Д-р Манджукова

Какво представлява мултимаскинга?

Социалните медии са феномен, който бавно и с уверени стъпки превзема множество аспекти от заобикалящия ни свят, и оказват значително влияние върху отношенията ни с колеги, семейство и близки, както върху решенията, които взимаме, особено по отношение на начина ни на живот. Сайтовете за социални контакти като Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, а също така и YouTube играят важна роля в избора на потребителите за различни житейски ситуации – от закупуването на телевизор, през посещение на някое събитие на живо и най-вече грижата за кожата, козметични продукти, естетични процедури и дерматологични лечения.

Следването на тенденциите в грижата за кожата без знанието за въздействието, което могат да окажат върху вида ѝ, както и евентуалните щети, които могат да причинят, се оказва един от големите проблеми, идващи от използването на приложенията за комуникация. Инфлуенсърите в областта на грижата за кожата и красотата силно влияят върху избора на аудиторията за покупка на продукт и за следване на определен модел за рутинна грижа. За щастие, обаче някои от предлаганите решения се утвърдиха и само за няколко години набраха силна популярност именно заради положителните резултати, които дават. Все пак, за всички ни е известно, че някои от тенденциите в грижата за кожата се появяват изневиделица и също толкова бързо си отиват, но през последните години в света на красотата и благодарение на социалните медии се наложи методът на мултимаскинга и все още няма изгледи да отшуми.

Концепцията за мулти-маскинга започна да набира бавно своята популярност. Експертите смятат, че различните зони на лицето имат своите индивидуални изисквания. Например, тези с комбинирана кожа може да не се нуждаят от хидратираща маска за цялото лице; хората, които имат акне, например, е добре да използват маска за третиране на проблема само върху засегнатите области, а не върху цялото лице.

Именно по този начин се появява на бял свят процедурата мултимаскинг, която буквално означава използване на определени формули върху различни области на лицето едновременно, за справяне с появили се проблеми с кожата. Така потребителите на козметични продукти започнаха да използват заедно маска за контрол на омазняването на Т-зоната, хидратираща маска на брадичката и дълбоко почистваща маска на бузите. Най-добрата част от целия метод е, че можем да персонализираме маските, които би следвало да отговарят на нуждите на нашата кожа, и те да работят  за справяне с един или повече кожни проблеми едновременно.

Освен всичко изброено, предимството на тази супер-тенденция е, че тя може да ни осигури високоефективни резултати за рекордно кратко време. Независимо дали сме у дома, на бюрото или на почивка, този тип грижа за кожата е бърз начин за премахване на появилите се проблеми и да дарим на кожата си допълнителен позитивен тласък.

И разбира се, мултимаскингът е една отлична процедура за премахване на стреса и цялостна почивка не само на кожата, но и на организма. Няма нищо по-хубаво след края на натоварената седмица да се поглезим с поставянето на различни видове маска и осигуряването на минути спокойствие.

Когато избираме своя комплект маски, трябва да обърнем внимание на етикета и съставките, които са в съдържанието. В зависимост от определените нужди, всеки един от нас трябва да знае кой от видовете към кое от проблемните състояния е насочен:

Мазна кожа – глинените маски обикновено са най-добрият залог за абсорбиране на излишната мазнина.

Сухота и дехидратация – препоръчително е да потърсим маска на основата на крем или гел, която съдържа хиалуронова киселина и B5.

Пигментация и изплашване – всичко с витамин Ц.

Бръчки и фини линии – отличния вариант са продукти с хидратиращи свойства и витамин Е

Акне и тъмни петна – успокояваща маска с противовъзпалителни средства и витамин Е.

Лющеща се кожа – пилинг с нежни активни съставки и лек ексфолиант.

Прилагащите тенденцията мултимаскинг трябва да се уверят, че преди на насяне на която и да е от маските, лицето им е грижливо почистено с лек, освежаващ препарат, в противен случай рискуват да запушат порите си, а потенциалният ефект от маската може да се превърне в увреждане.

Върху чистата кожа вече могат да се нанесат маските за различните зони, като можем да използваме щедър, равен слой от всеки продукт. Можем да ги оставим да престоят определеното време (обикновено между 5 и 10 минути), след което да ги изплакнем с хладка вода.

След като се отмият поставените маски, остават няколко дребни задачи, за да бъде завършен целия процес по освежаване и подхранване на кожата. Останалата част от рутинната грижа за кожата е разумно да бъде завършена като всеки един друг ден. Това включва тонизиране и нанасяне на серум и овлажнител. Ако мултимаскингът е част от сутрешна сесия за глезене, не бива да забравяме нанасянето на слънцезащитен крем.

В заключение, отдадените на грижата за външния вид трябва да са наясно, че мултимаскингът не е ежедневна дейност. Повечето маски за лице са формулирани да дават най-добри резултати, когато се използват около два до максимум три пъти седмично. Не бива да забравяме, че е задължение на потребителите първо да прочетат инструкциите и съставките на опаковката, а в последствие да използват закупения продукт според указанията.