Д-р Манджукова

Какво представляват мастните нишки и как да минимизираме появата им

С преминаването през различните етапи на жизнения цикъл – детство, юношество, зряла възраст, остаряване – човешката кожа търпи различни изменения. Нормално, в началото тя е гладка, нежна и мека като коприна. С настъпването на пубертета, промените в хормоналния баланс на организма водят до изменения във вида на външната обвивка. В този период се увеличава секрецията от мастните жлези, а при генетично предразположените към акне започват да се образуват черни точки и пъпки с бял връх.

Напредването на възрастта и излизането от тийнейджърските години, не гарантира изчезване на проблемите по кожата. В част от случаите акнето може да продължи да се развива, поради различни причини – неправилна грижа за кожата, прием на силни медикаменти или неправилен хранителен режим. Така върху брадичката, носа или бузите се появяват малки тъмни петънца, което е форма на акне, известна като черни точки (комедони). Усилията да бъдат изчистени и премахнати перманентно невинаги се увенчават с успех. Именно тогава е добре да се потърси консултация със специалист, тъй като това, което се вижда може да не са комедони, а мастни нишки.

Все пак, мастните нишки не се различават толкова лесно от черните особено за незапознатите с материята хора. Необходими са малко по-задълбочени познания, за да могат да бъдат отличени и за да се знае кои средства са най-ефективни в борбата с тях.

Лицето при човек е покрито с космени фоликули, като всеки от тях съдържа косъм и мастна жлеза, която произвежда специален вид масло – себум – който  е необходим, за да поддържа естественото омазняване на кожата, както и в изправност нейната бариерна функция.

Мастните нишки се състоят от три компонента: восъчни естери, триглицериди и сквален. Тези специални нишки живеят във всяка от порите и функционират неуморно, за да може себумното масло да тече по лигавицата на кожата и така да я овлажнява.

През повечето време мастните нишки остават незабелязани. При индивидите с мазен тип кожа обаче те могат да избият на повърхността. Когато предпазващият организма ни орган – външната обвивка – започне да произвежда прекомерни количества себум, се образуват малки омазнени натрупвания и мъртви клетки в порите. В последствие порите стават видими, а наслояванията имат черен цвят при черните точки и сив или жълтеникав оттенък при мастните нишки. В крайна сметка, за да може незапознатите хора да различат черните точки от мастните нишки е необходимо да се вгледат внимателно в лицето си и да установят цвета на образуваното мастно натрупване. Експертите дерматолози съветват да не се изстискват, но ако все пак това се случи, то може да бъдат наблюдавани различия – определено черната точка при лек натиск излиза по-лесно от пората, докато мастната нишка може да изисква по-силен напор, докато от пората се изцеди цялата консистенция.

За образуването на мастни нишки и черни точки също могат да се изтъкнат характерни особености. Черните точки се причиняват от излишъка на себум и бактерии, отговорни за причиняването на акне. Видимите мастни нишки не се причиняват от бактерии, а по-скоро са запушени пори, които изглеждат много по-големи отколкото са в действителност. Тези нишки се появяват на същите места като черните точки, но не се считат за акне и трябва да се подхожда по различен начин към тях.

Премахването на мастните нишки следва да се извършва внимателно, след предварително опознаване методите и на съставките за нанасяне.

Салицилова киселина

Независимо дали се използва почистващ препарат, лечебен серум или маска, потребителите трябва да се уверят, че ексфолирането е неотлъчна част от тяхната рутинна грижа за кожата. Един от най-добрите варианти за премахването на натрупалите замърсявания в порите е употребата на салицилова киселина (вид бета-хидрокси киселина) – тя прониква дълбоко в порите и изчиства наслоените количества себум.

Специалистите съветват за подход, който включва измиване на лицето с обикновен почистващ препарат сутрин и използване на продукт от салицилова киселина вечер, преди сън.

Ретиноиди

Ретиноидите увеличават клетъчния оборот и намаляват склонността на мъртвите клетките и кератиновите вещества да се слепват, да запушват порите и да образуват себумни тапи.

Почистване с омасляващ  продукт

Редно е да се знае, че омасляващите продукти разтварят излишния себум и може да се използват за елиминирането му, както и ежедневните замърсявания и мръсотия.

Маски за лице

Маски за лице от активен въглен или глина (каолин или бентонит) помагат за извличането на бактерии, мъртви кожни клетки, себум, мръсотия и други примеси.

Както въглените, така и глинените маски могат да раздразнят кожата, особено ако останат на лицето твърде дълго. Те обаче обикновено са безопасни за употреба.

Който и метод да бъде предпочетен да се използва, дерматолозите съветват мастните нишки да не се изстискват с пръсти от лицето, тъй като по този начин може да се задълбочи проблема. Съвсем в реда на нещата е да се потърси мнението на дерматолог, който може да посочи и улесни потребителя за вземане на правилното решение при третирането на този проблем.