Д-р Манджукова

Какво представлява Розовият лишей (Питириазис розеа)

Климатичните промени и преминаването от един сезон в друг оказват влияние върху нашия организъм. Преминаването от зима към пролет и от лято към есен отключва някои хронични заболявания, но не рядко води и до зараждането на нови. При температурни изменения е характерно активизиране на кожните болести и поява на лезии по тялото/крайниците. Този период е пиков и за образуването на розов лишей – кожен проблем, протичащ със специфичен обрив по тялото.

Розовият лишей (лат. Питириазис розеа) е доброкачествен обрив, описан за пръв път от френския дерматолог Камил Гибер през 1860 г. Счита се, че питириазис розеа, не е алергична реакция на организма, а е вирусно заболяване от херпесната група, като в подкрепа на тази теория говори изолираният при пациенти-носители херпесен вирус 7. В това число следва да се добави, че лишеят се появява по време или след прекарано простудно заболяване. Клиничната картина започва с асимптоматично единично, голямо розово петно, с жълтеникав център, наречено „майчина плака“. Образуванието е с размери 2-10 сантиметра, стои леко надигнато, със залющена повърхност, има добре дефинирана, люспеста граница. Розовият лишей най-често изниква на гърба, гърдите, мишниците или шията, а с течение на времето и при развитие на вируса, се появяват множество розови петна, разположени симетрично по тялото – отначало като обрив, след което нарастват до размерите на средно голяма монета.

Освен чисто психологически дискомфорт и понижено самочувствие, пациентите рядко се оплакват от дразнене или сърбеж. В редки случаи обривът може да има други форми – запушвания (папулозен обрив), наблюдаван при малки деца, бременни жени и хора с тъмна кожа; мехури (везикулозен обрив) – при кърмачета и малки деца. Други атипични проявления на вируса са липсата на майчината плака при заболелите или първоначалното образуване на две еднакви петна, близо едно до друго.

Обривът обикновено трае около 6 седмици и в изключително редки случаи розовият лишей се задържа около 3 месеца. Препоръчителна е навременната реакция и насрочването на преглед при опитен дерматолог. Често сквамите могат да бъдат сбъркани с екземи, гъбични инфекции по кожата, разноцветен лишей или сифилис. Това е допълнителен аргумент, подкрепящ твърдението за спешна консултация със специалист в областта.

Въпреки че розовият лишей не представлява сериозен здравословен проблем, появява се само веднъж в живота (единични са случаите на повторно образуване) и може да отшуми без назначена терапия, следва да се запознаем с някои фактори, които провокират продължителното му задържане по тялото и допълнително дразнят засегнатата кожа:

  • дрехи от синтетични материи
  • чесане и триене с хавлии
  • някои видове сапуни, душ-гелове и лосиони за тяло
  • наранявания
  • изпотяване
  • посещения на парни бани, сауни, басейни

В зависимост от индивидуалните особености на всеки човешки организъм, заболяването протича по различен начин, обхващащо различни зони от човешкото тяло. Поради тази причина за лечението му се използват различни способи – в някои случаи се третира чрез антихистаминови препарати; в други – чрез локални средства, щадящи кожата пудри, продукти, съдържащи цинк, охладителни кремове и др. При по-тежките проявления се прибягва до предписването и използването на кортикостероиди за намаляване на дразненето и сърбежите.