Д-р Манджукова

Какво трябва да знаем за кандидозата

Пъстрият цвят на природата изобилства от огромен брой микроорганизми. Основна част от него са и гъбичките, които са навсякъде в заобикалящия ни свят. Техните микроскопични спори могат да бъдат намерени на земята, във въздуха и водата, върху растения и животни. Съвсем естествено е тези невидими за невъоръженото око организми да се срещат и върху човешкото тяло.

Намиращите се върху кожата гъбички живеят там и, подобно на много други микроби, обикновено не причиняват проблеми. Същевременно съществуват и гъбички, които представляват опасност за организма, когато навлязат в него. Възможностите за такъв вид инвазия са чрез нараняване или прекомерно размножаване върху кожата, което може да доведе до сериозни гъбични инфекции.

Такъв е случаят и с Кандида албиканс (Candida albicans), която е вид микроорганизъм, част от човешката природна микрофлора – или микроорганизмите, които обикновено живеят в тялото. Този вид гъбички се среща върху кожата, в устата, както и в стомашно-чревния тракт и през повечето време не създава проблеми. Това е благодарение на здравословните бактерии в организма, които държат нивата на Кандида под контрол. В случаите, в които балансът на здравословните бактерии бъде нарушен или имунната система бъде компрометирана, е твърде вероятно да започне неконтролируемо размножаване на гъбичката. В тези случаи върху кожата започва възпалителен процес, по-известен с наименованието кандидоза. 

Редица изследвания са посветени на факторите, които влияят върху бързото нарастване на Кандида, сред тях са приемът на антибиотици, хранителен режим с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, завишени количества алкохол, отслабена имунна система, диабет, както и високи нива на стрес. При наличие на едно от тези обстоятелства може намалее броят на предпазващите тялото микроорганизми и да се увеличи числеността на болестотворните бактерии.

Кандидозната инфекция на кожата се проявява с характерни червени петна, които предизвикват силен сърбеж. Обикновено лезиите се появяват в области, в които се задържа влага като слабините, устната кухина, гънките на задните части, между гърдите, пръстите на краката или под мишниците. Състоянието може да бъде трудно забележимо при хора с по-тъмна кожа.

Развиването на кандидозата около и в областта на слабините може да доведе до парещо усещане и болка по време на уриниране или полов акт; образуването ѝ в устната кухина пък може да причини напукване и зачервяване на кожата в ъглите на устата; а симптомите при появяване на пръстите се отличават със зачервена и подута област около нокътя.

Кандидозата обикновено не е опасно заболяване, освен в редки случаи, когато навлиза в кръвта и се разпространява в жизненоважни органи на хората с отслабена имунна система.

В начален етап заболяването може да бъде третирано с противогъбичен крем или перорален прием на медикамент за намаляване на инфекцията. При вагинални дроздови инфекции лечението се състои от противогъбични лекарства, които се прилагат директно във влагалището като таблетки, кремове, мехлеми или свещички

При по-тежки случаи може да се наложи прием на по-сериозни медикаменти, както и лечение със стероидни кремове в продължение на няколко седмици.

За предотвратяване или намаляване развиването на този тип инфекция е препоръчително да се следват няколко основни правила:

  • Внимателно подсушаване с чиста кърпа след къпане, особено в областите между пръстите, където обикновено се задържа влага
  • Избягване използването на сапун в областите около слабините, защото може да наруши естествената микрофлора
  • Стерилизиране или изхвърляне на бельо, което е носено по време на инфекцията
  • Намаляване на захарта и алкохола
  • Носене на широки дрехи и избягване на тесни панталони, които често водят до изпотяване и задържане на влажни зони.
  • Избягване на антибиотици по време на настинка и грип