Д-р Манджукова

Какво представлява акантозис нигриканс

Различните кожни състояния и проблеми не винаги представляват обикновен козметичен проблем. В много случаи не се обръща достатъчно внимание на новопоявили се образувания, петна и лезии неглижирайки ги докато не настъпи болезнен процес или силен сърбеж. Кожата е най-големият орган на тялото и нейните функции са много важни за здравето на целия организъм и другите, вътрешни органи. Тя е предпазващата бариера, която защитава тялото от инфекции и абсорбирането на токсични вещества. Поради тази причина може да се каже, че грижите, които се полагат за нея са и грижи за цялостното здраве.  Превенцията е най-сигурният и категоричен начин за предотвратяването на кожни проблеми и естествен път, който всеки човек трябва да следва, за да се чувства в хармония със себе си.

Въпреки това, определен вид вътрешни заболявания дават своето отражение върху кожата. Те са вторичен белег на болестта и често носят последици за външния облик и психологическия комфорт при индивидите.

Акантозис нигриканс (Acanthosis nigricans) е сравнително често срещано състояние, характеризиращо се с кадифени, хиперпигментирани плаки върху кожата. Специфичното при него е, че се образува в зони, в които има учестено триене на кожата и местата с наличие на гънки като шията, подмишниците, свивката на коляното, слабините. По-рядко, но не и невъзможно е да срещнем кафевите петна, признак на  акантоза нигриканс и на други места от тялото или върху лигавични повърхности. Клиничното разпознаване на акантоза нигриканс е от значение, тъй като заболяването може да възникне в комбинация с различни системни аномалии, много от които се характеризират с инсулинова резистентност. Проблем, какъвто е акантозис нигриканс засяга еднскво често както мъжете, така и жените и може да се появи във всяка възраст. Децата, при които съществува този тип кожен проблем са изложени на по-голям риск от развиването на диабет. Въпреки че процентът на разпространението на заболяването варира според направените изследвания то е по-системно срещано при хората с тъмен  пигмент – афроамериканци, индийци, латиноамериканци, в сравнение с индивидите със светла кожа.

Въпреки, че този тип състояние може да бъде вродено и да се появи още при самото раждане, от научна гледна точка са известни главните причини за появяването му:

Инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който позволява на тялото да обработва захарта. Инсулиновата резистентност е това, което в крайна сметка причинява диабет тип 2.

Хормонални проблеми. Acanthosis nigricans често се среща при хора, които имат хормонални нарушения и образувани кисти на яйчниците, неактивни тироиди или проблеми с надбъбречните жлези.

Лекарства и добавки. Високи дози ниацин, хапчета за контрол на раждаемостта, преднизон и всякакъв тип кортикостероиди могат да причинят акантоза нигриканс.

Рак. Заболяването понякога се появява с лимфом или когато раковите тумори започват да растат във вътрешен орган, като например стомаха, дебелото черво или черния дроб.

Изготвянето на специален режим и спазването на диета помага за намаляване циркулацията на инсулин и може да доведе до известно подобрение на акантозата. Други лечения за подобряване на външния вид на кожата включват ретинол-А, 20% урея, алфа хидроксикиселини, топични витамин D и салицилова киселина. Този тип терапии в повечето случаи са минимално ефективни.

Съществуват и случаи, в които заболяването изчезва само с намаляването на килограмите или спирането на определен тип лекарства, които са го причинили. Препоръчвам на пациентите, развили акантоза ниграканс да спазват определените им диети, да се предпазват от слънчевите лъчи, които допринасят за допълнителното увреждане на кожата и да пият повече течности през топлите месеци, за да намалят възможно най-много образувалите се тъмни петна по свивките.