Д-р Манджукова

Какво представлява скинмализмът

Увлечен в осигуряване на най-добрата възможна грижа за кожата, съвременният потребител е в непрекъснато търсене на подходящи продукти, а услужливата козметична индустрия се стреми да предлага. Обилното количество информация за нови и нови продукти и терапии кореспондира с трескавото желание за следващото чудо, с което да се постигне желания ефект за блестящ външен вид. В резултат се натрупват опаковка след опаковка на рафта в банята, на нощното шкафче и в чантата, а сутрешната и вечерната рутина включват все повече пластове, стъпки и, няма какво да се лъжем, време.

Сред най-новите тенденции в грижата за кожата, обаче, е пълният контрапункт на натрупването на много козметика – скинимализмът. В основата му е заложена концепцията за простота – вместо да се наслагват тонери, серуми, почистващи препарати, кремове и маски, в скинимализма се използват възможно най-малко продукти за постигане на максимален ефект. Основните елементи в тази рутина са почистване и освежаване, терапия за индивидуалното състояние на кожата и защита – овлажняване и слънцезащита. 

Несъмнено този вид грижа ще донесе благоприятни последици и ползи за всяка кожа – сложната рутина с нанасяне на много слоеве, особено ако в нея са включени неподходящи продукти, би могло да навреди на външния вид и да наруши pH баланса на обвивката, което от своя страна може да причини зачервяване, възпаление, изсушаване и акне.

Минималистичният подход прескача границите на областта на грижа за кожата и се пренася и при декоративния грим – вместо основа, коректор, фондьотен, контур, руж, хайлайтът и т.н., последователите на тази идея се стремят към постигането и поддържането на естествен вид (с малко или никакъв грим), който подчертава красотата на лицето, вместо да прикрива несъвършенствата. В този случай се насърчава използването на хибридни продукти – например, оцветен овлажняващ продукт или овлажнител със слънцезащитен фактор.

Както всяка грижа за кожата, така и тази е индивидуална и при възприемането ѝ би било добре да се направи консултация с професионалист дерматолог. Все пак, в общия случай биха могли да се спазват някои генерални правила. Почистващият препарат трябва да отстранява нечистотиите, но да не премахва с тях и естествените масла в кожата, като правилната формула трябва да бъде съобразена и с типа кожа – при суха кожа благоприятен ефект би имал почистващ лосион или крем, докато за склонна към акне кожа следва да се избере разпенващ продукт. Втората стъпка включва внимателно подбран продукт, който таргетира конкретно състояние – хиалуроновата киселина дарява кожата с влага, АНА и BHA киселините почистват мъртвите кожни клетки, витамините Е и Ц защитават от свободните радикали. Накрая идва ред на защитата – хидратиращите средства също трябва да са съобразени с типа кожа – гелообразен за мазна и плътен крем за суха кожа.

Други, странични, ползи на идеята „по-малко е повече“ са значителното намаляване на средства, влагани в козметични продукти, както и сериозно редуциране на броя изхвърлени опаковки. Възприемането на този метод на пръв поглед може да звучи драстично, а преходът към него труден, затова може да се пробва за кратък период от време, в който да се даде възможност на кожата да поеме глътка въздух.