Д-р Манджукова

Какво представлява демодекозата и как да я лекуваме

Вярваме или не, най-големият орган в човешкото тяло – кожата – е „дом“ на огромен брой микроорганизми, като голяма част от тях играят ключова роля в подсилване на защитната ѝ функция. Това не бива да ни учудва, тъй като кожата е в постоянен контакт с външния свят, в резултат на което микробните общности, които я населяват, са най-разнообразни. Огромен брой изследвания сочат, че кожните бактерии едновременно защитават хората от патогенни нашественици и помагат на имунната система да поддържа този деликатен баланс между ефективната защита и увреждащото възпаление. Наред с тях, върху епидермиса виреят и други микроби, които в никакъв случай не могат да бъда наречени „дружелюбни“.

Акарите са микроскопични, осемкраки паразити, които могат да живеят върху животни, включително кучета, котки и хора. Те се заравят в кожата или в космените фоликули, за да снасят яйцата си. По този начин те могат да въздействат на здравето по различни начини – от леко неудобство до силно дразнене на кожата и неприятен болезнен сърбеж.

Aкарите с демодекс са най-разпространените паразити, живеещи върху нашата кожа или, по точно казано, в космения фоликул. Зоните, които обитават, се намират по лицето, особено челото, бузите, страните на носа, миглите и външните ушни канали. Начинът, по който демодекс действат (добър или лош) силно зависи от начина, по който защитните сили на нашето тяло се променя по отношение на тези акари. В случаите, когато тези микроби причиняват кожен проблем, имат медицинско наименование, наречено демодекоза.

Типичният жизнен цикъл на демодекс микроорганизма обикновено е от 2 до 3 седмици. Женският акар снася 15 до 20 яйца в космения фоликул в близост до мастните жлези. Яйцата се развиват в ларви, които в крайна сметка се превръщат във възрастен осемкрак акар. Възрастният мъжки напуска фоликула в търсене на половинка, докато възрастната женска остава във фоликула. Акарите са способни да преминават приблизително 10 мм в час, като определено са по-активни в тъмното.

Дерматолозите смятат, че акарите консумират цитоплазма на епителната клетка чрез пробиване през клетъчната мембрана. По този начин те причиняват фоликуларна хиперплазия с последващо увеличаване на кератинизацията в близост до основата на миглите. Тази кератинизация, смесена с липиди, произвежда класическия чист пърхот. 

Миглите, където най-често се развиват ларвите на демодекс, често са чупливи и се отделят лесно от клепача. Пациентите, които страдат от демодекоза, обикновено се оплакват от сърбеж на клепачите и веждите (особено сутрин) и усещане за парене в очите. Освен това заболяването води до симптоми и признаци по кожата на лицето, които най-често включват фоликуларни люспи, червенина, чувствителна кожа и сърбеж.

На повишен риск от развиване на демодекоза са изложени хора с отслабена имунна система, дерматит, кожни инфекции, алопеция, възпалителни видове акне, розацея, външен отит.

Целта на лечението на заболяването включва изкореняване на възрастните акари и тяхното потомство, предотвратяване на по-нататъшно разпространение, избягване на повторно заразяване и облекчаване на симптомите на пациента. Разбирането на жизнения цикъл и навиците на акара помага за създаване на логичен план за лечение. Съществуват редица схеми на лечение, които отчитат добри резултати.

Първоначалното лечение включва ексфолиант за почистване на клепачите, след което се нанася капка или две смес от тетракаин 0,5%, Cynacon / OcuSoft или друг дълготраен анестетик.

Напълно подходящо за третиране на демодекоза е почистване на миглите с памук, напоен с 20% до 50% масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво има отлични свойства за предотвратяване разпространението на зловредните микроорганизми. Трябва да се има предвид, че 100%-ият разтвор на чаено дърво е дразнещ и затова е препоръчително да се разрежда. Пациентите могат да приготвят сами смеси, съдържащи 50% масло от чаено дърво, разредени с масло от макадамия или орех.

При по-явно развитите форми на демодекоза е препоръчително да се посети  дерматролог, който може да изпише средства за намаляване прекомерната пролиферация на акарите и за клинично лечение на симптомите. Опциите включват:

  • Разтвор на бензил бензоат
  • Перметрин крем
  • Сярна мехлем
  • Кротамитонов крем
  • Измиване на селен сулфид
  • Метронидазол  гел
  •  Крем за салицилова киселина
  • Ивермектинов  крем.

Прогнозата за премахването на акарите и успешната терапия зависят от основната причина за появилия се проблем. При пациенти с възпалителни състояния, като розацея и акне, може да се наложи продължително лечение до изчистване на първопричината за появяване на демодекоза.