Д-р Манджукова

Какви първични заболявания се крият зад зачервяванията на лицето

Независимо дали заради извършвана физическа дейност или от чувство за срам, прекомерно излагане на слънчева светлина или големи количества алкохол, всеки един човек е преживявал случаи на зачервяване на лицето.  Обикновено е твърде лесно да се разбере източникът за появилия се червен блясък, но понякога зад него може да се крие някое по-сериозно заболяване.

Известно е, че някои хора са склонни към продължителни периоди на зачервяване, което ту изниква, ту изчезва, но като цяло честотата на появяванията му се увеличава. В тези случаи специалистите съветват да се потърси специализирана помощ, тъй като е напълно възможно да се развива състояние под повърхността. От една страна, както вече беше обсъдено в темата Зачервяване на лицето – причини и възможности за лечение, причините може да се коренят в изделията за рутинна грижа с изтекъл срок на годност или продукти с твърде агресивни съставки. Силен тласък за раздразненията по кожата оказва стресът и нездравословният хранителен режим.

От друга страна обаче зачервяванията, които се появяват по лицето може да са симптом на първично заболяване. Най-добрият вариант е те да бъдат диагностицирани от опитен експерт, за да може в последствие да се назначи и адекватно лечение. Най-известните заболявания, включващи зачервяването като симптом включват:

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано кожно заболяване, което причинява образуването на червен обрив главно върху лицето (челото, около носа и двете страни), но понякога се разпространява и по други части на тялото (подмишниците). Обривът се появява под формата на червени люспести петна и кара кожата да изглежда силно омазнена.

Какво може да премахне зачервяването:

Себорейният дерматит обикновено изисква лечение, съобразено с индивидуалните нужди на пациента. Обикновено се използват  противогъбични кремове, заедно с мехлеми и шампоани за контролиране на възпалението.

Розацея

Розацеята е заболяване, което се характеризира със силно зачервяване на лицето, което обикновено се появява в централната част на лицето, по бузите и около носа. В определени случаи болестта засяга и зоната около очите. Симптомите на розацея включват малки подутини, изпълнени с течност, които силно наподобяват акне.

Основна причина за състоянието е генетичната предразположеност, а основните тригери за отключването му са алкохолът, червеното вино, топлината и пикантната храна. Зачервяването обикновено се появява за няколко седмици или месеци и изчезва от само себе си, като редува пикови периоди и такива на затишие.

Какво може да премахне зачервяването:

Въпреки че розацеята не може да бъде излекувана, терапията с LED светлина и лазерен генезис могат да облекчат симптомите. Дерматолозите съветват да се избягват провокиращите проблема фактори като слънчева светлина, алкохол и ястия, съдържащи люто.

Контактен дерматит

Контактният дерматит, известен още като кожно дразнене или алергична реакция, е състояние, което се развива, когато кожата осъществи контакт с определени предмети и вещества, към които има непоносимост.

Реакцията на кожата към дразнителя обикновено се проявява с образуване на червенина или сърбящ обрив. Дерматитът засяга всяка една област на човешкото тяло, в това число и лицето, където алергичен отговор могат да предизвикат препаратите за миене, някои агресивни продукти за грижа към кожата, дори и боята за коса.  

Контактен дерматит може да се развие и към определени вещества като отровния бръшлян, ароматите в грижата за кожата както и латекса.

Какво може да премахне зачервяването:

Обривите на контактния дерматит обикновено не са сериозни, а само неприятни. В случай на кожно дразнене може да се измие засегнатата област, да се приеме антихистаминов медикамент или да се приложат локални кремове, за да се успокои зачервяването. Задължително е да се избягва нов контакт с причината за алергичната реакция, а в случай, че не е ясен източникът, е добре да се потърси консултация със специалист.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит, често наричан екзема, е често срещано, хронично кожно заболяване, което се появява първо като сухи червени и кафяви петна в кожните гънки – отвътре на лактите, зад коленете, под мишниците или по лицето, шията, ръцете или краката. Изследователите не са успели да определят пряка причина за това състояние, но смятат, че то се развива като комбинация от наследствена предразположеност и фактори на околната среда. Някои от тези отключващи заболяването причинители включват определени дразнители, открити в сапуна, перилните препарати, шампоаните и сокове. Подобно на акнето, хормоналните колебания също могат да въздействат за обостряне на атопичния дерматит и прекомерното зачервяване на лицето.

Какво може да премахне зачервяването:

При състояние на екзема кожата е прекалено суха и чувствителна и поради тази причина се препоръчва постоянното ѝ овлажняване и използването на хипоалергенни продукти без аромати.

Псориазис

Псориазисът е състояние, което провокира организма да произвежда нови кожни клетки за дни, а не както е редно за по-дълъг период. В резултат на това върху външната обвивка се образуват участъци със суха, напукана кожа и се разпространяват червени, сърбящи петна.

Точната причина за заболяването е неизвестна, но се смята, че генетиката и факторите на околната среда (тютюнопушене, алкохол, стрес) играят значителна роля.

Какво може да премахне зачервяването:

Докато псориазисът не може да бъде излекуван, сертифициран дерматолог може да разработи план за лечение, който може да помогне за намаляване на зачервяването. Лекарствата, които се включват за лечението на болестта са кортикостероиди, синтетичен витамин Д, ретиноид за кожата или каменовъглен катран.

Херпес зостер

Херпес зостер е състояние, което причинява болезнен обрив с мехури и може да се появи навсякъде по тялото, от торса до лицето. Симптомите включват болка, парене, чувствителност при допир, червен обрив и пълни с течност мехури.

Заболяването се причинява от вируса варицела-зостер, причиняващ и шарката варицела. Херпес зостер често се предизвиква от отслабена имунна система, а най-добрият начин за намаляване на риска от разиване на болестта е поставянето на ваксина.

Какво може да премахне зачервяването:

Обривът има тенденция да изчезва от сам, но когато лезиите и мехурите се появят по лицето, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Без лечение обривът от херпес зостер може трайно да увреди зрението.

Приемането на антивирусно лекарство може да спаси зрението и да предотврати дълготрайни нервни болки. Обикновено се предписва едно от трите – ацикловир, фамцикловир или валацикловир.

Лупус

Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да причини увреждане на почти всяка част от тялото, включително органи, стави и кожа. Най-често се наблюдава при жени, но мъжете, децата и тийнейджърите също могат да развият заболяването.

Много изследователи смятат, че лупусът се появява в резултат на комбинация от фактори, включително генетично предразположение, хормонален дисбаланс и агресори на околната среда. Що се отнася до факторите на околната среда, изследователите са разделени. Повечето вярват, че вирус или химикал може да отключи заболяването, но други примери за потенциални отключващи тригери включват ултравиолетовите лъчи, инфекции, настинки, изтощение и емоционален стрес.

Страдащите от лупус може да развият обрив върху лицето си под формата на пеперуда.

Какво може да премахне зачервяването:

В случай, че лупусът засегне кожата на лицето, сертифициран дерматолог може да разработи план за лечение и премахване на зачервяването.

Рядък вид рак

Синдромът на Сезари е вид Т-клетъчен кожен лимфом (CTCL), който представлява рядък вид рак. Външното проявление на състоянието наподобява екзема, като някои от заболелите развиват зачервена и подута кожа по голяма част от тялото си. Засегнатите зони могат да бъдат горещи, болезнени и силно сърбящи.

Какво може да премахне зачервяването:

Тъй като CTCL е рядък вид рак и често изглежда като екзема или друго често срещано кожно заболяване, може да отнеме време, за да се постави диагнозата. Страдащите от тази рядка болест се насочват към дерматолог, защото се считат, че са развили състояния на екзема или псориазис. При правилно поставена диагноза, пациентите следва да получат грижи от екип от лекари и други здравни специалисти, включително дерматолог, хематолог (лекар, който диагностицира и лекува заболявания на кръвта), онколог (лекар по ракови заболявания) и радиационен онколог (лекар по онкологични заболявания, който е специализиран в използването на радиация за лечение на рак). Напредването на медицината позволява на хората да живеят и да лекуват успешно Синдромът на Сезари.

Зачервяването на кожата може да е признак на незначителен проблем като леко слънчево изгаряне или ухапване от насекомо, чиито симптоми могат да изчезнат с времето до няколко дни. Раздразнението на кожата и силното и почервеняване е възможно да  сигнализират за сериозна инфекция или заболяване, така че е разумно да се обърне внимание на специфични симптоми.

Трябва да се потърси лекарска помощ, когато:

  • зачервяването не се подобрява след седмица или повече домашно лечение или се влошава
  • зачервяването е  придружено с болки в ставите, треска или възпалено гърло
  • зачервената зона е много чувствителна или подута
  • не се знае какво е причинило зачервяването