Д-р Манджукова

Какво представлява кето диетата и как влияе върху кожата ни

Както неведнъж вече е ставало дума, разнообразната храна и здравословният режим играят ключова роля за здравето на целия организъм, а оттам и на кожата. Непремерените количества храна, липсата на основни съставки за подхранване нуждите на организма могат да увредят метаболизма, да доведат до увеличаване на теглото и дори до увреждане на органи като сърцето и черния дроб. А това неминуемо би дало своето отражение върху кожата.

Красивата кожа е произведение от правилно полаганите грижи за нея, което включва защитата ѝ от слънчеви лъчи, използване на правилната козметика, ограничаване на стреса и изготвяне на диетичен режим. Естественият процес в организма, при който старите клетки се заменят от млади, може да се осъществи чрез постоянното снабдяване с ключови хранителни вещества – богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, здравословни мазнини от риба и ядки, калций и минерали от млечните продукти, храни, доставящи бета каротин, витамини С и Е, цинк и селен.

Настъпващото лято, което води до все по-често взиране в огледалото, е основна предпоставка мнозина от нас да се замислят за промяна в хранителните навици. Някои залагат на лишаване от определени продукти, други намаляват драстично количеството храна, а трети се обръщат към вече изпитани режими като кетогенната диета. Но дали определеният вид диета, каквато е кетогенната, може да се отрази по един и същи начин върху различните организми? Все пак съществуват някои общовалидни положения, които се проявяват при значителна част от хората, подложили се на специален режим на хранене.

Кетогенната диета, наричана още „кето диета“ или „хранителна кетоза”, представлява режим, при който тялото се приемат храни с високо съдържание на мазнини, умерени протеини и много ниски въглехидрати. Стандартна кетогенна диета има дневна калорична разбивка на 75% мазнини, 20% протеин и само 5% въглехидрати, което я прави подобна на диетата „Аткинс“ – организмът започва да изгаря мазнини вместо въглехидрати. Целта е тялото да влезе в метаболитно състояние, наречено кетоза, при което черният дроб преобразува мазнините в молекули, наречени кетонни тела. След това кетоните се превръщат в основния източник на енергия, вместо въглехидрати или протеин, което теоретично води до загуба на тегло.

Като цяло е добре да се наблегне на храни с високо съдържание на мазнини като риба, месо, ядки, семена, яйца, масло, нисковъглехидратни зеленчуци – маруля, лук, чушки, авокадо и да се избягват тези с високо съдържание на въглехидрати, включително храни и напитки с високо съдържание на захар: безалкохолни напитки, сокове, шейкове, десерти, бонбони, както хляб, ориз, макаронени изделия, тестени изделия.

Научните изследвания не са доказали по безспорен начин наличието на връзката между кето диетата и безупречния вид на кожата. Все пак определените процеси, които се развиват в организма по време на хранителния режим, спомагат за подобряването на някои типични състояния.

По-чиста кожа

Съществуват противоречия относно ефектите на захарта върху кожата. Редица проучвания показват, че докато самата захар не може да причини акне, то въздействието, което оказва на организма, със сигурност може да допринесе за образуване на пъпки, тъй като се активизира производството на себум от мастните жлези.

Диета, с толкова ниско съдържание на въглехидрати, при която се изгарят мазнините за увеличаване на енергията, не би следвало да влоши или да развие състояние на акне.  Поради тази причина, кето диетата определено може да помогне за изчистване на кожата и предотвратяване на черни точки и пъпки с бял връх.

По-малко дразнене

Диета, богата на здравословни мазнини, е отлична за намаляване на възпаления на кожата. Затова кето-диетата е отлична за облекчаване и предотвратяване на възпалителни състояния на кожата като екзема или псориазис.

По-млада и стегната кожа

Здравословните мазнини не само допринасят за подобряването на състояния като екзема и псориазис, а оказват и косвено влияние върху кожата, придавайки ѝ бляскав и стегнат вид. Полезните за тялото омега 3 и 6 мазнини помагат за хидратиране, подхранване и възстановяване на кожните клетки. Хидратацията подпомага образуването на колаген за стегната и гладка кожа, а ниското съдържание на захар при този тип диета предотвратява разграждането на важни структурни протеини.

Препоръчително е изготвянето на диета да се съгласува с експерт диетолог, който може да даде най-верните насоки и да изготви подробен план за хранителния режим. Всяка здравословна промяна в хранителните навици позволява не само на кожата, но и на целия организъм, да претърпи промени водещи до сияен и елегантен външен вид.