Д-р Манджукова

Какво казват ноктите за нашето здраве

Когато се използва терминът „грижа за кожата“ обикновено специалистите говорят за поддържане и възстановяване на външната обвивка, борба с ранните признаци на стареене, както и лечението на някои появили се проблематични състояния. Според тях, грижата за кожата трябва да е всеобхватна и да не пренебрегва частите от тялото – тя не се съсредоточава само върху лицето и дланите, а обхваща цялото тяло, включително скалпа и ноктите. Външният вид е отражение на вниманието, което индивидите отделят за себе си и винаги показва цялостното здравословно състояние. Ранните симптоми на първично заболяване или инфекция се проявяват първо върху външната обвивка, а при по-голяма съобразителност хората могат да ги открият и върху своите нокти.

Много голяма част от нежеланите състояния, които засягат ноктите могат да бъдат избегнати чрез правилна грижа за тях, но други обаче, може да показват основно състояние, което се нуждае от внимание.

Ноктите – съставени от ламинирани слоеве от протеин, наречен кератин – растат от нокътния матрикс (коренът на ноктите), който се намира под кутикула (кожата, покриваща нокътния матрикс) и имат функцията да предпазват фалангите, върха на пръстите и околните меки тъкани от наранявания.

Здравите нокти са гладки, без дупки или жлебове; те са еднакви по цвят и консистенция, без петна или обезцветяване. Понякога ноктите на ръцете развиват безобидни вертикални ръбове, които минават от кутикулата до върха на нокътя. Вертикалните издатини са склонни да стават по-изпъкнали с напредване на възрастта.

Все пак, ако цветът, формата или структурата на ноктите започнат да се променят и самите те изглеждат  по-различно, то тогава е възможно видът им да показва по-дълбок проблем, свързан с цялостното ви здраве. Някои от най-често срещаните проблеми с ноктите, които потенциално сигнализират за заболяване в тялото:

1. Малки вдлъбнатини по повърхността на ноктите

Малките вдлъбнатини по повърхността на нокътното легло се наричат ​​​​„питинг“ и когато се появят без видима закономерност или причина, може да означава налично автоимунно заболяване (състояния, при които тялото погрешно започва да атакува здрави клетки, което води до възпаление).

В някои случаи вдлъбнатината се свързва с псориазис (кожно състояние, което причинява появата на люспести петна по кожата) и псориатичен артрит (вид артрит, който често засяга хора с псориазис). Проблемът може да бъде свързан и с нарушения на съединителната тъкан като синдрома на Reiter (вид артрит, предизвикан от инфекция на друго място в тялото).

Ако се забелязват дълбоки линии или вдлъбнатини в ноктите, тогава най-вероятно става дума за феномен, известен като „линии на Бо“. Състоянието се характеризира със забележимо дълбоки линии, които минават по ширина на нокътя, а не вертикално. Те могат да се появят, след наистина интензивен стрес за нокътя, който спира или забавя растежа му за известно време. Причина за линии на Бо включват висока температура, като някои експерти считат, че те могат да се появят след инфекция с COVID-19.

2. Хлътване на ноктите

Хлътването на ноктите, което наподобява лъжица, се нарича койлонихия и може да е напълно нормална възрастова промяна. Същевременно обаче то може да показва желязо-дефицитна анемия или други заболявания, при които желязото не се метаболизира правилно, като хемохроматоза и синдром на Plummer-Vinson, което се случва след дългосрочна, хронична желязодефицитна анемия.

3. Бели нокти

Когато частта от нокътя, която е най-близо до кутикулата, е плътно бяла, а дисталната част (най-отдалечената част, която все още е прикрепена към нокътното легло) е розова, състоянието се нарича нокти на Линдзи.

Тези пигментни промени на ноктите се идентифицират при пациенти с уремия. Симптомите са относително важен специфичен клиничен маркер за хронично бъбречно заболяване, особенов  краен стадий и служи като диагностична улика. Не е патогномоничен, но се открива при приблизително 40% от пациентите с хронично бъбречно заболяване.

Когато две трети от нокътя са напълно бели и само парченце в края на нокътното легло е розово, това се нарича нокти на Тери, което пък може да е показателно за цироза, застойна сърдечна недостатъчност или захарен диабет.

4. Ноктите с кафяви или черни ивици

Тъмнокафява или черна ивица по протежение на нокътя или кафяви пигменти около нокътя най-често могат да бъдат доброкачествени бенки или пигментация. Те се срещат най-често при хора с по-тъмен тен, тъй като те са склонни да произвеждат по-големи количества меланоцити в кожата и ноктите. Когато меланоцитите се стимулират, обикновено чрез травма на кутикулата (агресивно и повтарящо се натискане, рязане, притискане или ухапване ), те започват да произвеждат пигмент, изглеждащ като кафява, дълга лента в нокътя.

Важно е да се знае, че кафявите или черни ивици или точки, в редки случаи може да означава и меланом на нокътя. Меланомът е вид рак, който повечето хора са свързват с кожата; въпреки това, той може да възникне и в нокътя. Тъй като е много трудно да се разграничат ранните меланоми от доброкачествените пигменти, е препоръчително да се направи задълбочен преглед и консултация с дерматолог.

5. Жълти нокти

Най-често ноктите пожълтяват заради употребата на лак за нокти. Въпреки това, в изключително редки случаи според Националната организация за редки заболявания, промяната в цвета може да сигнализира за синдром на жълти нокти. „При това състояние ноктите изглеждат дебели и имат жълт до зелен оттенък, често липсва кутикула, както и лунула – полумесецът в основата на нокътя, който обикновено се вижда на палеца и големия пръст на крака.

Този синдром е знак, че ноктите не могат да растат правилно и често се дължи на белодробно заболяване, наречено бронхиектазия или лимфно заболяване.

6. Сини или зелени нокти

Ноктите, които са придобили син или зелен цвят, може да показват редица здравословни проблеми, в зависимост от конкретния цвят. Например, сините показват липса на достатъчно кислород в кръвта, което може да се случи при пневмония. Синият цвят може да подсказва и за някакъв вид отравяне на кръвта – обикновено това се случва при аргирия или отравяне със сребро.

Зелено-черният цвят подсказва за бактериална инфекция под нокътя. Медицинското име на заболяването е паронихия и се образува, когато бактерии попаднат в наранена близо до кутикулата кожа.  Разумно е да се потърси помощ от дерматолог, който да направи оценка на състоянието и да предпише антибактериален медикамент, преди инфекцията да се задълбочи.

7. Нокти с извивка надолу

Ако ноктите се извиват надолу и имат забележим заоблен ръб (като обърнати надолу лъжици), това е признак за състояние, което се причинява от липса на кислород в кръвта, което се получава при различни сърдечни или белодробни заболявания. В тези случаи върховете на пръстите изглеждат подути и зачервени, а самите нокти са меки и изглеждат така, сякаш не са здраво закрепени към нокътното легло.

8. Ноктите се отделят от нокътното легло

Отделянето на ноктите от нокътното легло се нарича онихолиза и обикновено е безболезнено. Най-честата причина е травма на нокътя от твърде задълбочено изпилване или дразнене от химикали, използвани по време на маникюр .

Онихолизата може да бъде причинена и от гъбична инфекция на ноктите, а понякога е свързана с псориазис. Ако обаче проблемът засегне повече от един нокът за кратко време, се препоръчва да се потърси консултация с експерт, защото тези симптоми са характерни за хипертиреоидизъм (хормонално състояние, което повишава метаболизма).

9. Ръбове в центъра на нокътя

Образуването ръбести ивици по средата на ноктите е специфичен проблем, който засяга хората, които травмират ноктите си. Основната причина за него е чопленето на кожичките, нараняване на кутикулите, което рефлектира върху клетките в матрикса. В последствие нокътната плоча не израства гладко. Травмата на ноктите от навик е свързана с обсесивно-компулсивно поведение и показва наличие на тревожност и притеснение.  

10. Дебели, обрасли, извити и непрозрачни нокти

Това състояние се нарича онихогрифоза (нокти „рог на овен“) и се предава наследствено. Причина за проблемът може да е неправилна грижа при повтарящи се травми. Например, онихогрифозата може да засегне ноктите на краката, при постоянно носене на тесни обувки, които оказват голям натиск върху ноктите. Ноктите „рог на овен“ са срещани и при проблеми с кръвообращението, които са резултат от други медицински състояния (диабет тип 2).

11. Бели петна по ноктите

Белите петна обикновено се появяват през юношеския период от живота  и показва недостиг на цинк. Състоянието може да бъде причинено и от алергична реакция, гъбична инфекция или нараняване.