Д-р Манджукова

Какво представлява лист-маската

Грижата за кожата е неизменна част от нашето ежедневие и всеки сам за себе си определя основните играчи, които ще участват в ритуалите по поддържането и разкрасяването на външния вид. Почистващи препарати, серуми, овлажнители, слънцезащита, грим – толкова много продукти и все пак следва да са съобразени с особеностите на определения тип кожа. Маските за лице също могат да се превърнат в основен елемент от рутината, особено когато става дума за блестяща и жизнена кожа. Независимо дали лицето ни е постигнало онзи силно търсен и желан облик, маските, заредени с полезни съставки (като антиоксиданти, емолиенти и овлажнители), помагат за съхранението и надграждането на постигнатите вече ефекти.

Спор няма, в последното десетилетие корейските производители на козметика достигнаха нови измерения, превръщайки своите изделия в първи избор за жадните за иновации потребители. Това твърдение с пълна сила важи и за маските за лице от Далечния Изток.

Корейските маски за лице отварят широко вратата към света на К-бюти и грижата за кожата. Изцяло подчинени на потребностите на клиентите, популярните лист-маски осигуряват интензивна хидратация, гъвкавост и озаряващо действие за по-малко от половин час. Различавайки се със своите функции, материали и съставки, основното им предназначение е  изсветляване, овлажняване, контрол на акне, грижа за порите или анти-стареене. За разлика от обикновените маски за лице, които се състоят от различни консистенции в тубичка или кутийка, този вид се предлага под формата на предварително изрязан лист, който следва да съвпада с контурите на лицето. Изцяло изработени от мек памук или изкуствени влакна от целулоза, като купра, тенцел или микрофибър, те съдържат подхранващи активни съставки, вариращи от чаено дърво за предотвратяване на акне и серамид за задържане на влага.

Съществуват и други специални материали за изработване на маските, като хидрогел – вещество, наподобяващо желе и съставено от есенция, която прави маската 100 процента водоразтворима. Именно поради тази уникална характеристика, хидрогелът се топи леко, когато влезе в контакт с топлината на кожата.

В допълнение към хидрогелите и маските от целулозен лист, на пазара могат да бъдат намерени и маски с мехурчета, които обикновено помагат за почистване и отпушване на порите; маски от фолио, които помагат за улавяне на влагата и хранителните вещества за най-добро усвояване; и глинени маски, които помагат за пречистване и подхранване.

Вмъкването на лист-маската в ежедневния режим за красота следва да се съобрази с определени правила, за да може да се постигне желания резултат от нея. На първо място – да се спазва следната последователност:

  1. Почистване на лицето преди поставяне на маската.
  2. Ексфолиране и премахване на мъртвите клетки и натрупалата се мръсотия.
  3. Тонер за подхранване, хидратиране, почистване, балансиране pH нивата на кожата.
  4. Есенция, ампула, серум или бустър, защото всеки един от тези продукти подсилва търсения ефект от лист-маската.
  5. Поставяне на лист-маската – Същината на метода се крие във факта, че листът предпазва изпаряването на поставените върху кожата активни съставки. Залепянето му върху лицето създава близък контакт, който принуждава антиоксидантите и витамините да проникнат по-ефективно в горния слой на кожата, отколкото ако есенцията се нанася без защитна бариера.
  6. Овлажнител – запечатва в кожата абсорбираните от маската вещества.
  7. Слънцезащита – важна за предпазването на кожата от увреждане, задължителна за всеки един сезон.

Често срещана грешка на начинаещите потребители е задържането на маската върху лицето прекалено дълго време. Изключително важно – маската не бива да се оставя върху кожата през цялата нощ. От самото поставяне до премахването ѝ се препоръчва да изминат 15-25, но не повече от 30 минути. В противен случай изсъхването на влакната ще доведе до нежелани последици – листът ще абсорбира натрупалата се в кожата влага.

И накрая, винаги трябва да се обръща внимание на състоянието на кожата и на това какви сигнали ни изпраща. Маските за лице на основата на памучни влакна трябва да се използват според индивидуалните характеристики и особености. При едни съществува необходимост от всекидневно подсилване, докато при други не се препоръчва използване повече от два пъти в седмицата. Възможно е не честотата на поставяне да бъде факторът, от който се влияе кожата, а предназначението на самата маска. Ето защо е необходимо пълното познаване на нуждите на собствената кожа, което, съчетано с ценен съвет от опитен специалист, би довело до зашеметяващи резултати.

Тази налагаща се модерна козметична процедура може да бъде осъществена в дермато-козметичен център Belle Femme, като подсилващото и подмладяващо действие на  лист-маските ще гарантира постигането на лъчезарен, изчистен и напълно освежен външен вид.