Д-р Манджукова

Какво трябва да знаем за слънцезащитния фактор

Грижата за кожата обхваща огромно разнообразие от процедури и продукти, които могат да съдействат за разрешаването на редица проблеми и състояния. В постоянно увеличаващият се списък с иновативни предложения за подобряване на външния вид, челно място винаги трябва да заема защитата от  слънчевите лъчи. Колкото и привлекателен да изглежда златистият загар, по същество той представлява ДНК увреждане на кожата, която потъмнява в опит да се защити от по-нататъшна вреда. По този начин може да се стигне до клетъчни изменения и да се развият застрашаващи здравето заболявания. За щастие, повишената информираност днес води до масовото разбиране по темата и поради това защитата от ултарвиолетовите А и ултравиолетовите Б лъчи не се ограничава само до нанасяне на предпазващ крем само през лятната отпуска или дори до летния сезон. Предпазването на тялото от слънцето трябва да бъде целогодишна дейност, независимо от сезона и прогнозата за времето. Разбирането на това как работят слънцезащитните продукти може само да улесни и да помогне на потребителите да си осигурят най-добрата защита.

Абревиатурата SPF се образува от Sun Protection Factor – слънцезащитен фактор, с който относително се измерва нивото на защита от ултавиолетовите Б лъчи, които пък са основната причина за зачервявания, изгаряния и увреждане на епидермиса. Този вид лъчи са с по-къса дължина на вълната, но с повече енергия и имат силно и разрушаващо действие. Числото, което стои до SPF на опаковката на продуктите, означава продължителността от време, през което кожата е защитена от изгаряне. Например, ако човек започне да изгаря без защита след 10 минути излагане на слънце, с фактор 30 може да издържи без щети 10×30 минути = 300 минути при същите условия. Като се вземат предвид индивидуалните особености, сезона и местоположението (от  което зависи интензитетът и дължината на УВ лъчите), обикновено са необходими между пет и 30 минути без защита, за да започне изгарянето.

Важно е да се отбележи, че тези изчисления и SPF не се прилагат за ултравиолетовите А лъчи. Те имат по-малко енергия и по-голяма дължина на вълната, проникват по-дълбоко, достигат дермалния слой, който е и мястото, в което се намират меланоцитите – клетките, които стимулират потъмняването. Именно това са лъчите, които причиняват търсеният от хората загар и точно те се използват като технология за солариумите. Нека се има предвид обаче, че точно ултравиолетовата А светлина уврежда колагеновите и еластиновите влакна и предизвиква преждевременно стареене и бръчки.

Слънцезащитните продукти се разделят по SPF на 4 групи: ниска защита (до 10 SPF), средна (15 до 25), висока (30 до 50) и много висока (над 50 SPF). Специалистите препоръчват използването на продукти с фактор между 15 и 50 в зависимост от типа кожа, като напомнят за често, обилно нанасяне, най-малко 2 милиграма на квадратен сантиметър и периодично повтаряне на същите стъпки.

Съществуват и многоспектърни продукти (broad specter), които защитават и от двата вида лъчи, като съгласно утвърдения стандарт ултравиолетовата А защита трябва да бъде най-малко 1/3 от ултравиолетовата Б защита. Все пак не съществува продукт, който да предлага 100 % защита, нито пълна водоустойчивост. Козметичните продукти трябва да бъдат само част от цялостната стратегия за защита от слънчевите лъчи, в която неизменна част са също и подходящи дрехи, шапка, очила, ограничаване на излагането в най-горещите часове, престой на сянка.

Слънцезащитните продукти варират и по форма – те могат да бъдат спрейове, лосиони, гелове, вакси. Някои от тях съдържат физични филтри, като цинков оксид или титаниев диоксид, които действат като блокери на лъчите, отразяват ги и не им позволяват да достигнат до кожата. По-голямата част от продуктите срещу слънце съдържат химични филтри, като авобензон, оксибензон, тинозорб, октокрилен,  чиято роля е да абсорбират UV радиацията, така че тя да не се натрупва върху кожата.