Д-р Манджукова

Какво е необходимо да знаем за млечната киселина в грижата за кожата

В многообразната вселена на грижата за кожата, е немислимо изграждането на режим за красота без използването на ексфолиращи киселини. Те са неотменна част от рутината, поради доказаната им способност да възстановяват повърхността на кожата, без увреждането, което върви ръка за ръка с механичните ексфолианти.

Добре известни и обичани заради способността си да помагат за възстановяването на кожата тези химически ексфолианти имат способността да въздействат като отстранят натрупаните мъртви клетки по повърхността и по този начин разкрият по-ярък и гладък тен (това са алфа-хидрокси киселините – AHA), както и чрез проникване в порите за премахване на наслоеното замърсяване (бета-хидрокси киселини – BHA).

Въпреки че има известно припокриване между различните видове киселини, те в никакъв случай не са еднакви. Някои имат много уникални предимства, които ги правят по-подходящи за определени типове кожа. Такава е млечната киселина, чиито неповторими свойства я издигат като един от най-предпочитаните продукти за възстановяване и поддържане на кожата. 

Млечната киселина е химически ексфолиант, който произлиза от ферментацията на лактозата – въглехидрат, изолиран в млякото от шведския учен Карл Вилхелм Шееле.  Подобно на гликоловата и бадемовата киселина, млечната киселина принадлежи към семейството на алфа хидрокси киселините (AHA), които са водоразтворими органични съединения, предлагащи несравними ползи за кожата. Млечната киселина обаче предоставя допълнително предимство, което другите AHA нямат – освен способността си да подобрява значително външния вид на кожата, тя спомага за поддържането ѝ естествено хидратирана.  

Подобно на по-агресивните си „колеги“, млечната киселина притежава много допълнителни предимства. Тя увеличава клетъчния оборот и помага за елиминирането на натрупаните мъртви кожни клетки върху епидермиса. При използване на 12% концентрация от киселината се забелязват значителни подобрения. Кожата става по-стегната и дебела, което рефлектира върху цялостния вид – по гладка текстура и по-малко фини линии и бръчки. Освен тези свои качества, млечната киселина:

Помага за намаляване на пигментацията и белезите от акне

AHA са едни от най-ефективните киселини, които може да се използват за намаляване на пигментацията и белезите от акне. Чрез разграждането на мъртвите клетки на повърхността, млечната киселина насърчава регенерацията на клетките в горния слой, което с течение на времето помага за намаляване на уврежданията от слънцето, пигментация и белези от акне.

Подобрява цялостната текстура на кожата

Поради по-големия размер на молекулата си, млечната киселина третира само горния слой на кожата, като също така помага и за увеличаването на естествените овлажняващи фактори. Това означава, че външната обвивка не само ще бъде свежа и изчистена от замърсявания, но и никога няма да се почувства незащитена и раздразнена.

Има антимикробни свойства

Някои изследвания показват, че млечната киселина и пробиотичните добавки могат да помогнат при чувствителна кожа. Когато се обединят, за да коригират определени възпалителни реакции, и двата компонента могат да подобрят микробния баланс на кожата. Докато пробиотиците насърчават по-задълбочената регулация чрез балансиране на червата, млечната киселина работи заедно с тях като лечение за умерени кожни състояния като псориазис, екзема и акне.

Помага срещу акне

Кожата със склонност към развиване на акне може да бъде по-чувствителна към ексфолиращи терапии. Въпреки това, много лекари предписват химически пилинг с млечна киселина в ниски концентрации заедно с антибиотично лечение. Използването на ниски концентрации значително подобрява текстурата на кожата и намалява до 90% от възпалителните лезии при хора с акне.

Комбинира се с хиалуронова киселина

Въпреки че млечната киселина в сравнение с останалите киселини притежава хидратиращи свойства, тя все пак се нуждае от малко помощ, за да гарантира тези свои качества. Тъй като на първо място тя е ексфолиант, след нанасянето ѝ е важно да се подсили ниво на овлажняване. Добавянето на хиалуронова киселина позволява запазване нивата на влага, което от своя страна намалява всяка възможност за възпаление или дразнене.

Формата или методът за прилагане на млечна киселина се свежда до личните предпочитания. Все пак индустрията предлага на пазара разнообразие от лосиони, кремове за лице, почистващи препарати и серуми. Експертите съветват, независимо от избрания продукт, млечната киселина да се въвежда постепенно в рутинната грижа. Най-добрият вариант е да се използва вечер, преди лягане, за да се избегне взаимодействие със слънчевите и последвали нежелани реакции. Ето защо при въвеждане на тази съставка във всекидневната грижа, е задължително нанасянето на слънцезащита със силен фактор. В началото киселините имат способността да изнежват кожата, а при чувствителен тип е наложителна допълнителната протекция.

Продуктите с млечна киселина се предлагат в различни концентрации, от 5% до повече от 30%. По-високият процент обаче не винаги гарантира бързи и видими резултати. Разумно е да се започне със средство с много ниска концентрация от 5% до 10% максимум. Това ще позволи на потребителите да направят оценка как реагира кожата им, а също така ще позволи на епидермиса бавно и постепенно да с киселината. При получена нежелана реакция е препоръчително да се спре използването и да се потърси консултация с дерматолог.