Д-р Манджукова

Какво не знаем за фоточувствителността

С наближаването на пролетта и затоплянето на времето, настъпва моментът за подмяна на гардероба, прибирането на дебелите зимни пуловери и изваждането на късите панталонки, рокли и поли. Увеличаването на деня за сметка на нощта предполага и повече прекарани часове навън и повече досег на телата ни със слънчевите лъчи. Разходките в планината, неделните излети и ваканциите сред природата с приятели и деца отпускат и разведряват мислите от напрегнатите делнични дни в работата. Но ясното слънчево време и достигащите до кожата ултравиолетови лъчи носят със себе си немалко рискове за здравето на нашата кожа. А както знаем тя е естествената бариера, предпазваща организма от вредния блясък на слънчевата светлина. За това е необходимо да имаме под ръка слънцезащитен крем, който със сигурност ще предпази кожата ни от изгаряния и трайно увреждане. Предпазващите средства са особено необходими и за хората, чийто тип кожа проявява свръх чувствителност към блясъка на слънцето.

Характерната сензитивност към лъчението може да се засили по вина на различни вещества, включително и медикаменти, които достигат дълбоко в тъканите на кожата. Развиването на възпаление, предизвикано от комбинацията от слънчева светлина и някои лекарства (вещества), е известно в дерматологията като фоточувствителност. Това състояние обикновено води до образуването на чести и интензивни кожни обриви или изгаряния, като хората, които го получават са по-склонни към развитие на рак на кожата и други видове увреждания.

Известно е, че над 100 вещества, погълнати или нанесени върху кожата, след досег със слънцето, могат да произведат раздразнителни реакции. Въпреки че не е чак толкова често срещан кожен проблем, медицината е изследвала задълбочено фоточувствителността и в настоящето се разделя на два вида:

Фототоксична:

В тези случаи лекарството се активира от излагане на слънчева светлина и причинява увреждане на кожата. Фототоксичността най-често се свързва с ултравиолетовото А лъчение, но ултравиолетовата В и видимата светлина могат също да допринесат за тази реакция. Обривите се ограничават главно до изложената на слънце област на кожата, като може да се развие зачервяване, възпаление, а понякога и синьо-сиво или кафяво пигментиране на кожата Тези симптоми приличат на тези, причинени от слънчево изгаряне, но разликата е, че се появяват само след като човек е погълнал определени лекарства (като тетрациклини или диуретици) или ги е нанесъл върху кожата си (парфюм). Някои растения (включително липа, целина и магданоз) съдържат съединения, наречени фурокумарини, които правят кожата на някои хора по-чувствителна към ефектите на ултравиолетовата светлина. Тази реакция се нарича фитофотодерматит.

Лезиите при фототоксична реакция изчезват след преустановяване приема на лекарството и изчистването му от тялото.

Фотоалергична:

При фотоалергична реакция ултравиолетовата светлина променя структурата на лекарството, по начин, по който имунната система на тялото да го възприеме като вредител (антиген). В тези случаи организмът предизвиква алергичен отговор и причинява възпаление на кожата в зоните, изложени на слънце.

При фотоалергията клиничната картина се характеризира със зачервяване, лющене, сърбеж, а понякога мехури и петна. Този тип реакция може да бъде причинена от афтършейв лосиони, някои слънцезащитни продукти и сулфонамиди. Фотоалергичните реакции могат също да засегнат области на кожата, които не са били изложени на слънце и обикновено се развиват от 24 до 72 часа след излагане на слънце.

Фотоалергията може да се повтори след излагане на слънце, дори след като лекарството е изчистено от организма и понякога може да се разпространи в области на кожата, които не са изложени на слънце.

Най-важната стъпка при терапията на фоточувствителността е свързана с изолирането на сензибилизиращото лекарство.  Като цяло обаче, обичайните методи за предотвратяване на слънчевото изгаряне (използване на слънцезащитни продукти и избягване на продължително излагане на слънце) са от изключителна важност за предотвратяване на проблематичното състояние. Наред с това, прилагането на мокри превръзки върху зоната с обрив и задържането на влага в тази област може да помогне за облекчаване на симптомите.

Топичните стероидни кремове са полезни при лечение на зачервяването, а антихистамините действат за намаляване сърбежа; в по-тежки случаи може да се използва кратък курс (10-14 дни) на перорални стероиди.