Д-р Манджукова

Какво представлява лупус еритематозус

Когато имунната система функционира нормално, тя изгражда преграда и предизвиква отговор, предназначен за защита срещу вредните чужди вещества като бактерии, паразити и ракови клетки. Отговорът може да включва специфични имунни клетки и/или антитела. Автоимунните заболявания възникват, когато имунната система атакува една или повече от естествените компоненти в организма, третирайки ги като вредители. Когато имунната система не успее да разпознае „себе си“, тя може да произведе имунни клетки или антитела (наречени автоантитела), които са насочени към собствени клетки, тъкани или органи. Тези атаки причиняват възпаление и увреждане, което води до автоимунни заболявания.

Към  днешна дата съществуват между 80-100 заболявания, които възникват в резултат на автоимунни реакции. Счита се, че това са редки видове заболявания, въпреки че всяка година общият брой на засегнатите се увеличава значително, а жените са непропорционално засегнати, представляващи 80% от хората с автоимунни заболявания (например, лупусът и тиреоидитът на Хашимото засягат 9-10 жени на един засегнат мъж). Автоимунните заболявания могат да засегнат само един орган или група от органи, като в голям процент от случаите засягат най-големия от тях – кожата.

Системният лупус еритематозус (СЛЕ) е точно такова хронично автоимунно заболяване, което може да причини възпаление в цялото тяло, включително кожата. Една от формите му, наречена кожен лупус еритематозус (КЛЕ) засяга само и единствено кожата, без други симптоми и проявления. Основните рискови фактори за появата му са наследствено предразположение, както и някои външни фактори като влияние на околната среда, стрес и прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи.

КЛЕ се появява, когато имунната система атакува здрава тъкан на кожата.  В медицината са познати три подтипа на това състояние – остър, подостър и хроничен. Всички те могат да предизвикат обриви, които варират от леки и локализирани до по-широко разпространени и тежки.

Острият кожен лупус. Най-разпознаваемият от този тип се характеризира с безболезнен обрив, който се простира около носа и бузите. При леките случаи на заболяването има специфични зачервявания и лек обриви, докато тежките форми стигат до тъмно червени на цвят лезии, които предизвикват силен сърбеж. Половината от пациентите развиват типичния за острия кожен лупус маларен обрив, обикновено след излагане на слънце и често преди други симптоми на болеста.

Подострият кожен лупус еритематозус може да причини два вида увреждания: червени, пръстеновидни рани, които понякога се припокриват една с друга и повишен обрив, който прилича на псориазис. В някои случаи могат да се появят и двата вида, характерни за този подвид симптоми.  Подострият кожен лупус може да се появи навсякъде по тялото, не само върху лицето и си прилича с останалите типове по това, че появата му се предизвиква от слънчева светлина. Някои лекарства също могат да се окажат причина за заболяването – сърдечно-съдови медикаменти, противогъбични препарати, химиотерапевтични лекарства и др.

Хроничен лупус еритематозус – Тази форма има различни подтипове, но най-често се среща дискодоидната, наименувана на първите симптоми на болестта, при която образувалите се лезии имат овална, подобна на монета форма. Образуванията изникват главно по лицето, ушите или скалпа и могат да причинят трайни белези, промени в пигментацията и понякога необратима загуба на коса. При този вид е важна ранната диагностика и назначаването на адекватно лечение.

Все още не съществува лечение или медикамент, който да лекува напълно КЛЕ. Поради тази причина третирането на самото заболяване има за цел намаляване на появилите се обриви и предотвратяване образуването на белези. Едно от най-съществените неща е избягването на провокиращите фактори като ултравиолетови лъчи, стрес и тютюнопушене. Препоръчително е използването на широкоспектърен слънцезащитен продукт с минимален фактор 30, обличането на дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и рокли, покриващи целите крака.

Видът на предписаните лекарства зависи до голяма степен от вида на кожен лупус и от това колко е тежък и каква част от тялото и лицето е обхванал.  Стероидните мазила често са първият избор за леки до умерени симптоми и сравнително малки области. Но стероидите могат да причинят други проблеми, включително изтъняване на кожата и катаракта, ако се използват близо до очите за дълги периоди от време.