Д-р Манджукова

Какво причинява зачервяването на кожата?

Зачервяването на кожата е състояние, което най-често можем да опишем с чувството на топлина и придобиване на характерен червен цвят в областта на шията, горната част на гърдите или лицето. Самият процес се случва в резултат на повишен кръвен поток в определена зона, като кръвоносните съдове се разширяват и придават известния червен цвят.

Появяващата се руменина върху кожата е общ физически отговор на тревожност, стрес, срам, гняв или друго екстремно емоционално състояние. Червенината на лицето представлява по-скоро социална тревога, като не рядко съпровожда по-темпераментните хора, но въпреки това може да се образува и като резултат от заболяване (температура, треска), увреждане от слънцето или кожен проблем.

Зачервяването на лицето е едно от най-често срещаните явления, засягащи човешката кожа и появяващо се може би в най-неподходящите моменти. Въпреки опитите да бъде прикрито с грим, шал или моден аксесоар понякога червеният оттенък се задържа твърде дълго и по този начин показва, че причините могат да се коренят в развитието на проблем в организма.

За лечението на зачервяване на лицето на първо място е важно да се изследват причините за получаването му. Например, то може да се дължи на медицинско състояние – розацея, атопичен дерматит, себорея и акне. Междувременно, някои действия покрай всекидневната грижа за кожата също могат да окажат влияние, включително твърде честото ексфолиране, използването на локални ретиноиди, прилагането на продукти с алергени, и използване на продукти, неподходящи за определения тип кожа. Ето защо, ключът към борбата със зачервяването е в откриването на причинителя. За тази цел, следва да се прегледат козметичните продукти, които се поставят върху кожата – гримове, маски за лице, ексфолианти, кремове и да се преценят рисковете, съпровождащи нанасянето им.  

Изследване на съставките

Много продукти за красота съдържат бензоил пероксид. Хората, които го използват за терапия на акне, трябва да са наясно, че отстранява омазняването на кожата и предизвиква зачервяването ѝ. Поради тази причина дерматолозите препоръчват да се използва пестеливо, а в краен случай да се преустанови употребата му и да се потърси алтернатива.

Натриев лаурилсулфат е съставка, която също се среща в продуктите за красота и не рядко причинява раздразнена кожа, включително и усложняване на проблеми като розацея и екзема. Наличието на алкохоли в продуктите за кожата може да предизвикат възпаление и зачервяване. Разумно да се избягват продукти, съдържащи етанол, денатуриран алкохол, метанол и бензилов алкохол.

Внимателно подбиране на ексфолиантите

Комбинацията от прекалено много химически ексфолианти като алфа хидрокси киселини, бета хидрокси киселина и/или физически ексфолианти (почистващи четки и скраб) могат да причинят зачервяване, както и усещане за стягане, раздразнение и болезненост. Препоръчително е кожата да се ексфолира веднъж или максимум два пъти седмично, като след това задължително се нанася овлажнител, в който не са налични съставките бензоил пероксид, натриев лаурилсулфат, етанол, метанол, бензилов алкохол.

Прекомерна употреба на ретиноиди (производни на витамин А)

Ако се прилага при твърде висока концентрация или се нанася повече от посоченото в инструкциите за употреба, може се появи болезненост и усещане за парене върху кожата.

Промяна в начина на гримиране

Гримът е незабавно и бързо решение за зачервяване кожата на лицето. Идеалният вариант е използването на продукти на минерална основа, съдържащи прахообразни форми от силициев диоксид, титанов диоксид и цинков оксид. Те абсорбират омазняването и едновременно с това скриват зачервяването, без да дразнят кожата и да причинят пъпки.

Избягване на топлата вода и пара

Твърде топлата вода, парните бани и горещите душове обикновено водят до зачервяване на лицето. Врялата вода намалява защитните масла и влагата в кожата, а състояния като розацеята, екземата и акне обикновено се влошават.

Залагане на натуралните съставки

Природните съставки отдавна са доказали своите магически качества за лечението на различни кожни състояния. Алое Вера и зеленият чай успокояват зачервяването, а медът от манука освен раздразнението на кожата е подходящ за лечение на акне, като същевременно хидратира кожата.  

Следване съветите на дерматолога

Когато зачервяването на кожата е причинено от медицинско състояние, трябва да се проведе консултация със специалист и да се спазва назначеното от него лечение. Проблематични заболявания като екзема се третират за кратък период от време с локални стероиди, преди преминаването към употребата на хидрокортизонни кремове.