Д-р Манджукова

Какво представлява копривната треска?

Реакцията на всеки човешки организъм към въздействията на околната среда е строго индивидуална и понякога. Колкото и да полагаме грижа за външния си вид и състоянието на кожата, не можем да предвидим как тя ще възприеме влиянието на външния свят. Контактът с определен вид хранителни продукти, препарати за почистване, химически вещества, дрехи, животни и растения предизвиква ответен отговор от кожата ни под формата на алергична реакция. Поради тази причина всеки един човек трябва да е запознат с възможните странични ефекти от допир до определени вещества, както и как да реагира в случай на ответен отговор от страна на тялото (организма).

Копривната треска, наречена също „уртикария“, може да засегне около 20% от хората в световен мащаб през целия им жизнен цикъл. Тя се проявява с внезапно изникване на различни места по тялото под формата на повдигнати лезии. Подутините варират по размер и могат да достигнат до няколко сантиметра, имат кръгла или неправилна форма и могат да бъдат белезникави, розови до червени на цвят. Уртикарията предизвиква от лек до тежък сърбеж, а разчесване, употреба на алкохолни напитки, емоционален стрес обикновено засилват и влошават сърбежа.

Уртикарията обикновено се причинява от алергична реакция към нещо, което сме докоснали или погълнали. В тези случаи в кръвта започват да се освобождават хистамини – химикали, които тялото произвежда в опит да се защитава срещу инфекции и други външни влияния. Характерно в тези случаи е, че хистамините причиняват подуване, дразнене и сърбеж. Като рисков фактор за уртикарията могат да бъдат причислени домашен прах, полени, лекарства, съставки в хранителните продукти, ухапвания от насекоми, препарати за миене и др.

В същото време копривната треска може да бъде причинена и от различни други обстоятелства. Не е необичайно хората да получават алергични лезии в резултат на стрес, тесни дрехи, заболявания, инфекции. Възможно е уртикарията да се развие в резултат на прекомерно излагане на горещи или студени температури или от дразнене поради прекомерно изпотяване.

Алергичните подутини и зачервявания може да изчезнат и след това отново да се появят на едно и също място или в друга област и да продължат часове, дни, дори и месеци. Те не рядко се обединяват и образуват по-голям кожен обрив и причиняват изключително силен сърбеж. Въпреки че копривната треска е безвредна и отминава в най-честите случаи в рамките на няколко седмици, тя може да бъде признак за сериозна алергична реакция, която изисква незабавно медицинско обслужване.

Уртикарията се класифицира по няколко различни начина, в зависимост от причината, вида на лезиите и тяхната продължителност:

Остра уртикария: С продължителност по-малко от шест седмици. Най-честите причини са определени храни, лекарства или инфекции. Може да се получи и в резултат на ухапвания от насекоми и вътрешни болести. Най-честите причинители са ядки, шоколад, риба, домати, яйца, пресни плодове и мляко. Свежите и пресни храни причиняват уртикария по-често от термично обработените.

Лекарства, които могат да причинят копривна треска – аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, медикаменти за високо кръвно налягане или болкоуспокояващи средства като кодеин.

Хронична уртикария и ангиоедем: С продължителност повече от шест седмици. При този тип установяването на причинителя е по-трудно, отколкото при острата уртикария. В някои случаи, обаче, причината може да бъде заболяване на щитовидната жлеза, хепатит, инфекция или рак. Хроничната уртикария и ангиоедемът могат да засегнат вътрешни органи като белите дробове, мускулите и стомашно-чревния тракт. Симптомите включват мускулна болка, недостиг на въздух, повръщане и диария.

Физическа уртикария: Причинена от директна физическа стимулация на кожата – например студ, топлина, излагане на слънце, вибрации, натиск, изпотяване и упражнения. Подутините се появяват в рамките на един час точно там, където е оказано въздействие върху кожата.

Дерматографска: Това е често срещана форма на физическа уртикария, при която зачервяванията се образуват след здраво раздразване или надраскване на кожата.

Първата стъпка за лечението на копривна треска е всъщност самото ѝ установяване от кожен лекар.  В повечето случаи специалистът определя наличието на уртикария чрез физически преглед, а в други – дерматологът може да назначи кръвни или кожни изследвания, за да установи причината за алергичната реакция.

При по-леки състояния на заболяването, когато уртикарията не предизвиква силно дразнене и зачервяване, се назначава перорален прием на антихистаминови таблетки. Препоръчително е да се избягва разчесването на засегнатите области. Горещата вода може да влоши уртикарията, за това се препоръчва взимането на душ с хладна или хладка вода.

Хроничната уртикария може да бъде лекувана с антихистамини или комбинация от лекарства. Когато антихистамините не осигуряват облекчение, се предписват перорални кортикостероиди. При тежки огнища на копривна треска или ангиоедем може да се наложи инжектиране на епинефрин (адреналин) или кортизонова субстанция.

В случаите, когато кожните образувания на уртикарията носят дискомфорт, дразнене и сърбят:

  • Нанасят се студени компреси или мокри кърпички върху засегнатите области.
  • Препоръчва се работата и сънят да протичат в прохладна стая
  • Носят се леки облекла и дрехи.