Д-р Манджукова

Какво представляват летните обриви – как да се предпазим от тях

Лятото е в разгара си и нека си признаем – август е най-чаканият месец. Ваканцията предстои, а ние очакваме с трепет първия досег с морските вълни. Високите температури и дългите часове, прекарани навън, носят радост и освобождаване от натрупаното напрежение. Все пак не трябва да забравяме, че топлото време и слънцето могат да донесат лоши новини за външния вид. Освен хроничните кожни състояния, които се активизират през лятото, рискът от развиване на кожен обрив се увеличава многократно заради излагането на незащитени и непокрити с дрехи части от тялото.

Обривът е термин, който се използва за описание на необичайни промени в цвета или текстурата на кожата. Обикновено той е резултат от възпаление, за което може да има различни и разнообразни причини. Може да се появи по всяка част на тялото, във всяка възраст, независимо от пола или расата на човека. Това ще рече, че никой не е напълно защитен или пък изложен пред по-голяма заплаха от развиването на такъв тип реакция на кожата. Обривите могат да бъдат дразнещи, сърбящи, парещи, а понякога и болезнени, като през летните месеци най-честите причинители могат да бъдат слънчевата светлина, насекомите, изпотяването и прегряването. Нека разгледаме най-често срещаните обриви, за да знаем пред какви опасности може да се изправи нашата кожа и как да се предпазим.

Топлинен обрив

Топлинният обрив е безвреден, но много сърбящ кожен обрив, образуващ малки червени петна на места, където се събира пот, като подмишниците, гърба, гърдите, шията, слабините, свивките на лактите, коленете и кръста.

Причинява се от запушване и възпаление на потните канали при топлина и висока влажност, а симптомите са:

 • малки червени петна
 • дразнещ сърбеж и боцкане
 • зачервяване и леко подуване на засегнатата област

За хората, които развиват често такъв тип състояние, се препоръчва носене на дрехи от дишащи, естествени материи, а експертите съветват да не се използват тежки лосиони или кремове. Предпазването от развиването на обрив изисква стоене в стая с вентилатор или климатик, а когато е възможно нанасянето на лек овлажнител след хладен душ.

Топлинният обрив обикновено изчезва в рамките на ден или два, като за облекчаване на дискомфорта може да се нанесе хидрокортизонов крем.  

Слънчев обрив

При някои хора кожата може да развие обриви при излагане на пряка слънчева светлина, включително онези, които приемат определени медикаменти (антибиотици, стероиди и др.) или които са поставили върху тялото си химикали, аромати, багрила или дезинфектанти. Това състояние е известно като фотодерматит.

Симптомите при излагането на слънце през лятото се изразяват със сърбящ, червен обрив по предната част на шията, гърдите и ръцете и бедрата, наречен полиморфна светлинна ерупция. Този проблем обикновено отшумява без лечение няколко дни по-късно, но няма гаранция, че няма да се появи отново.

Освен това, слънчевата светлина може да предизвика рядко състояние, наречено лупус (системен лупус еритематозус), който се изразява с обрив върху лицето с формата на пеперуда, обхващащ носа, областта под очите и скулите. Състоянието може да протече тежко, като засегне някои от вътрешните органи, така че е необходимо при първите проявления да се потърси мнението на специалист.

Кожни алергии

Пролетта и лятото са сезоните, през които организмът е изложен на въздействието на различни елементи от околната среда. Плесени, полени, растителни и животински вещества могат да причинят алергични кожни реакции, а типични примери за това са:

 • копривна треска (уртикария) – предизвиква се от повишена топлина или пот;
 • екземата (атопичен дерматит) – обикновено се влошава през лятото, особено при прекомерно изпотяване;
 • кожни обриви от растения – в зависимост от търпимостта на организма и развитите от човека алергии.

Обриви от ухапвания и ужилвания

Ухапванията и ужилванията носят със себе си болка и леко подуване, но могат да причинят тежка кожна реакция при хората, които с алергии. В общите случаи реакцията се локализира до подуване на мястото на ухапване или ужилване и изчезва постепенно за няколко дни, в други, обаче, се засяга цялото тяло и може да се стигне до силен сърбеж на кожата, подуване на лицето, устните, езика, гърлото, горните дихателни пътища, ускорява се пулсът, а кръвното налягане се понижава. Тежка алергична реакция, засягаща цялото тяло, се нарича анафилаксия и изисква спешна медицинска намеса.

Повечето летни кожни обриви не застрашават цялостното здраве на организма и изчезват сами след няколко дни дори и без лечение. За избягването им е препоръчително:

 • да се носят леки, свободни меки дрехи, които не улавят топлината и влагата;
 • да се прекарва по-дълго време в хладна и проветрива среда;
 • когато е възможно, да се взимат хладни вани или душове;
 • да се набавят необходими медикаменти срещу алергични реакции;
 • да не се чеше и драска засегнатата област;
 • да се приема колкото се може повече вода и да се избягва дълго излагане на слънчеви лъчи;
 • да се използва ежедневно слънцезащита със силен предпазващ фактор.