Д-р Манджукова

Какво представлява мицеларната вода

Почистването на лицето два пъти на ден е основен компонент на рутинната грижа за външния вид. Основният смисъл на тази част от процеса по освежаване на кожата се корени в отстраняването на наслоилите се замърсявания, грим, слънцезащитен крем излишно омазняване, както и в подготовката на кожата за полагането на различни продукти за поддържане, възстановяване и подмладяване (серуми, овлажнители). Мокри кърпички, почистващи тампони, препарати на водна основа, лосиони на маслена основа, бебешко масло – това е само част от богатото разнообразие козметични изделия, заемащи водеща позиция, когато става дума за изчистване на наслоилата се мръсотия по лицето. Огромен е броят на жените, опитали всяко едно от тези средства, в търсене на идеалния продукт за ефективно премахване на грима.

В последните няколко години усилено се заговори за чудотворното действие на мицеларната вода не само като продукт за ефективно почистване, но изобщо за положителното въздействие, което оказва върху най-големият орган от човешкото тяло – кожата. От десетилетия насам тази т. нар. магическа течност се използва във френските продукти за грижа за кожата, като едва през последните няколко години получи своето заслужено признание – производство, разпространение и употреба в световен мащаб.

Мицеларната вода е мощен, многофункционален продукт за красота, който не само действа като препарат за почистване, но и намалява омазняването, отпушва порите и ги подготвя за пълноценно абсорбиране на подсилващи съставки. Тя представлява течен разтвор – смес от мека вода и мицели (малки молекули), която привличат натрупалата се мръсотия, премахва токсините и натрупалите се големи количества себум така, че кожата остава чиста и освежена. С нея се премахва нанесеният грим, извличат се нечистотиите, епидермисът се почиства в дълбочина, без да се нарушава естествената липидна бариера на кожата.

Едно от най-големите предимства на мицеларната вода е лесното ѝ използване. Просто трябва да се впръска малко количество върху памучен тампон, след което да се втрие в лицето. Оттук насетне алтернативите за използването ѝ са няколко:

Тонизиране на кожата

Този нежен почистващ препарат включва не само обикновена вода, но и съставки, като про-витамин В5, витамин В3 и витамин С, които помагат за възстановяването, омекотяването, гладкото и нежно състояние на кожата.

Отстраняване на грима

Мицеларната вода е идеалният препарат за отстраняване на грима, верен помощник пред огледалото след тежък изморителен ден. Благодарение на своята лека и освежаваща формула, тя е нежна към лицето, не размазва грима (в сравнение с мокрите кърпички, например), а липсата на алкохол в състава ѝ я правят напълно безопасна за използване в чувствителни зони като очите и устните.

Почистване на лицето

Със сигурност това съвършено средство е перфектният избор за почистващ препарат, който с лекота премахва нечистотите, получени в следствие на външни фактори като мръсен въздух, цигарен дим, бактерии, пренасяни от допир с ръце. Впръскани върху чист памучен тампон, мицелите имат способността да извличат замърсяванията и оставят кожата чиста и свежа.

Овлажняване на кожата

Без съдържание на тежки съставки, алкохоли и дразнещи кожата химически вещества, които премахват естествената влага и водят до изсушаване, мицеларната вода оставя лицето хидратирано и с блестящ вид. Тези ѝ качества я правят подходяща дори и за най-чувствителните типове кожа.

Почистване на четките за грим

Последно, но със сигурност не по важност, мицеларната вода може да се използва за почистване на средствата за нанасяне на грим. За целта следва да се впръска необходимото количество върху чист памучен тампон и внимателно да се изтърка повърхността на четката за козметика.