Д-р Манджукова

Какви опасности крият татуировките

През последното десетилетие татуировките станаха все по-често срещана гледка. Рядко можем да забележим човек на плажа, който няма поне една рисунка или надпис върху тялото си. Някои проучвания показват, че една пета от всички американци имат една или повече татуировки. В същото време татуирането става все по-малко спорно и все по-приемливо дори на работното място в много отрасли. Докато до преди години рисунките по тялото бяха тема табу в традиционната офис среда, то в наши дни вече е нещо обичайно да забележим дори хора на ръководни функции с украшение на кожата си.

Какво представлява татуировката – постоянен белег с дизайн, направен с мастило, багрила и пигменти, вмъкнати чрез убождания в горния слой на кожата. Обикновено татуистите използват ръчна машина, която действа на принципа на шевната машина (една или повече игли пробиват кожата многократно), като при всяко бодване иглите вмъкват малки капчици мастило. Процесът, който се извършва без анестезия, причинява лека до потенциално значима болка и малко количество кървене.

Популярността на татуировките завладява съзнанието на все повече млади хора, като в същото време те не се замислят за потенциалните рискове, които може да доведе вкарването на мастило под кожата. С въвеждането на чужди вещества в тялото, какъвто процес представлява татуирането, съществуват много неизвестни. Всеки един човек трябва да си отговори на следните въпроси преди да пристъпи към поставянето на перманентна рисунка върху кожата си – Дали я искам със сигурност? Няма ли да ми омръзне и какво ще правя тогава? Избрал ли съм правилния татуист? Каква е хигиената на студиото му? Какви мастила използва? Как стерилизира оборудването си? Какви са потенциалните рискове за здравето ми?

Изработването на татуировка в студио при татуист, който не поддържа добра хигиена,  не почиства правилно инструментите си или не предоставя инструкции как да се грижите за татуировката може да доведе до сериозни кожни състояния, инфекции или други здравословни проблеми.

Алергични реакции.

Татуировъчните багрила – особено червени, зелени, жълти и сини – могат да причинят алергични кожни реакции, като например сърбеж, в мястото на татуировката. Това може да се случи дори години след като тя е направена. Съставът на татуировъчното мастило се промени драстично през годините. В миналото, за изработването им се използвали метални соли, олово, кобалт и въглерод. Днес, много съвременни мастила за татуиране съдържат органични азооцветители с пластмасови пигменти, които също имат промишлено приложение в печат, текстил и боите за автомобили. И към настоящия момент съществуват много неизвестни за това как тези мастила взаимодействат с кожата и дали са отговорни за нарастващия брой усложнения.

Кожни инфекции.

Възможно е да настъпят веднага след татуиране или няколко дни по-късно. Понякога в татуираната област може да възникне възпаление (т. нар. „гранулом“), който е един от най-често съобщаваните проблеми с алергична реакция най-често към специфично татуирово мастило. Грануломът се ограничава до татуираната област и може да бъде единичен, обхващащ цялата оцветена зона (червеното мастило е най-честият причинител на гранулом) или множество малки грануломи в засегнатата оцветена част от тялото. Някои инфекции, причинени от татуиране, могат да доведат до сериозни последици за здравето. Нестерилните практики обичайно водят до заразяване с бактериални инфекции, сифилис, хепатит B или С.

Атипичните микробактериални инфекции, причинени от замърсено мастило за татуировки, се изразяват в образуване на сърбящи, болезнени, зачервени пустули през първия месец след татуирането. При този тип инфекция е необходимо да се вземе биопсия от татуираната зона и култивиране на бактериите. Лекуват се по-трудно и изискват повече време, в сравнение с обикновените стафилококови инфекции, като е възможно да се наложи няколкомесечен курс на прием на антибиотици за изчистване на инфекцията.

Рак на кожата.

Ракът на кожата може да се появи в рамките на татуировка и поради тази причина татуистът следва да внимава да не поставя мастило над съществуваща бенка. Поради тази причина е необходимо внимателно да се избира мястото на татуировката и да се предпазват вече съществуващи образувания. Раздразването и разкървавяването на невуса крие опасности за здравето и потенциално образуване на меланом.

Съществуват и определени реакции, които имитират рак на кожата и могат да съсипят татуировката. Този тип лезии възникват в рамките на оцветената част и имат вид на сквамозен клетъчен карцином. Образуванието изисква биопсия и в някои случаи се налага да се третира като рак на кожата и да се оперира.

Преди да си направите татуировка – уверете се, че сте готови! Помислете внимателно и ако не сте сигурни или се притеснявате, че може да съжалявате, дайте си повече време за размисъл. Не позволявайте да бъдете подтиквани да си направите татуировка, както и не я правете, ако сте под влиянието на алкохол или друг вид опиянение.

Изберете местоположението на татуировката внимателно и помислете дали искате да скриете татуировката си под дрехите или тя да е на постоянен показ. Също така, не забравяйте, че увеличаването на теглото нарушава целостта на татуировката и може да повлияе на нейния външен вид.

За да сте сигурни, че вашата татуировка ще бъде направена безопасно, отидете в реномирано студио за татуиране, в което работят само добре обучени артисти. Уверете се, че татуистът измива ръцете си и носи нов чифт защитни ръкавици при всяка процедура и задължително трябва да разопакова нова игла. След манипулацията задължително следвайте дадените съвети за грижа на оцветената област, за да можете да бъдете горд собственик на нова татуировка. При възникнали проблеми и притеснения, препоръчвам да се консултирате със специалист-дерматолог, за избягване на нежелани и усложняващи последици за здравето.