Д-р Манджукова

Какво представлява пойкилодермията

Пойкилодермията не е заболяване, а описателен термин, използван за различни видове промени по кожата, от хипер- и хипопигментация, разширени и паякобразни кръвоносни съдове и атрофия. Тя се разделя на два вида – вродена и придобита. Първата се проявява при определени генетични синдроми, като например Синдрома на Киндлер (рядка генодерматоза, причинена от мутация на гена KIND1) и Синдрома на Ротмунд-Томсън (рядко автозомно рецесивно заболяване), меланоза (пигментна ксеродерма или силна чувствителност към ултравиолетови лъчи).

Възможни причини за придобита пойкилодермия могат да бъдат неоплазма, възпаление, инфекция, слънчева и инфрачервена радиация, заболявания на съединителната тъкан,  и т.н. Независимо от причинителя, клиничните проявления обикновено са едни и същи и включат изтъняване на базалния и шипчестия слой на епидермиса, дегенерация за основния клетъчен слой, наличие на меланофаги в повърхностния папиларен слой.

Сред видовете придобита пойкилодермия се отличават:

Пойкилодермия на Civatte – в много случаи е доброкачествено заболяване на кожата, което се разпространява най-вече в зоната на шията и бузите на лицето. Характерно е за жени със светла кожа, както и за хора, изложени на слънце за продължителен период от време. Изразява  се в червеникавокафяви петна, които представляват еритроцитни натрупвания по засегнатите места, като е възможно да възникне парене или сърбеж. Под влияние на UV лъчи кръвоносните съдове се разширяват и петната остават трайно кафеникави.

За развитие на това състояние могат да допринесат фоточувствителни материали, използвани в състава на козметични продукти и парфюми, хормонални промени, както и генетична предразположеност. Необходимо е пациентите да избягват излагане на слънце или използване на слънцезащитни продукти, както и избягване употреба на козметични продукти и парфюм върху засегнатите области.

Дифузна пойкилодермия – изразява се в разширени и паякобразни кръвоносни съдове (известни и като телеангиектазии), атрофия, пигментни изменения на кожата, лезии, суха кожа, сърбеж. Обикновено за причинители се считат естествения процес на стареене на кожата, излагане на радиация, студ или слънце за продължителен период от време заболявания на съединителната тъкан, кожен Т-клетъчен лимфом, болест на Къшинг и други.

Въпреки че не може да бъде напълно излекувана пойкилодермията може да бъде третирана за намаляване на зачервяванията и забавяне на развитието ѝ. На първо място следва да се подходи към първопричината, което като следствие ще намали промените по кожата.

На втори план идват лечението на пигментационните промени, които най-добре се влияят от импулсните багрилни лазери. Те използват концентриран  лъч светлина, насочен към кръвоносните съдове в кожата. Светлината се превръща в топлина, унищожавайки кръвоносния съд, като същевременно не наранява околната кожа. Това е едно от най-ефективните лечения за различни кожни заболявания, характеризиращи се с червено пигментиране на кожата.

Тъй като възможностите за намаляване и подобряване на пойкилодермията са силно ограничени, е наложително целогодишното използване на слънцепредпазващ продукт за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на кожата от ултравиолетовите лъчи. Препоръчва се закупуването на комбинирано средство, осигуряващо защита от Ултравиолетовите А и Б лъчи, с минимален фактор 30.