Д-р Манджукова

Какво представляват ксантелазмите

Ксантелазмите са мастни подкожни натрупвания, които се появяват по клепачите и около очите. Обикновено са изпъкнали, меки на допир, жълти или жълтеникави на цвят и големината им варира от връх на топлийка до зърно от грозде. Тези образувания представляват струпване на по-големи количества мастни тъкани или липиди на едно място и сами по себе си не представляват заплаха за организма. Появата на ксантелазми се наблюдава при хора в и над средна възраст. Те не причиняват сърбеж или болка и премахването им се обуславя основно по естетични причини, тъй като са на твърде явно място и няма как  да бъдат скрити.

Наличието им, обаче, е сигнал за високи нива на холестерол и се счита за предразположеност на организма към сърдечно-съдови заболявания, нефрозен синдром или първична билиарна цироза и затова е препоръчително при появата им, освен с дерматолог, да се консултирате и със съдов хирург, защото подобни мастни струпвания може да има и по кръвоносните съдове.

Медицината все още не е установила причините за появата на ксантелазми точно в тези зони на човешкото тяло, нито възможна превенция за тях. Експертите препоръчват няколко общи правила, с които би могъл да се намали рискът от появата им:

  • Изключително строго да се съблюдават предписанията и лекарствата в случай на диабет или хиперлипидемия;
  • Информирайте личния си лекар за състоянието на сърцето си и редовно се подлагайте на профилактични прегледи
  • Поддържайте нормални нива на холестерол и липидния профил, редовно ги следете, консумирайте подходящи храни и спортувайте редовно;

Факт е, че веднъж появили се, ксантелазмите не изчезват при отстраняване на причинителя било след терапия или след режим на хранене. След консултация със съответното медицинско лице за причините, е време и за разговор с дерматолог. Той е експертът, който изследва и препоръчва възможните терапии и начини за премахването на жълтите удебелени петна по клепачите. Един от възможните методи е хирургично отстраняване, но големият недостатък е, че след това по кожата остават белези, а и рискът от рецидив е сравнително висок. В някои случаи мастните отлагания могат да се третират с трихлороцетна киселина, като процедурите трябва да се приложат няколко пъти през определен период от време. Други популярни терапии са електрокоагулация (изгаряне с висока температура) и инжектиране на липолитични коктейли за разграждане на мастните натрупвания.

Широко разпространение в съвременната естетична медицина намира лазерната терапия, с която премахването им е по-бързо, прецизно, рискът от повторна поява на ксантелазма на същото място намалява и периодът на възстановяване след това е значително по-кратък. Зарастването на засегната област може да бъде между 7 и 20 дни, в зависимост от дебелината на ксантелазмата.