Д-р Манджукова

Какво представляват свободните радикали

Една от най-важните функции, които изпълнява човешката кожа, е изграждането на стабилна защитна бариера, предпазваща организма от ултравиолетовите лъчи, навлизането на бактерии, вируси и болестотворни микроби. Въпреки това, тя е изложена на непосредствено влияние на слънчевата радиация, замърсители на околната среда, механични и химически вещества, чрез клетъчния метаболизъм и е способна да предизвика образуването на свободни радикали. Изчислено е, че сред всички тези фактори на околната среда, ултравиолетовите лъчи допринасят до 80% за външните увреждания на кожата.

В последните години въздействието на свободните радикали върху тялото (в частност върху кожата) стана популярна тема за изследвания и дискусии, като медицината на свой ред предлага иновативни решения за редуциране на броя и премахването им. Кратък преглед на това какво представляват свободните радикали, влиянието, което оказват върху стареенето на кожата и как техните противоположности – антиоксидантите – могат да помогнат за предотвратяването на някои нежелани състояния, би помогнал за изграждането на здравословен житейски режим и правилна грижа за кожата.

Какво представляват свободните радикали

Всеки химичен елемент може да стане свободен радикал. Например, кислородът, в неговото стабилно състояние, съдържа четен брой електрони. В случаите, в които загуби електрон и го остави с нечетен брой електрони, той става активен свободен радикал. Наричани „реактивни кислородни видове“ (РКВ), свободните радикали представляват молекули, които съдържат нечетен брой електрони и в това състояние те стават силно реактивни и вредни за кожата и тялото. С цел да се стабилизират, свободните радикали търсят електрони от други молекули около тях чрез химична реакция, известна като оксидация. По време на оксидация клетките губят способността си да функционират нормално, като на свой ред това води до увреждане на важни структури като клетъчни мембрани, протеини, липиди, въглехидрати и дори ДНК. Този процес дава своето отражение върху външния вид с образуването на бръчки, линии, дехидратация и загуба на обем.

При настъпването на увреждания, причинени от свободните радикали, тялото опитва да компенсира чрез активиране на възпалителни пътища. За беда, възпалението не винаги се ограничава до увредените участъци и често се прелива в околните здрави тъкани. Възпалението разгражда колагена и еластина, което води до преждевременно отпускане и образуване на бръчки.

Голяма част от реактивните свободни видове, които се образуват в тялото, са причинени от външни фактори като излагане на слънце, замърсяване на въздуха, цигарен дим, пестициди, лекарствени медикаменти, битова химия и др. Естествената защитна реакция на организма може да неутрализира част от молекулите на свободните радикали, но в случаите, в които техният брой се окаже твърде голям, тялото е изложено на повишен риск от развитието на различни заболявания и кожни състояния, включително възпаление и преждевременно стареене.

Какво представляват антиоксидантите

Антиоксидантите представляват биохимични елементи, които противодействат и успокояват свободните радикали, като същевременно предпазват от увреждане съседните молекули. Наричани още противоокислители, антиоксидантите взаимодействат със свободните радикали като им предоставят необходимия четен електрон, за да спрат процеса на окисление. Организмът изпитва необходимост от големи количества противоокислители, защото след доставянето на допълнителен електрон в молекулата, антиоксидантът става безполезен в борбата срещу свободните радикали.

Човешкото тяло е в състояние самостоятелно да произвежда антиоксиданти като глутатион, убихинол и пикочна киселина. Въпреки това, те не са достатъчни, за да се преборят с големия брой свободни радикали. Увреждащото въздействие, което оказват върху организма, поражда необходимостта от набавяне на антиоксиданти или чрез консумирането на определени храни (боровинки, малини, нар, американски орехи, червено вино, черен шоколад, кофеин), или чрез нанасянето на определени съставки върху кожата (Витамин Ц, Витамин Е, арганово масло, зелен чай, екстракт от гроздови семена).

Препоръчително е всеки човек да намери начин за набавяне на големи количества антиоксиданти, които могат да предотвратят, стабилизират и отстранят увреждането от свободните радикали. Това е един от най-добрите методи за поддържане на кожата в здрав, млад и безупречен вид. И понякога може да бъде толкова лесно – просто трябва да се консумират повече от любимите плодове и да се добави висококачествен противоокислителен козметичен продукт.