Д-р Манджукова

Какво представляват контагиозните молуски и каква терапия е подходяща за премахването им

Дерматологията е част от медицинската наука, която обхваща грижата за здравето на косата, ноктите, скалпа и кожата. Разбира се, кожата, като най-големият орган в човешкото тяло, заема и по-голямата част от този клон на науката. Кожните болести са сред най-често срещаните здравословни проблеми в целия свят, които имат и своите психологически, социални и финансови измерения и последици. Това важи в най-голяма степен за хроничните, неизлечимите и злокачествените състояния.

Контагионзите (заразни) молуски представляват вирусна инфекция, която е силно заразна. Нейните проявления са характерни малки релефни мехурчета с диаметър 1-5 мм, пълни с безцветна течност. Центърът на мехурчетата често е леко вдлъбнат или има бяло връхче. Зоната около тях не е засегната с възпаление или други прояви на инфекция и не липсва усещане за болка или сърбеж. Лезиите най-често могат да бъдат забелязани в зоните на лицето, врата, подмишниците, ръцете, дланите и краката, докато при възрастните засегнати са гениталиите.

Състоянието се среща предимно при деца, като заразата се пренася твърде лесно – чрез допир на предмет, играчка или храна. За разлика от подрастващите, при възрастните инфекцията може да се предаде посредством сексуален контакт. Както и при много други подобни заразни състояния – хората с отслабена имунна защита са застрашени в по-голяма степен, но в този конкретен случай на риск от заразяване с контагионзитни молуски в уязвимата група попадат и страдащите от атопичен дерматит заради честото нарушаване на целостта на кожата.

Заболяването е разпространено по целия свят, а основните потърпевши са малките деца, тийнейджърите и младите хора. При децата няма дефинирана доминация в честотата при момичетата и момчетата, но при младежите по-често се заразяват дамите.

При диагностициране на инфекцията не се използват специални тестове, лекарят е в състояние да постави диагноза на база вида на молуските. Възможно е инфекцията и нейните проявления да отшумят с времето (от няколко месеца до няколко години), но медицината предлага и няколко начина за лечение.

Медицината предлага няколко успешни терапии за премахването на лезиите. Контагиозните молуски могат да се изгорят с лазер, да се замразят с течен азот, да се премахнат по хирургичен път, с кюретаж или химична киселина като засегнатите области не бива да се разчесват и търкат, и трябва да се държат покрити, за да не се разпространява заразата. При малки деца е възможно да бъдат предписани перорални медикаменти, за да се избегне усещането за болка при механично отстраняване на молуските. Трябва да се има предвид, че тези лекарства не повлияват особено успешно образуванията в областта на лицето. Терапията трябва да бъде съпроводена с подсилване на защитните сили на организма. Следва да се има предвид, че вирусът живее в най-горния слой на кожата – епидермиса – и не циркулира из цялото тяло, поради което не може да се разпространи чрез кашлица или кихавица.

Каква би могла да бъде превенцията срещу заразяване – на първо място това е отличната хигиена, която започва и завършва със старателното миене на ръцете. Освен това, разчесването и търкането на молуските допринася за бързото и лесно разпространение на инфекцията. В никакъв случай не бива да се споделят неизпрани дрехи, гребени или четки за коса, ръчни часовници, твърди сапуни. При различни видове спорт трябва да се избягва използването на общи кърпи и средства за лична хигиена, а инфектираните не трябва да участват с отборни спортове като баскетбол, волейбол и футбол, тъй като вирусът може да се пренесе изключително лесно върху топките, ръкавиците, дрехите и екипировката. Това се отнася и за всички спортове, в които се използват общи уреди или екипировка. Обществените басейни и водни съоръжения също трябва да се избягват.

Като цяло,  контагиозните молуски не е сериозно кожно заболяване. Те могат да изчезнат и без специално лечение в рамките на 6 до 12 месеца. Въпреки това, както при всяко състояние, трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението им както по собственото тяло, така и към други лица. Ако все пак симптомите започнат да се влошават, е необходимо да се потърси съдействието на дерматолог за назначаване на терапия за премахването им.