Д-р Манджукова

Какви храни да избягваме при екзема

Възпалението на кожата представлява основен защитен механизъм в тялото, чрез който имунната система разпознава и реагира на увредени клетки, дразнители, патогени и т.н. Започването на възпалителния процес е необходимо за активиране на лечебните механизми в организма. Този процес обаче може да се окаже недостатъчен за пълното изцерение от възникналия проблем и в последствие да увреди тъканите. Възпалителните кожни състояния винаги са били една от най-предизвикателните области в медицината и носят огромна тежест за пациентите.

Екземата е възпалително кожно заболяване, което се изразява с характерни симптоми като зачервена, суха и сърбяща кожа. Наричана още дерматит, екземата може да се задълбочи и да прерасне в кървене по кожата и образуване на корички в гънките на ръцете, задната част на коленете, китките и ръцете. Състоянието е строго индивидуален проблем, при който всеки един човек реагира по различен начин на появилото се възпаление и на методите за лечение. Учените все още не са напълно наясно с точната причина за развитието на заболяването, но смятат, че генетиката играе важна роля, защото повишава чувствителността към дразнители, алергени и фактори на околната среда.

Причините за екзема могат да включват шампоан, препарати за измиване на тялото, препарат за пране, аромати, цветен прашец, акари, пърхот на домашни любимци, както и промени във времето, хормони и дори стрес. В допълнение към това, следват да се отбележи, че хората, които се борят с екзема, могат да получат пристъпи, предизвикани от определени храни. Хранителният режим може да окаже огромно влияние върху количеството и тежестта на петната от екзема. Поради тази причина страдащите от екзема е важно да научат кои храни могат да окажат негативно въздействие върху тялото им, за да сведат до минимум наличието на неприятните симптоми.

  1. Млечни продукти

Млечните продукти (мляко, сирене, кисело мляко, сметана, сладолед) са вид храна, произведена от млякото на бозайници (най-често крави, водни биволи, кози, овце или дори камили) и могат да бъдат категоризирани като често срещан алерген, чиято консумация може да влоши симптомите на екзема. В резултат на това много хора избират да изключат млечните продукти от диетата си, преди да се потвърди алергия или непоносимост.

Години наред на хората с екзема се обясняваше, че е необходимо да избягват този тип продукти, за да не влошат симптомите и да получат пристъпи след консумация, има изследвания, които доказват, че някои видове изделия могат действително да помогнат на състоянието.

  • Яйца

Понякога погрешно групирани с млечни продукти, яйцата всъщност не са млечен продукт, но все пак могат да представляват проблем за хората с екзема. Интересното е, че проучванията показват, че те са шест пъти по-склонни да предизвикат реакция на задействане при деца и подрастващи.

  • Балсам от Перу

Ароматът Balsam of Peru идва от комбинация от ванилия и канела, защото съдържа 60% канела (смес от канелена киселина и ванилин). Интересното е, че съдържа и етерични масла, подобни на тези, открити в кората на цитрусовите плодове, които също могат да бъдат потенциално задействащи при страдащите от екзема.

Парфюми, козметика, балсами за устни, води за уста, репеленти против насекоми и дори лекарства за кашлица трябва да се проверяват, за да е сигурно, че не съдържат този потенциален алерген.

  • Домати

Що се отнася до екземата, причината, поради която е препоръчително да се избягват доматите, е, че те са богат източник на трите най-добри причини за екзема: салицилати, амини и естествен мононатриев глутамат. В допълнение, при изключване на доматите от изготвената диета, очевидно трябва да се премахнат храни и сосове, които съдържат домати като съставка – кетчуп, сосове за паста, къри сос, болонезе, барбекю сос и др.

  • Портокали и цитруси

Портокалите и портокаловите продукти, включително клементини, мандарини и портокалов сок, са богат източник на два предизвикващи дразнене химикала – салицилати и амини. Според проучване от 2006 г., 36% от страдащите от екзема изпитват влошаване на симптомите, когато консумират храни, богати на амини.

Цитрусовата кора е втората най-често съобщавана причина за обостряне на дерматит. Считан за потенциален дразнител, тя може да причини контактна  уртикария с дерматит на ръцете, показват заключения от изследвания, проведени при работещи с цитрусови храни.

  • Мононатриев глутамат (MSG)

Това е често срещана добавка към пикантни храни, а естествената версия на глутамата може да се появи и в доматите и сушените меса. Проучванията показват, че синтетичната форма на MSG се свързва с астма, главоболие, уртикария, ринит, психиатрични разстройства и конвулсии.

  • Фъстъци и други ядки

Фъстъците вероятно са една от най-често споменаваните храни, когато става въпрос за дискусия за алергени, тъй като реакцията на тялото при консумирането на този вид ядки може да се окаже сериозно и дори животозастрашаващо.

  • Соя

Алергията към соя често започва в ранна детска възраст, с реакции към храни за кърмачета на базата на соя. Въпреки че повечето деца преодоляват симптомите, някои обаче пренасят състоянието и в зряла възраст.

При алергия към соя човешката имунна система идентифицира определени соеви протеини като вредни, което задейства производството на имуноглобулинови антитела срещу предполагаемата заплаха. Най-често срещаните соеви продукти включват соев сос и вегански източници на протеини като тофу, мисо, темпе и едамаме. Някои пакетирани  храни като месни продукти, печива, шоколад и зърнени закуски също могат да съдържат соя.

  • Пшеница и глутен

Подобно на много други кожни заболявания, екземата отдавна се свързва с чувствителността към глутен. Проучване от 2015 г. разглежда хора с чувствителност към глутен, които се борят с кожни проблеми и отбелязва, че кожата на участниците се подобрява значително в рамките на около един месец, когато спазват диета с храни, които не съдържат глутен – пшеница, ръж, ечемик, булгур, лимец, малц в различни форми, бирена мая, грис и др.

  1. Захар

Въпреки че не са строго алергени, храните с високо съдържание на захар със сигурност могат да предизвикат обостряне на екзема, тъй като заболяването се счита за „възпалително състояние на кожата“, а захарта провокира повишаването нивата на инсулин, което от своя страна може да доведе до възпаление.

Когато става въпрос за консумиране на храни, съдържащи захар, може да се забележи незабавната реакция на организма, която се проявява като сърбеж и зачервяване, а прекомерните количества от веществото могат да изострят възпалениенията, което означава, че проблемът се натрупва в дългосрочен план.

Хората, които се борят с пристъпи на екзема и търсят начини да намалят възпалителните признаци на болестта, може да опитат елиминираща диета. Този вид хранителен режим се изготвя като от трапезата започват да се премахват ястия или групи храни, които страдащият от заболяването подозира, че може да имат непоносимост. Когато става дума за елиминираща диета специално за екзема, най-добре е да се елиминират обичайните алергени и възпалителните храни. Разумно е този тип продукти да се извадят от диетата за поне 3 дни, за да се разбере дали симптомите отшумяват. Експертите съветват да се премахва само една храна/изделие изцяло, за да се проучи по какъв начин тя допринася за влошаването на симптомите.  

В заключение, екземата е състояние, което варира и има различно действие в зависимост от отделния индивид. Симптомите могат да бъдат предизвикани от много различни фактори на околната среда и вътрешни фактори. Когато става въпрос за управление на заболяването, този процес преминава включително и през хранителния режим по метода „проба и грешка“. Намирането на най-добрите храни за борба със състоянието на екзема ще отнеме известно време, но в крайна сметка ще помогне за определяне на храните, които провокират проблема и следва да бъдат избягвани.