Д-р Манджукова

Какво причинява образуването на петехии

Човешката кожа е сложен орган, който има многообразни функции. От една страна, тя предпазва организма от навлизането на микроби, вируси и предизвикващи болести бактерии, от друга защитава тялото от вредните ултравиолетови лъчи. Същевременно, кожата регулира температурата на тялото и го предпазва от прегряване посредством изпотяването. Не на последно място – това е органът, който изпраща предупредителни сигнали към мозъка при нараняване, студ или топлина. Изпълнението и поддържането на тези изключително важни нейни роли е пряко обвързано както с грижите, които се полагат, така и с въздействието на външния свят. И не винаги характерните кожни състояния могат да бъдат предотвратени със спазването на определен козметичен режим.

Всяка кожа е податлива на петна, обриви, подутини, за които могат да бъдат отговорни различни фактори. В голямата си част образуванията, които се появяват са безвредни, възможен резултат от взаимодействието на кожата с околната среда. От друга страна, причинители могат да бъдат генетична предразположеност, заболявания на имунната система, хормонални смущения или прием на тежки медикаменти. Именно за това е добре да се разбере първопричината за настъпването на даден кожен проблем. Въпреки че голяма част отшумяват без лекарска намеса, е добре да се познава симптоматиката на определено състояние, за да се предприеме адекватна намеса при необходимост.

Така например, внезапната поява на червени точки по кожата може да предизвика сериозно притеснение. И не само – образуването на специфични зачервявания, без никакви предупредителни симптоми, обикновено създава объркване. В някои от случаите това може да е алергична реакция, топлинен обрив или признак за развитие на меланома (рак на кожата). Изникващите червени или пурпурни петънца, често изглеждащи като обрив, може да са резултат от разрушени капиляри или вътрешно кървене. Този тип малки точици са известни в медицината като „петехии“, като се появяват обикновено на ръцете, краката, стомаха, задните части или на лицето около очите. Въпреки че силно наподобяват обрив и алергична реакция, петехиите са причинени от кървене под кожата и най-бързият начин да бъдат разграничени от други подобни състояния е чрез натиск с пръст върху тях – петехиите не избледняват при натиск, за разлика от обрива или алергичната реакция.

Тези малки вътрешни образувания може да са признак за различни състояния – някои незначителни, други – сериозни, както и като ответна реакция при прием на определени лекарствени медикаменти. Събития, при които настъпва повишаване на налягането, като кашлица или повръщане, могат да причинят петехии около лицето или очите. Малките травми, като прищипвания, са друга често срещана причина за появяването на червени петънца. Все пак не бива да се изключва възможността образуването им да е в следствие на по-сериозна вътрешна травма, стареене на кожата или инфекции, засягащи кръвосъсирването. Поради тези причини е добре да се потърси мнение от специалист, за да се изолира причинителят и при необходимост да се назначи лечение.

При положение че основната причина за образуването на пехтии са ниските нива на тромбоцити в организма или други фактори на кръвосъсирването, следва да се предприеме медикаментозно лечение за увеличаване стойностите на съсирващите елементи в кръвта. В случаите, когато червено-лилавите точици са резултат от нараняване или удар, може да се приложи лечение за самото увреждане, като намаляването на отока ще премахне и появилите се пехтии. Бактериалните и вирусни инфекции, в следствие на които се разрушават капилярите, може да се третират с антибиотици; кортикостероидите са подходящи, когато пехтиите са резултат на възпаление. Най-доброто решение е консултация с дерматолог. Само опитният специалист може да постави точна диагноза и да назначи адекватно лечение. В част от случаите образуването на пехтии може да бъде вторична реакция на по-сериозно заболяване.