Д-р Манджукова

Какви опасности за кожата крият фитнес залите

Провеждането на пълноценна тренировка не само раздвижва тялото, но укрепва духа, създава настроение, дарява с тонус и не на последно място изчиства организма от натрупалите се токсини. Именно защото оказва положително въздействие върху кръвообращението, физическата активност се отразява по чудотворен начин върху външния вид, като поддържа кожата млада, стегната и тонизирана. Включването на фитнес упражнения в натоварения седмичен график е един от начините за подмладяване – както на духа, така и на тялото.

Погледнато от друг ъгъл обаче, салоните за упражнения крият подводни камъни. Наред с опасността от физически травми, всеки заел се с тази дейност следва да се предпазва от развитие на кожни състояния, причинени от инфекции. Комбинацията от топлинна енергия, изпотяване, споделено оборудване и близък контакт дава възможност на микробите да процъфтяват навсякъде в залата. В изследване от декември 2014 г., проведено във няколко фитнес центъра, са открити 25 различни категории бактерии върху уредите за упражнения, парапетите и тоалетните дръжки. И колкото е лесно човек да се зарази с различните проявления на грипа, предаван чрез кашлица, кихане и непочистени ръце, аналогично, не е никак трудно инфекциите във фитнес залите да се предадат от човек на човек.

Като логично обяснение може да бъде изтъкнат фактът, че бактериите, гъбичките и вирусите, които причиняват кожни инфекции, процъфтяват в потта, която се отделя върху фитнес уредите, хавлиите; както и в топли, влажни зони – сауни, бани и плувни басейни.

Най-често срещаните, инфектиращи кожата микроби, които се намират във фитнес центровете са Staph (Staphylococcus Aureus) и MRSA (метицилин-устойчив Staphylococcus Aureus).

Staph aureus са вид бактерии, които се разпространяват с големи темпове през последното десетилетие. Те причиняват кожни инфекции, които могат да причинят локализирани процеси като акне, възпалени рани или в най-лошия случай до опасна дълбока инфекция, известна под името „целулитис“.

MRSA, например, причиняват стафилококови инфекции, които са трудни за лечение, тъй като са устойчиви на множеството антибиотици и могат да живеят в продължение на дни върху уреди за упражнения, рогозки и шкафове.

Едни от най-често развиващите се кожни състояния, които могат да причинят тези видове бактерии са:

Гъбички между пръстите на краката (Атлетично стъпало)

Източник обикновено са група гъбички, които процъфтяват в топли, влажни зони, включително кърпи, потни тренировъчни дрехи и мокри подове. Състоянието се характеризира с червен обрив, който често предизвиква силен сърбеж. Върху засегнатата кожа може да се образуват люспи или мехури.

Терапия: Засегнатата област се измива внимателно със сапун и вода, след което се подсушават добре. Няколко седмично лечение с противогъбични продукти, съдържащи клотримазол, миконазол или тербинафин обикновено изчиства появилата се инфекция.

Импетиго

Тази силно заразна инфекция обикновено се причинява от стафилококови или  стрептококови бактерии, които попадат в тялото чрез рани, ухапвания от насекоми или одраскване.  Бактериите растат в топла, влажна среда и се пренасят лесно чрез контакт на кожата, заразени кърпи и спортно оборудване. Заболяването обикновено започва с червени рани, които се запълват с гной. В последващ етап раните се отварят и образуват гъста жълто-кафява кора.

Терапия: При наличие на само няколко петна и в случаите, когато е засегната малка площ от тялото, се препоръчва използването на антибиотичен крем. Ако инфекцията е тежка или широко разпространена, е необходима консултация със специалист и прием на перорален антибиотик.

Плантарни брадавици

Причинени от човешкия папилома вирус (ЧПВ), който се разпространява по кожата на краката и се прихваща от боси крака във влажни помещения – бани, съблекални, сауни. Образуванията са подобни на мазоли и може да предизвикат болка. В последваща фаза на развитие върху повърхността на лезията може да се появят малки черни точки.

Терапия: Лечението се осъществява с прилагане на продукт за външно лечение, който съдържа салицилова киселина. Следва да се има предвид, че плантарните брадавици са упорити и терапията им изисква търпение и сериозно отношение. Ако този метод не даде необходимите резултати, е добре да се осъществи консултация с медицинско лице – дерматолог, който може да замрази образуванието с течен азот, да го премахне със скалпел или да го отстрани с помощта на лазер.

Трихофития:

Представлява гъбична инфекция, която засяга най-горните слоеве на кожата и образува върху нея кръгъл червен пръстен. Състоянието често предизвиква сърбеж и може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се образува върху торса, горната част на ръцете или бедрата. Инфекцията е по-вероятно да възникне при наличие на рани или отвори в кожата, както и при близък контакт със замърсен артикул.

Терапия: Лечението се осъществява с клотримазол, а при по-тежки случаи е необходимо използване на антибиотични средства.