Д-р Манджукова

Какво представляват ретиноидите, ретинолът и ретин-А

Бръчки, суха и чувствителна кожа, акне и възрастови петна – често срещани състояния, които може да съпътстват човек през целия му живот. Точно за това хиляди продукти се конкурират за нашето внимание, насочено към това как да се справим с тях. Обсъждаме ги с приятели, с колеги, у дома и в офиса, с надеждата да попаднем на подходящия за нашата кожа продукт. Така, малко по малко, научаваме нови неща в областта на дерматологията и козметика и въпреки че мнозина не са специалисти, то могат да придадат своя опит, основан на използването на дадена козметика. Именно на тази база се научават основни понятия като „колаген“, „еластин“ и „хиалуронова киселина“ и тяхното чудотворно въздействие за подмладяване и изчистване на кожата.

Няма начин всеки един човек, полагащ всекидневни грижи за кожата си, да не е чувал за „ретинол“, „ретин – А“ и „ретиноиди“. Но какво представляват те и как въздействат върху кожата? Дали наличието им в даден козметичен продукт го прави по-ефективен от останалите?

Терминът „ретиноид“ се използва за описание на семейство от съставки, които включват както Ретин-А, така и ретинол. Ретиноидите са клас съставки, химически свързани с витамин А. Тези разнообразни съединения естествено се срещат навсякъде в тялото ни и са жизненоважни за вътрешните процеси като имунната функция и възстановяването на тъканите.

Продуктите, създадени за грижа за кожата, обикновено съдържат ретиноиди, но е важно да се знае, че това е термин, използван като общо название, който не посочва вида на даден ретиноид. Единственият тип ретиноид, който кожата може да преработи незабавно, е ретинолова киселина. Всички други форми и видове ретиноиди трябва да бъдат превърнати от кожните ензими в ретинолова киселина преди кожата може да ги използва за своето възстановяване и подхранване.

Ретиноидите са използвани за лечение на акне в продължение на десетилетия, но през последните години те ефективно се включват в борбата с признаците на стареене. Тяхното действие се характеризира с подхранване на кожните клетки и премахване на мъртвите такива. Ретиноидите също така стимулират образуването на нов колаген, който придава на кожата плътност, изглажда фините линии и премахва образувалите се пигментни петна.

Ретинолът е специфична форма на витамин А, която се произвежда естествено в тялото. Когато се прилага локално, ензимите в кожата превръщат ретинола в ретиналдехид и след това в ретинолова киселина. Превръщането в ретинолова киселина може да отнеме поне няколко седмици, ето защо продуктите с основа ретинол следва да се използват поне няколко месеца, за да дадат необходимия резултат.

Ретин-А, известен също и като третиноин е производен на витамин А. Той се използва върху кожата (локално) при лечението на леко до умерено акне, както и за намаляване на увреждания, причинени от слънчева светлина. Третиноинът премахва мъртвия слой клетки и съдейства за деленето и образуването на нови здрави клетки, като по този начин при пациентите с акне новите клетки заменят клетките на съществуващите пъпки. Същевременно бързото делене и образуване на нови клетки предотвратява появата на нови пъпки. По подобен механизъм третиноинът намалява вивимите бръчки, области на потъмняла кожа (хиперпигментация) и груби участъци, които се появяват поради увреждания от слънцето. След прилагане върху кожата в тялото се абсорбира минимално количество от веществото. При пациенти с увредена от слънчевите лъчи кожа обикновено се наблюдават подобрения през първите 3 до 4 седмици от третирането с Ретин-А. Кафяви петна започват да избледняват след шест до осем седмици. Бръчките намаляват или изчезват след три до шест месеца.

Все пак, преди да се насочите към използването на даден продукт, е необходимо да се консултирате с дерматолог, който ще ви насочи към подходящата козметика за определения тип кожа. Видовете ретиноиди действат на всяка кожа по различен начин и не бива да се експериментира докато не уцелите подходящото за кожата изделие. И не забравяйте, че всички ретиноиди увеличават чувствителността на кожата към слънцето, така че ежедневното използване на слънцезащитен крем се явява препоръчително.