Д-р Манджукова

Какви грешки допускаме при измиване на лицето

Почистването на лицето е един от онези ритуали, които съпътстват хората още от невръстна детска възраст. С него започва и свършва денят, той е основата и първата точка от рутината за поддържане на чиста, красива, здрава, сияйна кожа. Спазването на тази основополагаща стъпка в рутинната грижа е както да  премахне замърсяването, бактериите, остатъците от грим и други продукти използвани на кожата, така и да подготви външната обвивка за предстоящото нанасяне в следващите стъпки от грижата за кожата

И въпреки че измиването на пръв поглед изглежда елементарно действие, а наред с това заради всекидневното му повтаряне да се предполага, че е добре усвоено, всъщност допускането на грешки при почистването на лицето е често срещано. Именно заради идеята, че този етап от рутината не изисква задълбочени познания, хората не отдават голямо значение как го извършват. Така понякога самоувереността се превръща в основен фактор за саботиране на всички следващи стъпки в сутрешното или вечерното обгрижване на кожата, както и са предпоставка за появата на пъпки, дразнене, зачервяване, прекомерно омазняване или сухота.

Познаването на грешките би помогнало за тяхното предотвратяване и ето кои са най-често срещаните:

Използване на грешно почистващо средство

Кожата на всеки човек има свои собствени индивидуални потребност а, както и различен начин на живот, затова изборът на почистващо средство следва да е тясно съобразен с тези фактори, така че хем да премахне цялото замърсяване и в същото време да щади бариерата на лицето, за да запази естествените мазнини и да не наруши основните ѝ функции.

За щастие, козметичната индустрия предлага богат избор от продукти с различна консистенция и състав, така че да покриват специфичните особености на несходните типове кожа. 

Твърде често измиване

Измиването на лицето до два пъти на ден – сутрин и вечер, се смята за здравословна норма и за напълно достатъчно, така че да се постигне нужната хигиена и да остава достатъчно време на кожата да възстанови своя ph баланс. Многократното ежедневно измиване обикновено води до раздразнена, пресушена кожа и съответно свръхпроизводство на себум, тъй като премахването на естествените мазнини предизвиква кожата да произвежда още повече, за да се съхрани.

Неправилна температура на водата

Измиването с гореща вода носи риск да предизвика раздразнение на кожата, като с особена сила това важи при наличие на розацея, както и причинява по-голяма сухота и съответно стимулира засилено производството на себум. От друга страна употребата на твърде студена вода може да „затвори“ бактерии и мръсотия в порите.

За нежно и резултатно измиване се препоръчва използването на хладка вода, а измиващият продукт да се нанася с нежни, масажиращи движения върху навлажнена кожа. 

Прекалено ексфолиране

Премахването на мъртвите клетки чрез неагресивно, щадящо ексфолиране е чудесна процедура за постигане на гладка и сияйна кожа, но ако се прави повече от веднъж или два пъти седмично, е твърде вероятно да причини повече вреди отколкото ползи и да провокира раздразнение, нарушаване на мастното равновесие и дори разрушаване на кожната бариера, възстановяването, на която после отнема месеци наред.

За да носи оптимални ползи екфолирането, следва да е нежно , без прекален натиск, а ексфолиращият продукт да не съдържа твърде остри и груби частици, които да надраскат кожата и да увредят здравите клетки.

Лоша хигиена и неправилно използване на кърпите за подсушаване

От голямо значение е използването на мека и чиста кърпа, предназначена само за лицето, както и тя да е индивидуална а не споделена с други хора. Това ще предотврати нежелано пренасяне на микроби и бактерии и появата на инфекции. 

За правилно подсушаване на кожата с кърпа, внимателното потупване и попиване на влагата е за предпочитане пред търкането, което би засегнало еластина и би повлияло негативно на кожната бариера.

Остатъчен грим и слънцезащитни продукти

Обикновено измиващият продукт не е предназначен да разтваря грим, затова е нужно предварителното му отстраняване. 

Използването на мицеларна вода и/или почистващо олио преди измиващия продукт е от ключово значение, за да се гарантира премахването на остатъци от грим и слънцезащита, които запушват порите и провокират появата на пъпки.

Оскъдно изплакване

Подценяването на обилното изплакване с хладка вода може да бъде причина за натрупване по кожата на остатъци от замърсяване, продукти и себум, които да запушат порите и да предизвикат появата на акне.

Зоните, които най-често са засегнати от липса на добро изплакване са носа, линията на косата и линията на челюстта и затова се препоръчва да им се отдаде нужното време и внимание, за да не се стига до тези неприятни последици.