на живот, фактори на околната среда или хронично заболяване като екзема.

Дехидратацията е резултат от невъзможността на кожата да задържа достатъчно влага.

Грижата за сухата кожа изисква нежно почистващо средство и по-тежък хидратиращ продукт, който е необходимо да се нанася няколко пъти на ден. Дерматолозите препоръчват на хората да търсят продукти, които съдържат овлажнители, които привличат влагата към кожата (глицерин или хиалуронова киселина) или масла, които я задържат, включително масло от жожоба, ланолин или масло от ший.

Същевременно, изделия, които съдържат алкохол, ретиноиди, алфа-хидрокси киселини или аромати, е разумно да бъдат избягвани, защото могат да изсушат допълнително кожата и да предизвикат раздразнение.

Хората, които изпитват проблеми със сухата кожа, може да опитат да поддържат въздуха в дома си топъл и влажен, да приемат допълнително количества вода през деня, както и да избягват използването на груби сапуни или продукти, съдържащи цитрусови масла или аромати.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа е суха в определени области и омазнена в други. Най-лесно се дефинира от завишени количества себум в Т-зоната (ивицата от челото и линията надолу по носа) и суха (или нормална кожа) върху останалата част от лицето.

При комбинирания тип е добре да се следват стъпките, подходящи за третиране на омазнена кожа – използване на нежно почистващо средство и лек овлажняващ продукт, за намаляване на себума в Т-зоната.

За сухи области хората могат да прилагат по-интензивен овлажнител, който не съдържа алкохол и аромати.

Предразположена към акне кожа

Склонната към акне кожа предполага често образуване на пъпки с бял връх или комедони (черни точки). При този тип кожа порите се запушват лесно, което е основна причина за размножаване на бактерията, причиняваща акне. Състоянието е характерно и за мазен и за сух тип кожа.

Експертите съветват да се употребяват почистващи препарати, специално формулирани за лечение на акне, както и ексфолианти и овлажнители, които помагат за минимизиране на образувалите се пъпки. Подходящите съставки са  салицилова киселина, глина, бензоил пероксид или ретинол.

Чувствителна кожа

Причините за чувствителната кожа могат да варират от генетична предразположеност до външни фактори като околна среда, слънчеви лъчи, климатични особености. Характерни признаци за този тип са лесно зачервяване, чести обриви и подутини, парене и сърбеж след използване на продукт за рутинна грижа, образуване на петна и лющене.

От значение е да се подходи внимателно при избора на козметика, за да не се влоши състоянието на обвивката. Задължително трябва да се избягват аромати и дразнители като алкохол или антибактериални съставки. Одобрени и препоръчителни са хипоалергенни с прости съставки; използването на минерални слънцезащитни продукти, които съдържат цинков оксид или титанов диоксид, вместо химически слънцезащитни продукти като оксибензон.

Използването на нови продукти се случва върху малка част от кожата на дланта, за да се тества поносимостта на организма. Едва след това се преминава към употреба на изделието в други части на тялото или лицето.

Застаряваща кожа

Въпреки че кожата на всеки човек старее с различно темпо, специфичните признаци при тази категория са универсални. Характерно е да прави впечатление по-големият брой бръчки в определени зони – по лицето, деколтето и ръцете, в други области се наблюдава сухота, тъмни петна или увисване.  

Застаряващата кожа изисква подобрена грижа, за да се справи с настъпилите или бъдещите увреждания. Необходимо е създаването на рутинна грижа против стареене с възстановяващи процедури, които могат да повишат колагена, да изчистят появилите се петна и да създадат защита, която предпазва от агресорите на околната среда.