Д-р Манджукова

Какво представляват антиоксидантите

Оксидирането е естествен химичен процес, при който различни по вид вещества си взаимодействат с кислород. Този процес се случва навсякъде в природата, като в това число можем да прибавим и човешкия организъм. Що се отнася до кожата при хората, оксидирането се дължи главно на създаването на свободни радикали на клетъчно ниво, в случаите на излагане на ултравиолетова светлина, когато тялото разгражда храна или е изложено на цигарен дим, замърсяване и др. Но както всяко нещо в заобикалящия ни свят, така и в този случай съществуват мощни вещества, които помагат в борбата с възпалителните процеси в организма.

За да се противопостави на тази инвазия, тялото произвежда антиоксиданти. Те се появяват, за да намалят оксидативния стрес чрез неутрализиране на свободните радикали – нестабилни атоми, които атакуват здравите клетки в организма. С действието си антиоксидантите спират „атаките“ на свободните радикали и предотвратяват възможността за нанасяне на щети върху колагеновите нишки и други клетки от структурата на кожата. Разбира се, в наши дни медицината е толкова напреднала, че не представлява проблем да се помогне на организма да набави по изкуствен начин антиоксиданти като витамин С, витамин А или бета-каротин. Тяхното съдействие играе огромно значение в случаите, когато организма не произвежда сам достатъчно неутрализиращо радикалите вещество.

Когато свободните радикали увреждат тялото, те по-специално разграждат колагеновите протеини в организма. Колагенът е отговорен за поддържането на еластичността и здравината на кожата, за да изглежда по-гъвкава и по-млада. Прилагайки антиоксидантен крем, който може да проникне в дермалните слоеве на кожата, антиоксидантите неутрализират свободните радикали и позволяват производството на колаген да продължи.

Бръчките и фините линии са естествена част от процеса на стареене. Те се появяват с изчерпване на количествата колаген и еластин в кожата. Задействането на свободните радикали чрез прекомерно излагане на слънце ускорява естествените ефекти на стареенето. Именно тук е и съществената роля на антиоксидантите, съставляващи продуктите за грижа на кожата – те помагат и предпазват от вредните ефекти, забавяйки появата на фини линии и бръчки. Същевременно, обаче, антиоксидантите не могат да предпазят от увреждания, които не са в резултат от действието на свободните радикали по кожата.

Възрастовите петна, известни още като слънчево лентиго, са безвредни кафяви, сиви или черни петна, които се появяват върху кожата, когато излагането на слънце ускорява производството на меланин – пигмент, определящ цвета на кожата и я предпазва от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. С течение на времето прекомерните количества меланин в определени области от тялото могат да доведат до образуването на възрастови петна. Антиоксидантите в продуктите за грижа на кожата, особено витамин С, са доказали своето благотворно действие при намаляване на меланиновата пигментация. Използването на изделия, в чиито състав са включени антиоксиданти, не само предотвратява появата на слънчеви петна, но и като цяло подобрява външния вид на кожата.

Към групата на мощните антиоксиданти може да се причисли и витамин А. Когато се прилага върху кожата, витамин А прониква дълбоко в порите, за да премахне кератинните насядания. Силно омазнените кожи обикновено произвеждат големи количества себум, което от своя страна води до появяване на пъпки (акне) и черни точки. Антиоксидантните функции на витамин А помагат за намаляване на големи количества мазнина в порите, като същевременно ги отпушват и редуцират значително появилото се акне. Все пак, следва да се има предвид, че антиоксидантите не лекуват основните причини за появяването на акне и следователно не могат напълно да отстранят появата му. Въпреки това, те са достатъчно силни и помагат в търсенето на по-здрава и млада кожа.

Посъветвайте се с дерматолог за действията на антиоксидантите и кои козметични продукти са подходящи за вашия тип кожа. И не на последно място, консумирайте храни, съдържащи антиоксиданти, които спомагат за подобряване и поддържане цялостното здраве на организма – моркови, царевица или грах, които са добри източници на лутеин и зеаксантин, както и жълтъци от яйца, мед и киви.